Bucharest – fragments in a box

  • by

bucharest-in-a-box

Bucharest – fragments in a box

Sunetele şi imaginile obişnuite ale Bucureştiului sunt prezentate de doi tineri artişti germani(Greta Hoheisel şi Norbert Lang), în cadrul expoziţiei „Bucharest – fragments in a box” (Bucureşti – fragmente), vernisate la Atelier 35, în strada Şelari nr. 13, Bucureşti – vineri, 4 iulie 2008, începând cu ora 20.00.

„Bucharest – fragments in a box”(Bucureşti – fragmente) se referă la amalgamul constant de sunete ale oraşului, la pereţii caselor pe lângă care trecem, la frânturile conversaţiilor pe care le auzim pe stradă – căci toate sunt fragmente de care ne lovim zilnic, cărora însă nu le acordăm atenţie aproape deloc. Nu este o viziune pompoasă şi spectaculoasă asupra oraşului, ce formează relaţia noastră cu el, ci este vorba de întâmplările aparent accidentale şi fragmentare.

Pentru căutarea acestor fragmente, fotograful german Greta Hoheisel şi artistul audio Norbert Lang au stat în Bucureşti aproape un an. Patru cutii de lemn, aşa numitele „peep-boxes”, dotate cu căşti audio şi lentile de tip lupă sunt mijloacele folosite pentru fotografiile şi înregistrările audio de teren captate de cei doi în această perioadă. Astfel, ei se folosesc de un mijloc de exprimare din secolele 18 şi 19: cutiile, care se perindau din bâlci în bâlci să prezinte curioşilor imagini ale ţărilor apropiate sau îndepărtate sau scene mitologice. Şi după cum prezentatorii obişnuiau în trecut să comenteze ceea ce era arătat, „Bucharest – fragments in a box” este dotat cu căşti audio, pentru a asculta sunetele înconjurătoare ale oraşului. Astfel, sunetul şi fotografia se comentează reciproc şi produc un portret schiţă al Bucureştiului, perceput cu urechile şi ochii unor străini.

În cadrul vernisajului la Atelier 35, se lansează şi materialul „Bukarest | Bucureşti – fragmente. Este vorba de un catalog hibrid de expoziţie – un caiet şi un CD – ce conţine fotografii, text şi sunete – trei componente distincte ce se comentează unul pe celălalt.

Concentrarea sunetelor de zi cu zi ale Bucureştiului şi crearea capacităţii de a observa senzaţiile mediului fonic înconjurător vor forma de asemenea şi subiectul workshop-ului „Listen to: Bucharest”, ce va fi susţinut în perioada 16 – 18 iulie 2008, între orele 17.00 – 20.00, la Atelier 35.
________________________________________________________________________________
Norbert Lang este un artist video, ce a susţinut numeroase concerte de chitară clasică în Berlin, Giengen, Hildesheim, Wologda (Rusia) şi St.Petersburg (Rusia), este membru în numeroase trupe muzicale, a realizat muzică de film şi în prezent frecventează cursurile de studii culturale în Hildesheim, Germania.

Greta Hoheisel este studentă în Ştiinţe Culturale şi Practică Estetică la Universitatea din Hildesheim, Germania, specializându-se în fotografie, literatură şi management cultural, printre altele. A lucrat în teatrul din Kassel, Germania – Spielraum-Theater şi este membră a grupului de curatori a7.ausstellungen e.V.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 4 – 18 iulie 2008, de miercuri până duminică, între orele 15.00 şi 21.00, la Atelier 35, Str. Şelari, nr. 13, Bucureşti.

Proiectul este realizat de: MitOst e.V. şi găzduit cu mândrie de Atelier 35.
Sprijinit de: MitOst e.V. and Schering-Stiftung
Parteneri: Gruenrekorder (Label for soundscapes and electronic music / Frankfurt), Stellwerk (Kassel), ICR (Vienna), Kulturama (Hildesheim)
Sponsorizat de: Teaha (Bucureşti)
Partneri Media: Ziua.ro, CMYK

Atelier 35 este un spaţiu destinat tinerilor(până în 35 de ani), ce promovează cercetarea artistică experimentală, noile mijloace de expresie şi comunicarea între medii.

Leave a reply (we review all comments)