Trotuar de lemn

  • by

Proiect pietonal iniţiat de grupul de firme de arhitectură POINT 4 şi susţinut de revista Arhitectura

POINT 4 şi revista Arhitectura vă invită să participaţi la realizarea unui proiect urban: un trotuar din lemn care reface în mod simbolic Podul Mogoşoaiei. Puteţi testa prototipul trotuarului din lemn amplasat în faţa librăriei Cărtureşti şi decide dacă doriţi realizarea lui la o scară mai mare, pe Calea Victoriei (fostul loc al Podului Mogoşoaiei).

Actuala piaţă a Revoluţiei rămâne după 15 ani de proiecte grandioase (şi controversate) acelaşi hău neprietenos, pe care îl poţi traversa navigând printre maşini şi bannere. Până la realizarea marilor viziuni, vă propunem un proiect mic, uşor şi ieftin, un pod din lemn care începe la Hilton, se termină la “Palazzo Bordenache” (statuia lui Iuliu Maniu) şi vă ajută să traversaţi în mod firesc zona – afirmă arh. Justin Baroncea, unul dintre autorii proiectului.
Propunerea noastră încearcă să delimiteze “cursul” Căii Victoriei de parcările situate în faţa Ateneului, a restaurantului Cina şi a Bibliotecii Centrale Universitare. Instrumentul acestei delimitări îl constituie un trotuar modular din lemn care să ajute pietonii să traverseze în mod firesc “zona” şi care să (re)articuleze într-un ansamblu aceste spaţii. Din păcate, în acest moment este practic imposibil să ajungi de la Hilton la statuia lui Maniu mergând pe latura stângă a căii Victoriei în sensul de coborâre către Dâmboviţa. Pietonii se risipesc printre maşinile parcate, traversând o zonă ostilă în cursul săptămânii şi a nimănui duminica, atunci când parcările se mai golesc. Parcate sau în mişcare, automobilele fac să se piardă coerenţa spaţiului public şi profilul căii propriu-zise – mai spune Justin Baroncea.
Această intervenţie la scară mică ar putea rezolva o problemă mai mare: disconfortul creat din cauza maşinilor parcate în zonă şi, totodată, conectarea şi, de fapt, recrearea unor spaţii publice coerente.
În faţa librăriei Cărtureşti a fost amplasat un trotuar provizoriu din lemn care poate fi testat. Aceasta pentru a înlesni eliberarea autorizaţiei de construire a proiectului pietonal de pe Calea Victoriei. Proiectul va rămâne expus votului public până pe data de 14 octombrie.
Puteţi vota pentru proiect pe site-ul www.arhitectura1906.ro, cât şi la faţa locului, prin intermediul unei urne mobile. Iniţiatorul proiectului, grupul de firme de arhitectură POINT4, va prezenta rezultatele finale ale acestui proiect în cadrul Bienalei de Arhitectură (15 octombrie – 15 noiembrie) şi va elabora documentaţia pentru obţinerea aprobărilor din partea Primăriei Generale a Capitalei.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi.
Monica David
Responsabil Comunicare
revista Arhitectura
A: Str. 10 Mese, nr. 9, Sector 2, Bucureşti
T: 021 210.07.17 M: 0730. 607.834

Leave a reply (we review all comments)