Poneiul Roz – Cristi Neagoe si Corina Suteu la Sinteza Zilei (Antena 3)

RomaniasPonyFlag

Poneiul Roz

Later edit: interviu cu Cristi pe Metropotam.

Edit: o parere bine scrisa gasiti si pe Chestionabil – recomand! Plus un text-manifest mai incisiv la Vera Ion pe blog.

Inainte de toate vreau sa va spun ca deja faimosul ponei roz traieste! Vi-l puteti pune pe bloguri/pe tricouri/pe ce vreti voi 🙂 Mai jos urmeaza un post mai lung, mai asezat despre ICR NY structurat astfel:

Va invit sa comentati aici si sa scrieti pe blogurile voastre (cei care aveti) pentru ca sunt sigur ca subiectul este inca actual si ca aveti multe de spus 🙂

Sinteza Zilei
Vezi mai multe video din Incredibil »

“Scandalul” Institutului Cultural Roman din New York – my two cents

Da, va voi plictisi iarasi cu scandalul ICR NY care continua (deja de ceva vreme) intr-o maniera total devianta fata de problematica initiala. Asta e un post care sper sa fie printre ultimele din seria posturilor dedicate poneiului roz.

Scurt istoric:

 • iunie: pe 18 iunie are loc vernisajul expozitiei Freedom for Lazy People, expozitie de street-art romanesc la Institutul Cultural Roman din New York; doua zile mai tarziu expozitia se bucura de un feedback pozitiv in revista americana New York Magazine.
 • iulie: pana pe 22 iulie expozitia este cvasi-necunoscuta in Romania, stiri despre ea aparand pe Feeder (yes, you’ve heard it hear first) si in Cotidianul; pe 22 iulie apare articolul “Zvastica si Sex in vitrina ICR NY” in revista romaneasca New York Magazin (fara e in coada); John Gabrian Marinescu, autorul articolul defaimator la adresa expozitiei, il trimite spre o parte din presa romaneasca [Evenimentul Zilei, Antena 3 (care citeaza www.badin.ro ca sursa, care e jurnalist la Antena 3,] de care este preluat fara informare prealabila si fara a cere punctul de vedere al ICR NY; la o zi dupa, pe 23 iulie, ICR emite un comunicat de presa raspunzand elegant acuzelor aduse – degeaba! Atacurile asupra ICR se intensifica si totul devine din ce in ce mai personal, mai absurd si mai politic, culminand cu descinderea (inutila) NYPD-ului la sediul ICR, la sesizarile unui anume Robert Horvath (roman stabilit in NY).
 • august: intr-un rastimp de doua saptamani, datorita mediatizarii “cazului”, poneiul roz devine faimos si e subiect de ancheta comandata de Vacaroiu, ba chiar si Iliescu stie de el si scrie la el pe blog. Blogosfera incepe sa se solidarizeze cu Cristi Neagoe care e terfelit in noroi pe baza unor poze si texte chipurile incriminatorii, care in realitate n-au nici o legatura cu nimic. Totul e culimnat cu emisiunea mizerabil de trista de aseara de pe Antena 3, pe care o puteti urmari integral mai sus (daca va tine, desigur). Noi (si multi altii) suntem in mod oficial CU Neagoe!

Ce s-a intamplat aseara la Sinteza Zilei?

 • Am facut live-blogging aici, va invit sa cititi si comentariile (sunt peste 90). Pe scurt, emisiunea a fost total irelevanta pentru mine – Cristi Neagoe & Corina Suteu impaciuitori si calmi vs Stan&Gadea scandalizati si cu un aer de superioritate, detinatori ai adevarului absolut. N-a fost un dialog, emisiunea nu a reabilitat imaginea ICR sau a lui Cristi Neagoe in ochii telespectatorului neinformat, deci mai bine n-ar fi fost. Sau, nu stiu?
 • suspectam faptul ca multe comentarii pro-Neagoe au fost cenzurate pe forumul Sintezei Zilei; nu putem dovei asta, dar ar fi josnic daca s-ar adeveri.
 • s-a pus problema reprezentativitatii a lui Cristian Neagoe. Nu Cristian Neagoe trebuie sa reprezinte Romania la NY, ci ICR-ul al carui angajat este. Eu unul cred ca prin aria diversificata de programe&proiecte o fac foarte bine. Romania – asa cum o stim – e o tara a contrastelor intesata de multe straturi extrem de diferite – nu e tocmai usor sa pictezi un tablou de ansamblu in astfel de cazuri.

Ce invataminte tragem din acest “scandal”?

 • presa e un instrument foarte influent, inca mai influenta decat bloguri si are o capacitate extraordinara de mobilizare, de creare de scandal – daca vrea!
 • ca trebuie sa-ti asumi anumite riscuri si sa-ti rezervi niste nervi pentru ca vei avea niste batalii de purtat daca vrei sa popularizezi o chestie care necesita niscaiva schimbari de prejudecati (adica sa duci pe canale mainstream o chestie precum street-art-ul care e inca underground).
 • in principiu nu sunt de acord cu generalizarile, dar pot spune (cu mici exceptii de tipul Cotidianul) ca presa autohtona este superficiala, ne-profi, obtuza si lipsita de flexibilitate (pentru ca nu se informeaza, nu citeaza ambele parti sau daca o face o face defectuos, n-are pic de deontologie si in general cauta iz de scandal pentru a se vinde mai bine probabil).
 • ca niste ciumpalaci precum moderatorii de aseara profita de faptul ca inca sunt influenti datorita pozitiei lor de jurnalisti si manipuleaza .
 • sa avem mai multa grija de identitatea noastra digitala – sa nu publicam pe net chestii care s-ar putea intoarce impotriva noastra candva, sau daca o facem sa fim constienti de asta.

