Bucharest AV – 9 & 10 decembrie

  • by



Bucharest AV
( audio – video fusion ) este un proiect ce a pornit la initiativa Oanei Maris si a lui Vlaicu Golcea, care doreste sa uneasca in acelasi context trei lumi aparent diferite : lumea instrumentelor acustice, muzica electronica si arta video. Un alt element este prezenta impovizatiei ( inclusiv vocala ) – ca si concept venit din muzica de jazz – concept aplicat atat materialului sonor cat si celui vizual, artistul video improvizand in timpul spectacolului intr-o maniera muzicala.

Concert Karol Szymanowski

Institutul Polonez din Bucuresti a lansat invitatia de a realiza un spectacol in care sa fie prezentata creatia lui Karol Szymanowski in maniera specifica Bucharest AV. Vor fi prezentate doua opusuri din creatia compozitorului: Sonata in Re minor opus 9 pentru vioara si pian scrisa in 1904 si Cvartetul in Do major opus 37 scris in 1917. Din creatia Grazynei Bacewicz ( 1909 – 1969 ) vom prezenta Trio pentru oboi, vioara si violoncel ( 1935 ). Ca un element inedit – un moment de improvizatie vocal – instrumentala ce porneste de la teme muzicale prezente in concert.

Redimensionarea creatiei celor doi mari compozitori polonezi are ca principal obiectiv explorarea a noi mijloace de expresie perfect sincronizate cu timpurile in care traim. Nu in ultimul rand, se rup barierele stilistice si muzica poate fi vazuta din mai multe unghiuri, ceea ce duce la o diseminare a genurilor prezente ( ” creatie culta “, muzica electronica, arta video, jazz ) in medii total noi – si, de ce nu, un grad mai mare de accesibilitate in aceste medii. Deasemenea, fuziunea dintre instrumentele acustice, voce si laptop ( care poate fi manuit in timp real – ca si oricare alt instrument ) reprezinta o directie prea putin batatorita in lumea muzicala contemporana. In mod complementar, arta video da noi intelesuri unei muzici ” acuzata” de catre marea masa a ascultatorilor de un limbaj exagerat ermetic. Partea vizuala nu comenteaza muzica ci doar ofera un nou input de interpretare, o versiune a imaginii mentale pe care muzica o poate naste. Cel de-al treilea aspect are legatura ca si punct de plecare cu muzica de jazz : improvizatia. Mix de explozie ritmica nativa ( poate chiar atavica ) si un sistem armonic de inspiratie impresionista, jazz-ul este fara indoiala ” copilul teribil ” a muzicii secolului XX. Jazz-ul a fost primul pas spre readucerea muzicii catre oamenii “obisnuiti” si se bazeaza pe impulsul creator nativ al omului de a canta – de a face muzica. Prezenta in modul cel mai firesc in muzica ” culta ” de la inceputurile ei, improvizatia si-a capatat statutul de tehnica de compozitie spontana odata cu muzica de jazz. Din acest punct de vedere momentul muzical improvizat din spectacol nu va face decat sa ofere noi valente creatiei celor doi mari compozitori polonezi.

In ceea ce priveste artistii, ei reprezinta elita tinerei generatii de artisti bucuresteni, fiecare dintre ei fiind un punct de reper in zona artistica in care activeaza. Puteti afla informatii detaliate vizitand resursele web mentionate mai jos.

Cele doua concerte se vor desfasura la Teatrul ACT ( Calea Victoriei 126 ) in zilele de 9 si 10 decembrie orele 19. Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile. Durata fiecarui concert va fi de aproximativ 70 de minute. Concertele vor fi inregistrate, urmand ca materialul audio sa faca subiectul unei aparitii discografice editate de catre Institutul Polonez.

Artisti:

Vlaicu Golcea – instrumente electronice
Oana Maris – oboi
Daniel Ivascu – percutie
Vj Casa Gontz – artist video
Georgiana Maria – vioara I
Irina Soleanu – vioara II
Marie – Jeanne Mai – Antal – viola
Mariana Amarinei – violoncel

invitati :

Marta Hristea – voce
Vlad Popescu – baterie & percutie
Cristian Soleanu – saxofon
Electric Brother – instrumente electronice, bas

Resurse Web :
http://bucharestav.blogspot.com
www.vlaicugolcea.ro
http://pilgrim-project.blogspot.com
www.gontz.com
www.vladpopescu.ro
www.electricbrother.ro
www.martahristea.ro
www.culturapoloneza.ro
www.teatrulact.ro

Leave a reply (we review all comments)