115 – galerie de arta digitala

cu o mica intirziere, anunt si eu:

Bucurestiul – gazda primei galerii de arta digitala din estul Europei
Galeria 115: imaginaţie, culoare, tehnologie

Galeria 115 este primul spaţiu din România în care sunt expuse opere de artă digitală in forma lor finala ca lucrari imprimate pe panza: „Am creat această galerie din dorinţa de a oferi artiştilor digitali din întreaga lume, oportunitatea de a-şi expune operele si pentru a putea oferi publicului romanesc acest nou tip de exprimare vizuala. Avem mare încredere în acest proiect inedit pentru piaţa românească de artă şi în colecţia Art: PartTwo care este prezentată la ora actuală în galerie.”, spune Silvana Bratu, curatorul Galeriei 115.
Colecţia Art: PartTwo prezintă opere apartinand unui numar de 91 de artişti digitali din 34 de ţări. Lucrarile sunt imprimate folosind tehnologii de ultima ora de art-printing, in editie limitata de 115 exemplare, cu exclusivitate pentru Romania si sunt insotite de certificat de autenticitate.
Galeria 115 este deschisă de marti pana vineri 10.00-20.00 si sambata-duminica 11:00-16:00
Tel: 210 10 69
Adresa: Str. Mihai Eminescu nr. 115 (colt cu Vasile Lascar, langa P-ta Galati) Sector 2, Bucuresti.
Site: www.115.ro





10 thoughts on “115 – galerie de arta digitala”

  1. Discuta cu arta digitala este destul de lunga si destul de neinteresanta pentru multi.
    Oricare ar fi situatia, e bine ca in Romania exista o galerie dedicata “artei dã calculator”.

    Discutia despre calitatea si originalitatea desenashelor de acolo este alta, mult mai lunga si mai interesanta.
    La fel si discuta despre alegerea lucrarilor expuse, despre ce exemplu dau, despre responsabilitatea pe care o are galeria, etc.

    Dar mult mai interesanta este practica, asa ca la mai multi romani cu mina pã mouse si ochii spre cer.

  2. hahaha.. daca ati fi reusit macar sa faceti efortul intelectual de a citi si chiar a intelege ce am explicat destul de simplist.. nu ati mai fi scris reply-uri penibile de genul: “face parte din categoria celor care la un moment dat considerau ca nici fotografia nu este o arta”, sau faptul ca ma minunez de design is kinky.. cand de fapt eu tocmai asta am spus ca desgn is kinky e un site de graphic design si nu are legatura cu “arta contemporana”.. oricum de ce sa ma mai chinui sa explic aceste lucruri unor oameni pentru care cele 10 randuri din ultimul post pe care l-am trimis s-au dovedit a fi peste capacitatea lor intelecutala.
    numai bine baieti.

  3. Am fost la galerie astazi, pacat ca nu e chiar in Piata Romana ar incanta pe multi. Atmosfera placuta, muzica misto, aer conditionat :)) si multe lucrari foarte bune. E foarte bine ca exista in Bucuresti o galerie de arta contemporana, digitala, whatever in care chiar te bucuri ca ai intrat

  4. Desteptul care face comentarii “intelectuale” despre arta digitala, face parte din categoria celor care la un moment dat considerau ca nici fotografia nu este o arta. De ce ii spune atunci “Arta Fotografica” stimabile ‘telectual? A face etimologie in loc de analiza artitica defineste din start calitatea retrograda a celui care vorbeste de pe niste culmi olimpiene despre “ignoranta specifica neamului”. Ignoranta este definita de un astfel de individ si il autodefineste. Nu va mai pierdeti timpul cu astfel de indivizi sub mediocrii

  5. Baaai varza, artistii care expun la 115 sunt chiar aia de pe design is kinky si depthcore la care te uiti matale si te minunezi ce e arta digitala! Ti-as raspunde mai lung dar esti din start decrepit!!!
    Oricum pentru rezolvarea cetii din capatzana matale dute de vezi si tu definitia digital art pe http://www.wikipedia.org baiii smechere…
    115 rulez