Ce cred eu despre toata tarasenia

 • E condamnabil modul in care s-a mutat focus-ul de la “Freedom for Lazy People” pe viata personala a lui Cristian Neagoe. Un mare “huo!” pentru detractorii-diletanti de la NY Magazin, cei care au iscat toata treaba.
 • Tineti minte ca intreg scandalul e unul artificial. Nu exista nici un scandal, decat in mintea presei in cautare de senzaaaationaaal!. ICR NY isi face treaba bine, dar asta nu intereseaza pe nimeni, nu are potential de stire, e boring cand totul e OK, nu-i asa dragi jurnalisti?
 • Bad publicity is still publicity (though it’s bad). ICR NY face o gramda de alte evenimente si chiar REPREZINTA intr-un mod foarte divers cultura romana in State. Intrati pe site pentru a va convinge.
 • “Poneiul roz” e un flame trecator care din pacate a etichetat pe nedrept ICR si Cristi Neagoe in mintea ingusta a publicului tinta Antena 3, EVZ si toate cele. Sunt sigur ca la urmatoarea mentionare a ICR in media mainstream se va face referire (negativa probabil) la “scandalul cu sex si zvastica”. Mai mult, nu am auzit de vreun alt ICR sa fi fost atat de mediatizat, ceea ce pe termen lung se poate dovedi benefic pentru ICR NY.
 • ICR are nevoie de un branding facut ca lumea (normal, asta se cimenteaza in timp), de o identitate si de consecventa in comunicarea evenimentelor. Comparati imaginea ICR cu cea a omologilor din Bucuresti – British Council, Centrul Ceh sunt percepute ca institute culturale cool, methinks.
 • In timp presa traditionala asa cum o cunoastem si asa cum am vazut-o reprezentand aseara se va schimba. Da, ma refer la vechea chestie – new media, Internet, bloguri. Cu cat trece timpul, cu atat imbatranesc alde Gadea si Stan mai mult si se vor naste cu atat mai multi digital natives care vor intoarce putin roata 🙂 Eu spre exemplu deschid TV-ul doar ca sa ma uit la fotbal, si asta arareori…

Teme de gandire pentru viitor

 • Cum vorbeam si cu Igu adineauri la telefon, problema e mult mai larga si bate inspre conflictul dintre generatii. O zic fara nici un fel de elitisim, aparent e o lupta intre noi astia mai tinerei care suntem la curent cu arta contemporana, cu street-art (recunosc, am dat cu sprayu‘ ceva vreme, ) si ei , cei care dau in noi. Desigur ca timpul e ca o sita care cerne 🙂
 • conditia culturii astazi (culmea, chiar maine voi sustine un mic workshop despre cultura urbana vs cultura traditionala – vom studia si cazul ICR NY)
 • mainstream vs undergound

Context [toate posturile de pe Feeder care relateaza situatia ICR NY in cazul “poneiul roz”]

P.S. Pana la urma de ce are acel ponei roz o zvastica pe el? Exista o interpretare oficiala? 🙂

Cu drag,

Cosmin Pojoranu

32 thoughts on “Poneiul Roz – Cristi Neagoe si Corina Suteu la Sinteza Zilei (Antena 3)”

 1. Robert Horvath, in ciuda numelui sau neaos de ardelean, este un agent al teroristilor arabi. Stiu asta din surse sigure, mi-a spus un cumatru al meu care merge deseori cu treburi turistice in Egipt. Poneiul roz este acoperirea culturala in USA. Ia si lectii de pilotaj. Feriti-va de el ca are scabie la purtator, iar toate diplomele sale sint cumparate si trucate. Nu face diferenta intre Codul Da Vinci si Codul lui Hammurabi

 2. Pingback: Can Europe Laugh at Itself? at Corina Murafa

 3. Dreacul ie al dreacului!
  Cum le aranjeaza el pe toate, mai rar asa o ironie.
  Umbla prin Europa o blasfemie mult mai evidenta comparativ cu poneiul-svasticat pe cur, pe care blasfemie se-nghesuie s-o expuna muzee si galerii mult mai coioase decat rapciuga ICR-ului.

