Gara de Nord facelift

gara-de-nord

La statia de metrou Gara de Nord se intampla chestii vesele si colorate gratie celor de la ilovebucharest. La cat mai multe!

20 de artisti au reusit in doua saptamani, in fiecare noapte, sa decoreze statia de metrou Gara de Nord. Artisti graffitti sau sculptori, stencilisti sau pictori, toti au reusit sa infrumuseteze peste 120 de metri patrati din aspectul invechit al peroanelor intre ultimul si primul metrou al zilei.

Organizatorul este “Asociatia din Pod” prin proiectul de arta publica “Bucharest metroArt” in cadrul programului “I love Bucharest”. Necesitatea schimbarii decorului din statiile de metrou a venit odata cu propunerile calatorilor, care au completat chestionare legate de acest proiect in luna aprilie.

-via Hotnews

13 thoughts on “Gara de Nord facelift”

 1. Pai uite, cred ca s-au dat solutii, daca cineva vrea sa invete din asta. De exemplu: se face pitch public, se anunta, etc. Nu se da vot public ca iese o tiganie, se face un juriu BUN. Cum se face un juriu bun? Intii se intreaba in public cine sint oamenii cu suficient bun gust sa decida ceva in domeniul vizual. Se aleg citiva si se da drumul la treaba. Alegerea juriului … o face curatorul, aici sta arta, aici se face diferenta intre lucrari bune si fonturi de pe dafont.com si desene dupa proiectii de photoshop.

 2. pai, cosmin, tu esti organizator, prin excelenta.

  eu zic ca: artistii(buni) sunt ocupati, n-au timp de birocratie. cei care nu-s ocupati baga thresholduri. no flame there, just gas. e clar, ca buna ziua, ca in romania trebuie sa puna mana artistu sa faca ceva ca altfel, doamne fereste, sa fie invitat. n-as mai pierde vremea gandindu-ma cum dracu sa ajung in biroul metrorexului. freaking worthless. sigur nu avea cine sa aleaga altceva decat il caragiale si biciclete. (e la sigur!)

  so, back to text or..not.

 3. ca sa imi dau si eu cu parerea:

  1. mi se pare un lucru bun ca se fac chestii de gen – adica pictat statii de metrou – in mod cert e un pas inainte apropo de adjustarea mentalitatii trecatorului de rand vizavi de graffiti (asta e si motivul pentru care am creat acest post). Din cate imi dau seama nu cred ca e destul de usor sa-i convingi pe metrorecsi sa te lase sa le vopsesti statiile, deci bravo celor cu ideea.

  2. referitor la micul flame creat in comentariile de mai sus, habar n-am daca cei selectati sunt reprezentativi, daca procesul e lung si nedrept (tot ce se poate), daca meritau altii sa fie acolo dar as dori sa indrept discutia spre alta zona: solutii constructive, oameni buni 🙂

  Adica nu ne convine ceva, OK, “combatem” pe feeder dar hai sa facem si ceva mai mult (decat textual) in acest sens.

 4. “Propunând o tematică eclectică, ce combină elemente proprii […]”
  hahaha eclectic, Big Words™!

  Despre lucrari mi-e frica sa zic ceva, mai ales ca simt ca a fost un strat serios de aprobari, clienti, birocratie, de care nu cred ca au cum sa treaca lucrari BUNE. Sa fim serioshi, “juriu specializat”, ma bufneste risul, pe bune. Orice “specialist” le-ar da o scatoalca dupa ceafa pentru fonturile alea, inainte de a le lua pensulele si proiectorul si a-i da afara. Ca sa n mi intram in alte detalii ca nu are sens.

  Oricum, ideea este excelenta, artistii praf. Dar nu stiu de ce va mai mira, asta e tara. Cit despre pitch, lol. Sintem in Romania, daca exista fonduri pt ORICE, mai bine le dai prietenilor decit unor straini care poate fac kestii mai bune. Iar daca era pitch venea problema jurizarii, un monstru in sine. So … solutia e complexa.

  Dar vad ca mai urmeaza si piata victoriei, cu propunere, alegerea lucrarilor “de către un juriu specializat şi simultan de către public, prin vot direct”.

  Nu mi-e clar cum se poate intra in concurs, probabil pt ca nu se poate, fiind fundatie-combinatie-mica_minarie.

  Cit despre votul publicului, abia astept sa-l vad, daca nu uit.

  Ce sa mai, e greu sa faci ceva bine, mai ales in Bucuresti, directia generala e totusi buna, arta in metrou. Dar cam atit.

 5. din pacate, nu arata bine deloc. e spatiu public, ar trebui sa stim si noi de kestiile astea, un pitch cum e normal. proiectul era anuntat, dar nimeni nu se astepta sa iasa atat de prost.
  oricum, daca intereseaza pe cineva feedbackul, desi n-am vazut, in alte locuri se poate face mai bine.
  adica le urez suuces si mai multa inspiratie (si transparenta, de ce nu?)data viitoare.

 6. care elita?
  poate cafeaua elita.
  oricum, mersi d-soarei andreea pentru provocarea conceptului de “caps lock ovarian”.

 7. “20 de artişti (pictori, sculptori, ceramişti, stencilişti, grafferi) lucrează în fiecare noapte pe peroanele staţiei de metrou Gara de Nord 1.”
  e totul un mare stencil. cu proiector cu tot. cu tristete cu tot.

  de ce nu se face niciodata pitch pentru astfel de demersuri? a, da, romania. ok.

 8. a-ha-ha-ha;
  traiasca elita;
  revista blana nu e a mea, e a urmasilor nostri;
  dupa cum se vede…da, intr adevar autorii acestor lucrari sunt straini de arta, design, simt estetic, etc;
  sa nu vorbim de fonturi, sa nu vorbim de culori, sa nu vorbim de compozitie, sa nu vorbim de forme; pentru ca acum, vorbitul nu mai ajuta la nimic.
  nu e rautate, e doar adevarul trist-tristutz.
  numai bine.

  p.s. poate cineva sa mi spuna care a fost bugetul total alocat acestui proiect?

 9. initiativa este buna, chiar laudabila- e nevoie de culoare in subteran-dar rezultatele sunt triste. intr-o proportie “covarsitoare” tot ce a fost pus pe peretii statiei este un KITSCH, natural, autohton.

  SI SA NU FIE NICI UN LOC PENTRU NIMENI DIN AFARA ELITEI.

  ESTI IN ELITA, DECI MERITI SA FII ACOLO, deci NU FACI KITSCH-uri … SI NICI NU LE SPRIJINI

 10. hai, ilumineaza-ne mihai neom , o tu mare designer ,graffer extraordinar ,tu si revista ta ”blana”…ce s-a intamplat acolo? nimic nu e bine daca nu se afla in sfera de influenta a adunaturii elististe-advertising-artsy-fartsy-cool-electro?? Elita trebuie sa faca tot, sa se ocupe de fiecare eveniment!! doamne fereste sa vina alti oameni din medii straine lor.De ce sa fie loc si pentru altii??

 11. nu stiu cum sa va zic… chiar incredibil. in bucuresti 2008 inca se intampla lucruri dinastea. m-ati omorat rau… designeri(buni), artisti(buni), oameni(buni) va rog priviti ce s-a intamplat acolo!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.