Pupilija, Papa Pupilo and the Pupilceks

  • by

cndb

Centrul National al Dansului Bucuresti va asteapta joi 26 iunie, sala Ronda, ora 20.00 la spectacolul:
“Pupilija, papa Pupilo and the Pupilceks”
Reconstituit si regizat de: Janez Janša
Creatie si performance: Aleksandra Balmazoviæ, Gregor Cvetko, Drazen Dragojevic, Lado Jaksa, Alja Kapun, Bostjan Narat, Matjaz Pikalo, Dejan Srhoj, Ajda Toman, Irena Tomazin, Grega Zorc
Muzica: Gregor Cvetko, Lado Jaksa, Bostjan Narat

Regizor tehnic: Igor Remeta
Asistent de regie: Samo Gosariè
Proiectii: Samo Gosariè, Janez Janša, Igor Stromajer
Operatori: Gregor Lipièar, Iztok Sajdl
Montaj: Gorazd Kernel
Makeup artist: Barbara Pavlin
Imagine: Marcandrea Bragalini
Producator executiv: Barbara Hribar
Productie: Maska Theatre Liublijana, Slovenia
Co-productie: Festival EX PONTO, Bunker Productions
Co-producator video: Videoprodukcija Kregar

In 21 martie 2008 CNDB va invita la lansarea proiectului international ”What to affirm, what to perform?/Cartografierea istoriei invizibile”, lansat cu o serie de prelegeri care porneau de la citeva idei centrale.

Daca cineva s-ar incumeta astazi sa scrie o noua istorie a dansului, fara sa ocoleasca spatii precum Romania, Austria, Croatia sau Slovenia, ar trebui mai intii sa porneasca printr-un travaliu intens si foarte dificil de recuperare a informatiilor “invizibile”, “ascunse” in arhive si biblioteci publice si private, dar mai ales in istorisirile depozitate in memoria subiectiva a putinilor martori existenti.

Proiectul international “What to affirm? What to perform?”, organizat de Tanzquartier Wien si Centrul National al Dansului Bucuresti, Centre for Drama Art Zagreb si Revista Maska – Ljubljana, in cooperare cu Allianz Kulturstiftung, pleaca de la aceste premise si isi propune sa faca, pe o perioada de doi ani, primii pasi in directia recuperarii si intelegerii trecutului coregrafic si performativ din aceste spatii geografice.

In continuarea proiectului ”What to affirm, what to perform?/Cartografierea istoriei invizibile”, CNDB prezinta in 26 iunie spectacolul Pupilija, papa Pupilo and the Pupilceks”, oferind publicului din Romania posibilitatea de a vedea una dintre productiile apreciate international pentru inteligenta cu care a fost reconstruit un spectacol cult din Slovenia anilor ’60.

O demonstratie a reconstructiei unui spectacol de teatru, dupa cum afirma redactorii revistei “Corpus”…. Un text-contributie a Katherinei Zakravsky in revista Documenta…. Premiul special ex-aequo la editia 41 a Bitef, la Belgrad, pentru “reactualizarea unei dorinte constante de a interoga natura si granitele teatrului”. Reconstructia teatrala a unui cult-pentru teatrul sloven , a performance-ului neoavangardist cutremurator al lui Dušan Jovanović readuce spiritul anilor ’60 si in acelasi timp expune distanta fata de acel timp si procedeele de reconstructie.

Cronicile dupa reprezentatia de la Viena au vorbit despre o adevarata demonstratie a reconstructiei unui spectacol de teatru.

Ce vedem atunci cand privim reconstructia spectacolului “Pupilija…” a lui Emil Harvatin alias Janez Janša in 2006? De fapt vedem trei spectacole, daca nu chiar mai multe, iar in aceasta – desi nu numai in asta – rezida ascunsa semnificatia teatrala, care depaseste experimentul simplu si formal. Primul este spectacolul original, care a incetat sa mai existe vreodata, al doilea cel cu actorii de azi care sunt mai mult decat inlocuitorii celor din distributia originala, iar al treilea este reconstructia ca intreg.

Blaz Lukan, Delo, 28.9. 2006

“Am vrut sa ucid o gaina, dar nu mi-au dat suficient timp. Iar totul s-a sfirsit cu gaina care a intrat inapoi in cusca. Dar nu va ingrijorati, in doua zile va fi cu siguranta omorita si va deveni cina cuiva.”

Petar Nikolic, Director, Hen Slaughterer Volunteer, from Bitef, Belgrade,

September 19, 2007

Reconstructia acestui spectacol impregnat de spiritul experimentului si al rezistentei, este ea insasi un experiment atata timp cat tehnica reconstructiei nu este frecventa in Slovenia.

Accentul este pus atat pe discursul teatral cat si pe contextualizare si recontextualizare. Spectacolul cuprinde conversatii si interventii ale distributiei originale, dar si reproduceri ale raspunsurilor la acestea. Sint folosite procedeele piesei originale, iar atentia este acordata deschiderii si lipsei de formalitate. “Reconstructorii” sint interesati de cum se pot re-interpreta urmatoarele elemente:

– comunul si neindeminarea

– lipsa spectacularului si extremismul in executie

– improvizatia deschisa, folclorul si disciplina militara

– mintea colectiva si lipsa de minte

– limbajul liber, neestetizat si ne-linear, si angajamentul politic

Partea politica a spectacolului “Pupilija” a stat in primul rand in rezistenta la toate formele de autoritate si nu in exprimarea directa a unui protest politic. “Pupilija” se distanteaza, isi bate joc subversiv de autoritati de la cele externe (stat, natiune, partide, biserica, piata) la cele interne (teatru si estetica).

Cu un dialog incredibil de sugestiv si in acelasi timp inocent, “Pupilija” atrage foarte repede publicul contemporan. Reconstructia accentueaza de asemenea cateva probleme, adoptind o pozitie polemica fata de interpretarile atat de departate ale acestui spectacol.

Mai exact, majoritatea interpretarilor se concentreaza pe ritualitatea performance-ului, desi de la distanta de astazi este evident ca interpretarea actorilor de acum infatiseaza o distanta fata de expresivitatea caracteristica anilor ’60. Tot in aceasta consta si diferenta intre “Pupilija” si ceea ce numic Living Theatre.

Reconstructia spectacolului “Pupilija, papa Pupilo and the Pupilceks” reactualizeaza, de asemenea, problema cercurilor colective si “scena” in societatile capitalismului neoliberal.

Urmatoarea dimensiune pe care “Pupilija” incearca sa o deschida este introducerea dansului contemporan. Mai exact, ceea ce devenise tipic pentru mai toate tarile socialiste sau comuniste: impiedicarea dezvoltarii artei dansului si a experimentului artistic…

Pretul unui bilet intreg este de 15 lei, 10 lei redus.

Parteneri media: 24 Fun, liternet, suplimentul de cultura, feeder.ro, alternativ, infoarte

Va asteptam!

______________________
CNDB
locatie: TNB, B-dul Nicolae Balcescu 2
etaj 3/4, sector 1, Bucuresti (acces spre Laptaria Enache)
tel: + 40 (21) 318 86 76
office@cndb.ro
http://www.cndb.ro
rezervari bilete:
rezervari@cndb.ro

Leave a reply (we review all comments)