  6. Corect si adevarat. Doar ca, in primul rand lucrarile de acolo sunt realizate pana in anii 90′ si reprezinta experimente cu tehnica disponibila in acea perioada. In al doilea rand, problema pe care am semnalat-o eu este o confuzie de notiuni, nu am pus la indoiala valorea si tehnica “artistilor” de la 115. Stiu ca graphic designerii cu o anumita tehnica se considera artisti pentru ca am activat personal in domeniu. Ceea ce nu cunosc ei sunt premisele de la care pleaca cele doua discipline: arta contemporana si graphic design. Pentru cei care nu sunt la curent cu ceea ce presupune cu fenomenul intitulat “arta contemprana”, va informez ca tehnica nu este atat de importanta ca in artele aplicate(din care face parte graphic designul). Asta inseamna ca tehnica este doar un mijloc de a pune in aplicare conceptele si personalitatea artistului, si a trecut in plan secundar. Acest lucru nu este insa valabil in graphic design unde tehnica si cunostintele fac diferenta. Si in timp ce majoritatea artistilor contemporani nu stiu ce inseamna wacom sau raytrace(personal nici eu nu stiu desi lucrez de ani de zile in illustrator, photoshop, flash si indesign dar ma rog), nici un graphic nu poseda capacitatea de intelegere si conceptualizare a unui artist, un exemplu concret pentru aceasta afirmatie fiind chiar comentariul tau. Ca sa fiu mai concret comentariul tau in legatura cu lucrarile de pe dam.org dovedeste incapabilitatea ta de a privi lucrurile din alt unghi decat cel al judecatii “tehnice” : nu au tehnica, filtre etc.
    Dincolo de toate aceste lucrui exista graphic designeri majori care isi expun lucrari, dar mare atentie NU pe post de arta contamporana ci pe post de graphic design. De exemplu expozitia “Spank The Monkey” din Septembrie trecut de la Baltic Center For Contemporary Art(www.Balticmill.com), unde au expus nume mari din graphic design cum ar fi: Takashi Murakami, Neasden Control Center, Ed Templeton si altii. “Neasden Control Center” este de altfel una dintre grupele de graphic design cu cea mai activa activitate expozitionala, dar nu ii vei gasi niciodata intr-o galerie de arta contemporana pezentati ca si arta contemporana din cauza simplului fapt ca lucrarile lor sunt prea facile si pornesc de la cu totul alte premise.
    Dincolo de toate aceste probleme mai mult sau mai putin importante artistii de la 115, creeaza lucrari identice cu ceea ce vedem pe Design Is Kinky(http://www.designiskinky.com/)
    si pe alte multe site-uri de genul.
    Sper sa inteleaga si ei ca ceea ce fac ei e un graphic design mai mult sau mai putin copiat si sa-l expuna atunci cand vor fi macar de nivelul Neasden Control Center.
    Mult succes in continuare.

  7. Domnii aceia de pe siteul http://www.dam.org sunt niste artisti formati in stilul vechi ce acum incearca marea cu degetul, adica invata si ei cateva filtre si colaje photoshop, distorsionari de mesh/nurbs 3d si fractali. “Arta” pe care o fac ei este o incercare amatorista de a transpune vechile curente artistice (expresionism, cubism, etc) pe calculator, necunoscand deloc uneltele. E ca si cum o tzaranca, ce face poate costume cusute superbe, ar pune mana pe o pensula si acrilice. Ca sa nu mai zic ca “arta” era ceva ce se facea in anii 80 la inceput pe 286, 386 in cel mai bun caz.

    Impresionistii inainte de toate isi desavarseau tehnica pe care o foloseau, ca sa nu mai vb de pointilisti. De asemenea, artistii care expun la 115 isi cunosc bine tehnica, fie ea photoshop, illustrator, painter sau mixt. Lucrarile lor arata clar ca oamenii respectivi au o personalitate artistica si o tehnica personala dezvoltata in urma sutelor de ore la calculator. Poate nu toti sunt extraordinari, dar cati impresionisti nu au ramas mediocri.

    Nu suport sa vad ca dinozauri cu mintea in inceput de secol 20 incearca sa isi vanda pseudo-arta de doi bani punandu-i eticheta “digital”. Ii cunosc prea bine, academisti infatuati, care studentilor la arte le cer respect, desi ei habar nu au ce inseamna un simplu wacom sau un raytrace, macar ca notiune.

    Sau poate doar mi s-a parut mie in cei 4 ani de faculta in care am invatat singur bazele necesare pentru meseria mea, citind zeci de pagini pe net si lucrand impreuna cu alti colegi care la fel cu mine nu se multumeau cu programa scolara din anii 70.

  8. pai mie mi se pare ca pe langa faptul ca este vb de graphic design
    acesta este realizat cu ajutorul calculatorului ceea ce il face “arta digitala”

    creca te dai destept/eapta…

  9. Dragi Romani, se pare ca nu ne vom trezi niciodata din ignoranta atat de specifica neamului, si vom continua sa facem lucruri fara sa stim ce facem. Digital art inseamna cu totul altceva decat au crezut cei care au initiat acest proiect. Ceea ce prezinta ei provine din zona Ilustratie, Graphic Design, Computer Arts(exista si o revista cu numele). Digital Art provine din campul Contamporary Art si puteti vedea un exemplu la http://www.dam.org/intro.htm, muzeul de “arta digitala” din Berlin. As ruga pe toata lumea implicata si mai ales pe asa zisa “curatoare” sa-si faca lectiile inainte sa foloseasca in mod eronat notiuni pe care nu le cunosc, si sa nu mai prezinte lucrarici de Grpahic Design pe post de “arta contemporana” in pseudo galerii pierdute in peisajul cultural confuz din Bucuresti.

Leave a reply (we review all comments)