 4. Robert Horvath New York

  20. ROBERT HORVATH a scris:

  22. EXPOZITIE AL-QUEDA LA ICR NEW YORK
  23. PRESEDINTE AL SENATULUI ROMANIEI
NICOLAE VACAROIU
  24. STIMATE DOMN
  25. MA NUMESC ROBERT HORVATH,SUNT DE PROFESIE CINEAST , absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti (IATC) , am lucrat la prncipalele studiouri din Romania, indeosebi la Televiziunea Romana. Actualmente, imi continui activitatea la studioul meu de film,cu sedii in Manhattan (New York) si Tokio. Sunt cunoscut, de asemenea, in calitate de grafician, ilustrator si pictor.
Pentru prima data in istoria post belica un stat ce se declara democratic, ROMANIA ORGANIZEAEA UN EVENIMENT DE TIP, ANTISEMIT.Prin geamul Galeriei Romane trecatorii pot vedea: ZVASTICA LUI HITLER pe unponei, un perete intreg pe care sunt pictate doua MENORE DESECRATE INGROZITOR, un rabin care are tatuat semnul SS si bineinteles batjocura continua cu Moise care se pregateste de sex cu David,un evreu religios care se impreuneaza cu un elefant,etc.Este greu de crezut dar ACEST   SPECTACOL RUSINOS SE PETRECE LA INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DIN NEW YORK.La vederea acestei provocari provaduind deschis ura de rasa, m-am hotarat sa chem politia si sa anunt autoritatile specializate in” HATE CRIME” crime.”Am prezentat unui departament special fotografii care pe langa antisemitism sunt probe a unui delir pornografic a unei religii care neaga orice forma de umanism, sau convietuire sociala.Stilul de viata a acestor artisti nomazi proveniti din gura canalelor ,care dorm in cimitire sau case parasite care traiesc din cersit si DROGURI a fost deasemenea un factor in hotararea politiei de a actiona.(”Timisorenii care au speriat America”,Ziar local “) Amanuntele descinderii politiei si a manifestatiei spontane antinaziste, se gasesc in articolul “Nazisti in New York ” nymazin,ny Desecrarea unei menore intr-un oras cu o larga populatie evreiasca este o provocare grava si nu va fi iertata niciodata.Punerea cuvintului Fuck pe un simbol sacru, inseamna sfirsitul orcarei cariere politice,inclusiv cea a presedintelui Traian Basescu.Dansul are datoria morala de a cere scuze celor jigniti ca si comunitatii romane din America. In cateva cuvinte bine alese adresate newyorkezilorPRESEDINTELE TREBUE SA SPUNA ADEVARUL;
ROMANII SUNT POPOR AL BINELUI CARE NU ARE NIMIC COMUN CU GRUPUL ANTISEMIT PATAPIEVICI. ACEASTA EXPOZITIE CU CARACTER TREBUE SA-SI INCHIDA IMEDIAT PORTILE.
DOMNULE PRESEDINTE
Faptele care le voi prezenta in continuare au o importanta speciala , pentru ele ating nu numai perceptia asupra Romaniei ci insusi SECURITATEA STATULUIi.Avem deaface cu o PENETRARE masiva a unor secte orgiastice sau cu caracter satanic, la toate nivelele statului;GUVERN,DIPLOMATIE, CULTURA .Avand la dispozitie SUME DE BANI URIASE PROVENITE DIN VANZAREA DROGURILOR, profitind de coruptia generalizata si anarhia politica aceste secte preiau portiuni intregi ale corpului diplomatic.Folosind din plin imunitatea diplomatica,departe de ochiul presei ,sub umbrela unui minister de externe absolut corupt si incompetent,aceste triburi violente si periculoase devin un fel de stat in stat.AICI LA NEW YORK UN GRUP EXTREMIST PERICULOS SI VIOLENTA PRELUAT NU NUMAI INSTITUTUL CULTURAL ROMAN CI SI INTREAGA CLADIRE ,CU GARZI, CONSULI SI REPREZENTANTI CU TOT. . Sub pretextul unei expozitii un grup de derbedei drogati fara casa sau adresa in Romania sunt cazati de multe luni in cladirea oficiala a statului.Batjocorind garzile ei au devinit spaima vecinilor si diplomatilor cazati in cladirea misiunii Avind ca lider pe un lumpen desgustator Cristian Neagoe aceasta haita este vinovata de degradarea cu grafitii al celor mai elegante cartiere din metropola.Consumator de droguri si excremente,bautor de urina,(www.badin.ro ) acest Neagoe a devenit nu numai director al ICR ci si un fel de legenda a elitei intelectuale bucurestiene.Purtator de cuvint al culturii romanesti , acest neom a devenit cheie si simbol a unui scandal care poate avea repercusiuni politice importante.
Caracterul acestei grup satanic a putut sa fie studiat si evaluat chiar pe blogul sectei numite Zacusca Senzual.(de cateva zile blogul este blocat ) reliefand o secta extrem de periculoasa bazata pe cultul diavolului si a mortii.Iata cateva din preocuparile si ritualurile secrete:
;Transfuzia singelui de la animale la om,Ritaluri cu cranii umane ,ritualul anticrist in grupuri largi la lumina luminarilor cu batjocorirealui Cristos.desecrarea icoanelor,Intrebuintarea urinei amestecata cu droguri ca bautura afrodisiace,manual pentru obtinerea drogurilor,masti si instrumente de tortura si flagelari,Instructiuni pentru spargerea codurilor bancare,si multe altele.Atasat de aceasta scrisoare va trimet cateva zeci de fotorafii si texte care sper sa faca parte din dosarul comisiei de ancheta a Senatului Roman.Cateva din fotografii vor fi transmise presei romane si mediei internationale.
Cu cateva saptamani in urma am trimis o srisoare oficiala autritatilor romane din SUA (ambasador Adrian Vierita,Daniela Gitman,Bogdan Neagu,Ilinca Ilie.Consul General New York Piotro Lucian Pavone ) din care citez un fragment:
Zacusca Senzual.Conducatul  acestei secte cu ramificatii internatiole este Cristian Neagoe  directorul de programe la centrul din NY. Aceasta secta conbinia satanismul, drogurile cu o ideologie indreptata impotriva orcarei credinte sau forme de umanism. Va pun la dispozitie doua materiale. Aceste materiale trebue imediat transferate specialistilor. Pentru a asigura protectia cetatenilor din cladirea Consulatului Roman aceste caractere trebue trimisie imediat  in tara. Sunt cu mult mai periculosi ca MISA Pentru ca acesti indivizi  vorbesc deschis despre intrebuintarea, drogurilor nu vad nici o problema de ordin legal. Domnul Cristian Neagoie trebuie imediat arestat. Va rog insistent sa instintati fara nici o intirziere pe PERSEDINTE TRAIAN BASESCU despre cele intimplate. Patapievici, Suteu trebuie imediat schimbati siDESCHISA O ANCHETA PALAMENTARA
