Reminder: Roman Tolici – Cel mai probabil maine

  • by

roman-tolici-reminder

Ca sa vezi, expozitia lui Roman Tolici are loc chiar maine la MNAC 🙂

MNAC, Calea 13 Septembrie, Bucuresti
18 septembrie – 30 noiembrie 2008

vernisaj si lansare catalog: joi, 18 septembrie/ 19h00/ etajul 2

Sponsori: Murfatlar, Anthon Berg, salt & pepper catering
Parteneri media: igloo, feeder, rfi, arhitectura, 24fun, republik

“In ce ma priveste, fotografia e o experienta anterioara, una înregistrata si depozitata. Ea devine un document precis, a carui încarcatura contine meu exclusiv de vedere, participarea mea… bagajul meu generos de ganduri. Este adevarat ca port mai mereu camera foto cu mine, considerand-o un carnet de schite, un sevalet pentru plein-air, o muza darnica şi asta pentru ca traiesc cu convingerea ca totul – subiect, continut, forma – se afla în imediata apropiere. Nu-i asa ca ar fi absurd ca, avandu-le pe ambele sub ochi, sa incerci sa contesti castigul de cauza al fotografiei fata de pictura, cel putin in privinta fidelitatii? Pentru mine, efortul se justifica nu prin rezultatul in pictura a imaginii fotografiate, ci pentru ca incerc astfel sa inteleg imaginea in sine: eu imaginea doar prin contact vizual. Iar procedeul acesta implica o constructie a fiecarui obiect, procedeu ce ma conduce la o intelegere si constientizare a formei, la o meditatie asupra continutului. Traduc astfel, într-adevar, in propriul meu limbaj, ceea ce mi-a livrat lumea prin fotografie, transformand-o in mesaj iconic”. (Roman Tolici)

CEL MAI PROBABIL MAINE selectează lucrari ale unor serii distincte – Park, Barber’s Shop si Action (pictura si desen) – pentru a face vizibil atat demersul particular al artistului, cat si temele lui recurente. Departe de formula unei expozitii retrospective, intentia curatorului este aceea de a decanta principii etice ce-l ghideaza pe Roman Tolici in atelierul sau. Relatia complicitara pe care pictura lui o intretine cu fotografia indica un mod contemplativ de a privi lumea: artistul portretizeaza reevaluari ale istoriei private si colective, rataciri, promisiuni iluzorii.

La vernisaj va fi lansat si un catalog: ANEXA, in editie bilingva, cuprinde un interviu dintre curator si artist.

Cu ocazia expozitiei CEL MAI PROBABIL MAINE o serie limitata de carti postale Barber’s Shop este produsa cu sprijinul Leo Burnett Romania.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)