Extins – bijuterie şi accesoriu contemporan

  • by



Extins / bijuterie şi accesoriu contemporan

Extins înseamnă existenţa bijuteriei de autor în afara spaţiului decorativ şi vandabil în care, inevitabil este cel mai des supusă atenţiei publicului şi prezentarea ei într-o altă formă, aşa cum porneşte ea la început: ca un concept. Extins propune, pentru prima dată la noi, prezenţa unei selecţii de tineri designeri de bijuterii de autor în spaţiul unei galerii de artă contemporană privată: Anaid Art Gallery.

Cei nouă artişti/designeri: Ana Alexe
Angi Apostol
Carla Szabo
Kristina Dragomir
Kuki Constantinescu
Lusiana Libidov
Mihaela Tarhuna
Mihaela Zîncă
Roxana Davidescu, au fost invitaţi în cadrul proiectului Extins pentru că fiecare să realizeze instalaţii, compoziţii proprii, folosind ca suport pentru ele obiectele manufacturate de ei. Ei experimentează şi ies dintr-un spaţiu restrictv (magazinul) şi propun în altă formă propriul laborator de creaţie, făcând vizibil publicului printr-o operă de artă contemporană conceptul care stă la baza obiectului finit: bijuteria. O altă trăsătură a proiectului este că el nu se îndreaptă spre o zonă preţioasă a ceea ce tinde să definească clasicul înţeles de bijuterie. Merge în schimb spre ceea ce este experimental exploatând îmbinările dintre macrameu şi plexiglas, între hârtie şi metal, între piele şi email, între lemn, acril, sticla, textil… ETC, semne ale prezentului şi ambientului contemporan în care trăiesc.
Zona bijuteriilor de autor este una extrem de redusă ca desfăşurare, fiind deocamdată puţini designeri şi artişti implicati în manufacturarea directă a acestui tip de bijuterii. Proiectul Extins doreşte să lărgească această zonă prin expoziţia eveniment care va avea vernisajul în 5 decembrie la ora 19.00. Expoziţia va dura până în data de 15 ianuarie 2007.

Bijuteria de autor contemporană îşi crează singură un traseu în care conotaţiile de lux, privilegiu, durabilitate, exclusivism sunt lăsate de o parte. In schimb îşi propune să investigheze relaţia între diferite materiale, forme, culori, structuri, valori şi stări.
In acest context a folosii doar un singur cuvânt: bijuterie, este inexact. In bijuteria contemporană, graniţele devin fluide, bijuteria îndeplinind mai multe funcţii şi devenind un accesoriu indinspensabil prin care se doreşte mereu transmiterea unei stări sau captarea atenţiei celor ce ne compun mediul, crearea sau menţinerea unei identităţi.

Prin intrarea lor într-o galerie de artă contemporană se produce un alt tip de validare a bijuteriilor/accesoriilor produse de designeri, majoritatea sunt manufacturate manual şi ca atare unicate. Dan Pierşinaru, curatorul proiectului Extins, a încercat o grupare cit mai diversă la nivel de produs finit, astfel încât să nu existe lucruri asemănătoare ca şi concept sau mesaj.

Anaid Art Gallery, str. Slobozia, nr. 34, (rondul Cosbuc),sect 4. Tel. 021 337 11 87, www.anaidart.ro

Leave a reply (we review all comments)