.  Autoritatile americane sunt foarte ingrijorate deinfiltrarea acestor satanisti pe filiera diplomatica. Va asigur ca situatia este extrem de grava si fara intoarcere .VA ANUNT OFICIAL CA IN CALITATE DE CETATEAN AMERICAN AM CONTACTAT FBI,SI AM CERUT PROTECTIA ACESTEI INSTITUTII.Sunt deasemenea cetatean japonez.
A doua zi avind o discutie cu consulul Pavoni am exprimat parerea ca asa numitii artisti simtind ca sunt incoltiti,neavand nimic de pierdut pot deveni extrem de periculosi.Am contactat deasemenea Ambasada Romaniei cerand oficialiSA FIU PUS IN CCONTACT CU SIE.
Am explicat atasatului cultural Ilinca Ilie (patru convorbiri succesive) ca situatiaeste deosebit este extrem de grava si va scapa in scurt timp de sub orice control. La cateva ore presimtirile mele sau adeverit din plin.BANDA LUI NEAGOE A ATACAT SI VANDALIZAT CLADIREA OFICIALA A STATULUI ROMAN, CARE GAZDUESTE MISIUNEALAONU,COSULATUL.INSTITUTUL CULTURAL ROMAN SI GALERIA DE ARTA.Prima victima a fost
chiar expozitia lor numita sugestiv “Fridom for lazi parti”Astfel trecatorii neavizati au putut vedea prin geamul galeriei Romania un grup de barbari care rup , taie distrug tot ce le iese in cale lasand o mizerie de nedescris.Urmeaza in curand etajele superioriore camerele si holurile fiind murdarite de grafitti si limbaj scatologic.Orgia cu droguri si alcohol dureaza toata noatea, fiind inpanate de ragete salbatice care tin in piciore tot cartierul.Trebue sa mentionez ca toate aceste oribilitati au loc la cateva minute de cladirea ONU. Astfel diplomatii de pe tot globul locuind in vecinitate ,sau bucurat din plin de cultura dementa exportata de regimul de la Bucuresti. .Odata cu venirea dimineti ,in plina lumina a inceput VANDALIZAREA IN EXTERIOR A CLADIRII CARE ARBOREAZA DRAPELUL NATIONAL SI ARE DEASUPRA INTRARII STEMA ROMANIEI .Aceasta agresiune fara precedeneste documentata de un video profesionist (John Gabriel Marinescu-www.badin.ro) si in care se vad grafiti de cativa metrii manjind pur si simplu fatada institutiei.Uluitor este ca nimeni nu intervine pentru a opri agresiunea Pentru ca este un caz de o extrema gravitate este cazul ca presedintele inca in functie Traian Basescu sa fie chemat sa dea explicatii de ce fortele de ordine NU AU FOST LASATE SA-SI FACA DATORIA..Un presedinte are datoria prin constitutie sa apere teritotoriul tarii.Daca nu poate sau nu vrea este cazul sa lase pe altii sa o faca.Nu pot sa cred ca clanul Patapievici este mai important decat demnitatea tuturor.In orice tara din lume banditii care indrasnesc sa atace ambasadele,consulatele sunt aresati imediat si chiar trimisi in fata tribunalelor militare. La noi apar la conferinte de presa fiind declarati valori nationale. La conferinta respectiva dupa ce au incercat sa dea respectabilitate zvasticii, fascioizii au mers atat de parte incat sa declare ca directorul Muzeului Holocaustului Radu Ioanid ar fi de acord cu expozitia nazista si chiar a intervenit la FBI si Departamentul de Stat in defavoarea mea.Auzind aceasta declaratie oficiala (ziarul Cotidianul publica aceasta diversiune pe larg)am contactat persoana in caza la telefon.Domnul Ioanid a negat categoric aceasta afrmatie si desmintit ca ar fi dat vreun interviu pe aceasta tema.Pentru ca domnul Patapievici ,intrebuinteaza pozitia de cel mei inalt functionar cultural al tarii, pentru promavarea antisemitismului aparind in public zvastica,simbolul nazismui,este cazul ca comisia culturala asenatului sa ceara imediat destituirea sa. DOMNULE PRESEDINTE Studiind cu atentie documentele despre cultul Zacusca Senzual nu am gasit nici o tenta de antisemitism.Avind de aface cu un cult al diavolului atentia negativa este indreptata spre Dumnezeul crestin.Atunci cum se explica antisemitismul feroce al expozitiei ICR de la NewYork. MARELE SECRET CARE TREBUE DESVALUIT ESTE URMATORUL: EXPOZITIA DE LA ICR NU A FOST ROMANEASCA CI UNA ARABA. ARTISTUL SE NUMESTE OMAR MARWAN ANBAKI .DE MANA LUI SUNT FACUTE TOATE DELIRULIRE ANTISEMITE. ROMANII AU ASIGURAT DOAR DECORUL SI DIVERSIUNEA. SE REMARCA PE UN PERETE INTREG ,DESECRAREA A DOUA MENORE,SIMBOLUL SACRU AL POPORULUI EVREU.{ PE UNA DIN MENORE APARE CUVANTUL FUCK IAR PE CEALALALTA SEMNUL DOLARULUI ) ACEASTA BOMBA A PROPAGANDEI RADICAL ISLAMICE ,AFOST DETONATA LA NEW YORK IN CEL MAI MARE ORAS AMERICAN,LA COLT DE STRADA CU CLADIREA ONU. ANCHETA CONTINUA SI RASPUNSUL VA FI PE MASURA.PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU TREBUE IMEDIAT CHEMAT IN FATA PARLAMENTULUI PENTRU A DA SOCOTEALA. NICI O IMUNITATE, LEGEA TREBUIE APLICATA EGAL TUTUROR, INCUSIV CLANULUI PATAPIEVICI. DACA DANSUL A ALES SINUCIDERA POLITICA,ESTE PROBLEMA LUI PERSONALA (CLANUL MAI INPORTANT DECAT POPORUL). DAR NU ARE DREPTUL DE A PREJUDICIA IMAGINEA SI DEMNITATEA TUTUR
DOMNULE PRESEDINTE Apreciind decizia de a deschide o ancheta ,VA ROG SA-MI DATI POSIBILITATEA DE APAREA IN FATACOMISIEI CULTURALE A SENATULUI .AM MULTE DE SPUS. In incheiere vreau sa mentionez institutiile si organizatiile contactate in acest caz: DEPARAMENTUL DE STAT(SECTIA ROMANA),DEPARTAMRNTUL DE STAT(HOLOCAUST).POLITIA NEW YORK,HOMELAND SECURITY,ANTIDEFAMATION LEAGUE,CONSULEATUL ISRAELULUI ,CIA. ROBERT HORVATH new york iulie 2008 Cind ma pregateam sa gasesc un final acestor randuri,ma a sunat la telefon Ionathan Vick de la ANTIDEFAMATION LEAGUEA care ma anuntat ca sa PORNIT ACTIUNE IMPOTRIVA ICR SI A INCEPUT MONITORIZAREA SA CA INSTITUTIE CULTURALA A STATULUI ROMAN. Dansul ma asigurat ca documantele au fost predate Departamentului International, care tine contactul cu Ambasadele si Consulatele Statelor Unite Daca cea mai puternica asociatie din evreiasca din lume, care are ca scop” TO STOP THE DEFAMATION OF JEWISH PEOPLETO SECURE JUSTICE AND FAIR TREATMENTt TOALL” ,intervine inseamna ca situatia este grava.Redactorul Culian de la New York Magazin, care mi-a confirmat ca a primit un mesaj similar.Domnul Vick mi-a explicat ca organizatia sa isi are sediul in coltul strazii, nu departe de galeria ICR ,si ca a vizitat expozitia “Fridom for Lazy People”personal. Am cazut amandoi de acord ca ESTE INTOLERABIL CA O ORGANIZATIE GUVERNAMENTALA ,CEA A ROMANIEI, SA ORGANIZEZE UN EVENIMENT ISLAMIC CU CARACTER ANTISEMIT IN STATELE UNITE.

 5. Acest Robert Horvath este o scursura de om. Sunt pentru libertatea de exprimare dar asemenea comportamente si atitudini sunt pur si simplu dezgustatoare.
  E insa interesant cand raul devine vizibil. Si are un nume, un CV, precum cel de mai sus.
  Bine ai venit printre oamenii care gandesc, Robert Horvath!!! Si asteaptata-te sa devii un erou national!
  Ce lehamite ma apuca…

 6. Robert Horvath New York

  Cu ocazia incheierii expozitiei antisemite, ICR da un comunicat in care niste mizgalituri oribile ale unor golani sunt declarate “un succes al artei de avangarda din Romania, care incepe sa fie luata in considerare de institutii de mare prestigiu din domeniul artei(precum Muzeul National de Arta Contemporana ) si a condus la stabilirea unor colaborari intre graffierii din Romania si institutii artistice de peste Ocean”. Autorii uita sa explice ca aceste institituti isi au sediul in South Bronx sau in alte cateva ghetouri unde nici politia nu are curajul sa patrunda. Mentionind grupul de la New York Magazin se spune “nici una din persoane nu este calificata sa emita pareri profesioniste despre arta,de vreme ce nu poseda nici educatia si asa cum rezulta din luarile de pozitie, de un primitivism estetic deprimant – nici informatia necesara pentru a emite opinii pertinente” Lasind pe Grigore Culian care a creiat cel mai bun ziar de opinie de limba romana si pe profesorul Marinescu sa se apere singuri, sunt nevoit sa ma prezint si sa fac corectile necesare.

  Ma numesc Robert Horvath si sunt de meserie cineast. Am absolvit facultatea de film IATC (fiind coleg de an cu Mircea Daneliuc cu care am facut un film de institut impreuna) Am lucrat la pricipalele studiouri in special la Televiziunea Romana. Mi-am facut educatia politica in anchetele securitatii. Am fost acuzat de spionaj, pentru trimitera in Occident a unor materiale filmate despre Ceausescu.Scapat cu viata am ajuns in America in 1977. Am pornit de la nimic. Fiind atras de lumea modelelor, am mai facut o facultate(Fashion Institute of Technology, New York) Aici am fost coleg cu Kiyoko, actuala mea sotie,renumit fotograf japonez, Actualmente imi continui profesia la studioul meu de film si televiziune cu sediul in Manhattan, New York si Tokio. Sunt cunoscut deasemenea ca ilustrator, designer, pictor. sub numele de Deva. Ultima expozitie personala DE LA DALI LA DEVA. care a avut in cartierul marilor galerii Chelsea, NY sa bucurat de succes. Am o galerie personala DEVA GALLERY unde arta mea poate fi vizionata de public. Semnind HORVATH sunt cunoscut in jurul lumii, ca unul din cei mai inportanti fotografi de moda.

  Aceasta lunga prezentare este un indiciu ca intregul comunicat ICR trebue citit invers. In primul rind expozitia nu afost un succes ci un un adevarat dezastru. In al doilea nici unul din persoanele inplicate Suteu, Patapievici, Neagoe nu au absollvit vrea scola de arte sau au vreun talent artistic. Faptul ca acesti activisti culturali nu au cunostinte esentiale de estetica sau judecata artistica, a creiat o situatie exploziva A lua niste derbedei de la gura canalului si ai prezenta ca niste artisti intro galelrie de arta, este o frauda fara precedent. Adevarul este ca traim in doua lumi diferite, una a marei arte (Zamfir, Andrei Serban, etc) si una a provinciei proaste si snoabe reprezentate de alde Patapievici, Suteu sau de lumpenul pisat pe el, Cristian Neagoe.Trebue facuta curatenie generala. Imediat dupa stingerea scandalului Patapievici, vom incepe scandalul Tismaneanu,intre timp comunitatea va avea grija de Traian Ungureanu care a scris la ordin de la Cotroceni, mizerabilul articol “Statuia mitocaniei, comunitatea romaneasca de la New York.” Ma adresez pe aceasta cale unui alt mizerabil Ion Morar care crezind ca este siret, a scris in Cotidianul “Cultura romana bruiata la New York de un papagal ungur” Il asigur cu toata seriozitatea ca papagalul Robert, este mai roman dechit ei toti la un loc In articolul “Golaneala de la New York si tinta Basescu” acelas Morar desvolta un scenariu interesant dar complect inpracticabil.”Bata lui Horvath” loveste si sparge capul lui Patapievieci.Intelectualii fug speriati, lasand pe Traian Basescu singur si sizolat. In final aceiasi bata va lovi capul prezidential. Scenariul nu poate avea o baza reala, caci in scandalul icr, presedintele a ales sa se loveasca la cap singur. Spre final in comunicat oficial, Institut Cultural Roman avind ca presedinte de onoare pe insusi presedintele tarii, urmarind sa ma denigreze in ochii tuturor, ma denunta ca fascist “fervent admirator al politicii extremiste al maresalului Antonescu. Daca apararea culturii nationale si a demnitatii tuturor,
  a atras atentia atentia atitor cozi de topor,este un semn bun.inseamna ca sunt disperatiI Cind ma pregateam sa gasesc un final acestor randuri, a sunat telefonul.Ionathan Vick de la Antidefamation League ma anuntat ca sa pornit actiune impotriva ICRt.Daca cea mai puternica asociatie din evreiasca din lume, care are ca scop” To stop the defamation of Jewiish people, to secure justice and fair treatment to all “se misca, inseamna ca partida este castigata. M-am grabit sa felicit pe Culian de la New York Magazin, care mi-a confirmat ca a primit un mesaj similar. Am indreptat un gand de multumire lui Badin, Alexandra, Raluca Petria si a mi de blogari care au facut ca aceasta minune sa se intimple. De si este vara de la New York a pornit un bulgare de zapada care creste si nu mai poate fi oprit.
  O zi buna pentru Romania.

  Friday 15 August 2008
  New York
  Robert Horvath

 7. Robert Horvath New York

  AM FOST INFORMAT PERSONAL CA CEA MAI PUTERNICA ORGANIZATIE EVREIASCA ANTIDEFAMATION LEAGUE A PORNIT O ACTIUNE IMPOTRIVA ICR,FORUM CULTURAL AL STATULUI ROMAN.ACEIASI INFORMATIE A FOST DATA REDACTORULUI CULIAN DE LA NEW YORK MAGAZIN.DESECRARE UNOR MINORE NU VA FI UITATA NICIODATA.PRESENTELE TREBUIE SA CEARA SCUZE PRESTIGIUL ROMANIEI ESTE MAI IMPORTANT DECHIT TOT CLANUL PATAPIEVICI CU TISMANEANU CU TOT,

 8. intimplator am primit link-u asta si m-am uitat si io la emisiune..pff..ba frate ce cretin i prezentatoru ala de la antena3 (care is convins ca nu o pus o carte in mina in viata lui in afara de abecedar),sa-l impuste careva si sa ne faca un bine…ca si pe restu de cacanari frustrati care se aprind cind vine vorba de un text mai mult sau mai putin vulgar sau obscen…(un exemplu bun i Robert Horvath de mai sus…dute impuscate si tu mai bine!)Lasa-ti oamenii sa se exprime liber!! ca doar nu o sa moara americanii de necaz ca romania i “reprezentata” la NY in felu asta…pff..wake up god dam it!

 9. Salutare.
  Am o propunere. Sa transformam aceasta mizerie in ceva pozitiv, care sa ajute pe altii aflati in situatii similare. Si poate sa previna “recidive”, sau sa minimizeze riscul. Sunt si eu artista si intleg situatia si sunt intristata.
  Exista 2 concursuri pe care vreau s ama ajutati sa le popularizez. Ideea mea era sa trimitem eseuri despre poneiul roz si Cristian Neagoe – asa ar creste probabilitatea ca sa castige cineva pe subiectul acesta. Dar, indiferent de rezultatele concursurilor, ar fi frumos ca anul viitor, dupa jurizare, sa postam toti eseurile pe un blog special creat pt. asa ceva. Ca o platforma academica online.
  Concursurile sunt:
  1.http://www.theorwellprize.co.uk/the-award/how-to-enter.aspx (pt. editia 2009 inscrierile incep din 22 oct.), sectiunea “The Journalism Prize”
  2.http://www.stop-discrimination.info/7203.0.html (cred ca ar merge la discriminare pe baza de convingeri)

 10. @Robert Horvath New York – taci din gura. esti un tampit! deci iranieni nu ar trebui sa faca expozitii la ny sau cum? dupa cum ziceam mai sus, esti un tampit!

 11. da, lore, l am rasfoit, chiar am incercat sa l citesc. are glume iritant de proaste. iar treaba cu poneiul e cheap, pe un gen de pseudosubversiune, ‘anticonsumism’ urban made in bucharest – poneiul-ca-nou-barbie cu o chestie bad pe crupa in loc de floricele infantile (putea sa fie o p***a in loc de zvastica, mesajul ar fi fost acelasi); ‘pony medium art’ definea o prietena genul asta de arta. dexter’s lab are mesaje incomparabil mai articulate (vezi dee dee si jucariile ei). apoi – in aceeasi linie a pseudosubversiunii – sa faci arta ‘underground’, ‘independenta’, ‘subversiva’ pe bani de la guvern e cel putin ridicol. la fel de ridicol ca si colaborarea dintre subversivii din street art si primariile de sector pentru a face bucurestiul mai frumos, locul-pe-care-il-iubim-atat-bucuresti-micul-paris-noul berlin.

  e ceva care nu se leaga in toata povestea asta, nu ti se pare, lore? undeva se rupe filmul

 12. Robert Horvath New York

  Eu am inceput scandalul ICR si am datoria morala sa il termin.Saptamana viitoare voi trimite mediei internationale si americane , in limba engleza a articolului”EXPOZITIE IRANIANA LA ICR NEW YORK” Garantez ca nu va exista nici un ziar,revista statie TV care sa ocoleasca subiectul.Azi am contactat Ambasada si am rugat sa informeze pe Presedintele TRAIAN BASESCU de gravitatea situatiei.Faptul ca demnitatea si prestigiul acestei tari este mai putin important dechat fundul lui Patapievici, trebue sa intre in atentia fiecarui cetatean.Faptul ca arborarea zvasticii ,desecrarea menorelor ,batjocorirea patriarhilor a fost aprobata la o conferinta oficiala .de cel mai inalt functionar cultural al tarii trbue facut cunoscuta ,intrgii lumi .Mitocania a mai castigat inca o batalie cu poporul roman. Cu ajutoru vostru voi face sa fie ultima.

 13. Concluzia: Ne pasă prea mult de părerea americanilor. Tocmai pentru că ne pasă prea mult de părerea rataţilor ăstora, românii, tind să ne facă să credem că toate proiectele care au ICR’ul partener, finanţator sau sponsor sunt de căcat. Oameni buni, voi ăia care sunteţi nemulţumiţi de ziarul Aooleu, l’aţi răsfoit vreodată?

  L.

 14. “designul poneiului e copiat cu nonsalanta de aici” tu stii despre ce ponei e vorba sau nu? adica mickey mouse arata la fel cu soriceii din cei 3 muschetari, desenele alea animate romanesti?
  cat despre ce cauta street artul itr-o galerie, ar fi culmea sa hotaram noi acum daca e ok sau nu.
  oricum, pe peretii din bucuresti nu starnea interesul lui badea si gadea.

 15. Pingback: Feeder » Cu Neagoe!

 16. A, si sa nu uit – i-as invita pe cei doi calareti ai moralitatii si decentei sa faca un comentariu literar pe text la Bukowski si Miller, doar asa, de monoclu.

 17. Ridicola situatie. Nu stiam nimic despre scandal, ICR, expozitie, ponei si alte minuni, pana cand nu am vazut – absolut intamplator – emisiunea Antenei 3. Cumva, nu gasesc cuvinte care sa exprime uimirea pe care am trait-o, in momentul in care domnul … moderator ( nu ii retin numele) si celalalt … domn, atasat de laptop, incercau practic sa isi sfasie invitatii, invartind de zor sabia moralitatii. Dupa emisiune am citit comentarii pe site-ul lor (apropo, am observat ca nu se poate posta, nu am inteles de ce), am observat reactii, m-am documentat. Prefer sa raman cu o singura concluzie, dupa toata isteria asta generala: abrutizarea comunista a limitat iremediabil generatii, cred ca nimic nu ii va putea face sa deschida ochii, chiar si acum. Pentru domnul Neagoe – sunt oameni care vad, aud si traiesc, care refuza sa se inchida in mica lor lume, in care nu exista simbolistica pe ponei si in care mizeria se poarta cu zambetul pe buze. Oamenii aia te sustin si te apara, chiar daca toata sustinerea si apararea nu inseamna prea mult in fata buldozerului mass media care a pornit si care este alimentat de obtuzitatea publicului roman trecut de 35 de ani. Si cumva, mi se pare incredibil de trist ca doar o mica parte din Romania vede romania.

 18. Arta e arta.Un artist celebru spuneas:Vorbiti-ma de rau,Vorbiti-ma de bine:dar vorbiti…”Cine nu stie sa faca arta face critica de arta. Artistului ii de Dzeu harul,criticului si ziaristului “facut” ii da “Mogulul” ..darul.DDD

 19. Scolareste, as putea identifica doua paliere ale problemei poneiului : unul al expresiei pur artistice si unul al mesajului purtat de obiectul in discutie, cu toate ca cele doua nu pot fi separate cu adevarat. Cei care au sustinut cu tarie ca “opera” ( sau ce s-o fi dorind) este lipsita de valoare ( chiar mai mult este o anti-valoare ) sunt probabil ramasi (cu judecata estetica) pe la 1900 toamna si asta inca in spatiul romanesc, caci un Aubrey Beardsley (de pe la sfarsitul sec al XIX-lea) i-ar fi scandalizat cumplit. Recunosc, din punctul acesta de vdere si eu sunt un retrograd, pictorul meu preferat este C. D. Friedrich, asa ca nu are cum sa ma emotioneze nimic din ce a expus I.C.R. la New York. Daca nu imi place, asta nu inseamna ca o sa dau cu pietre ( imi vine in cap o gluma ,pe care am auzit-o demult, a unui profesor de istorie cu privire la geneza operelor de arta contemporane : ” un zapacit scuipa pe o panza, isi sterge bocancul plin de noroi, mai amesteca ceva culori cu o pensula si iata tabloul ). Rezumand : nu sunt snob sa ma minunez la o lucrare pe care nu prea o inteleg, dar nici ingust sa ma apuce revolta.

  Cu privire la mesajul transmis, intelesul sta in ochii privitorului. Iata la ce m-a trimis pe mine: tirania consumismului si a starii de spirit aferente. Aproape in fiecare zi imi plimb copilul prin parc, nu am putut sa nu abserv ROZUL rolelor, a papusilor, a carucioarelor, a hainelor, a poneilor etc ( evident in cazul fetitelor ). Poneiul roz este simbolul societatii de consum imbiind spre fericire si scaderea IQ-ului, iar zvastica este simbolul unui regim tiranic, iata deci ca poneiul roz ar putea fi o ironie la adresa consumismului.

  Nu stiu ce o fi vrut sa spuna artistul ( daca a vrut sa spuna ceva ), dar eu asta am inteles.

 20. eu nu inteleg de ce vor street artists sa ajunga in muzeu si la tv. chiar ca nu inteleg. daca faci chestii provocatoare poate ca e mai bine sa ramai in underground si sa nu-ti pui spoturile pe tine. altfel se uneste gasca dinozaurilor si nu mai scapi. ( dupa cum arata si cazul de fata ) – si pana una alta – designul poneiului e copiat cu nonsalanta de aici: http://www.hasbro.com/mylittlepony/

 21. @iulia – Gramo au deslusit putin faza – citez: “Faza cu poneiul e de-a dreptul delicioasa. Cat de varza trebuie sa fii ca sa-ti inchipui ca o svastica pe fundul unui ponei roz reprezinta propaganda nazista? 🙂 Un comentator (la primul articol) a prins bine ideea: “Imaginati-va cam in cat timp te-ar fi ridicat Gestapo-ul daca ai fi facut in Germania nazista un magarus roz cu simbolul lor tatuat pe fund.”

  Asa interpretasem si eu treaba, ca o ironie

  @all – multumesc de aprecieri, just doin’ my job 🙂

 22. e foarte hilar,ca in ciuda tuturor comentariilor pompoase de literatura inseminate in creierele adolescentilor romani, nimeni nu gaseste ceva prin care sa explice aparitia seceratoare a poneiului :). daca cineva nu poate gasi catusi de putin sens in exponatul roz cu svastica, denota periculos de multa si uimitoare lipsa de imaginatie; jucaria desenata sugereaza pericolul insidios care ne pandeste, chiar intr-un mediu aparent foarte sigur si inocent,acela al jocului copilaresc;) clar,nu? este un paradox aceasta alaturare ponei roz – svastica, ar trebui sa ne dea de gandit,insa nu din perspectiva expusa hilar de gadea si stan, marca antena3 (de altfel, din nefericire, indivizii reprezinta exact ceea ce poneiul vrea sa exprime); pe langa faptul ca e din punct de vedere estetic, interesant. si sexy 🙂

 23. Excelent rezumatul! Am ratat emisiunea A3, nu prind postul! Ce n-am ratat insa a fost deschiderea Festivalului Callatis 2008, unde – surpriza! – presedinte al juriului era ADRIAN PAUNESCU, acest etern presedinte al Comisiei de Cultura din Senat menit sa alcatuiasca echipa necesara anchetei ICR, buhait si slinos ca de obicei: ce m-a ingrozit cu adevarat a fost ca callatis-ul se inaugura printr-un concert al scursurii numite ROMANIA, probabil singura capabila sa ne reprezinte (potrivit gustului lui si al politicienilor) cu adevarat la NY.

 24. imi place rezumatul lui Cosmin.
  ca outsider, parasisem subiectul cateva zile si il regasesc si mai infloritor 🙂

  poate ca nu trebuia data apa la moara obtuzilor; intelesul unor cuvinte ca “obiectivitate”, “polemica” le sunt straine oamenilor acestora (sa le zicem jurnalisti, desi nu cred ca merita titulatura).
  cred ca s-a mers mai departe de prea departe, si felul in care s-a acordat “dreptul la replica” e demn de tabloidele de cea mai joasa spetza; dar Antena3 e o televiziune comerciala si asta-i publicul ei, cel de tabloid; in conditiile astea se putea astepta cineva la profesionalism?
  cred ca deja nesimtirea cu care mai sus mentionatii jurnalisti erijati in critici de arta trateaza subiectul si persoanele implicate nu mai are legatura cu “conflictul intre generatii” de care spunea Cosmin mai sus. a depasit demult stadiul asta, atitudinea e incalificabila.

 25. Pingback: Ridic sprânceana » Vechituri » Nuclear Pink Fairy Pony

 26. @trainspot au emis comunicatul de presa dar nu i-a bagat nimeni in seama, vezi scurtul istoric de mai sus.

  Am zis si eu ca e un flame which will wear off. Cotidianul au scris si cu partea ailalta.

  Cine stie, poate scandalul merge combatut tot cu scandal. Corect de spui tu cu publicurile, problema e ca publicul A3 e mai numeros decat cel al lui Neagoe, deci poate d-aia conta sa n-aiba doar o parere one-sided – deci cred ca d-aia s-a dus la emisiune.

  P.S. da, stiu ca sunt biased in acest post 🙂

 27. pliz, nu da cotidianul drept exemplu pozitiv. ca nu-i cazul. asta e un scandal fabricat. peste 2 saptamani nimeni nu va mai vorbi de el.
  cred ca ii dai prea multa atentie. publicul lui neagoe (aici ma refer la prozele lui)/expozitii de street art nu are decat o legatura tangentiala cu un post tv comercial.

  nu cred ca cineva trebuie sa inceapa sa faca educatie. exista pareri impartite si aia e.

  emisiunea s-a derulat in nota-i obisnuita. asa-s toate. isteria de ambele sensuri este complet inutila.

  icr-ul nu trebuia decat sa emita un comunicat de presa si la revedere, nu sa trimita oameni la tv/sa tina conferinte de presa etc. asa doar au intretinut scandalul.

 28. Pingback: Prea putini | Pink Dots Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.