Last Supper / Last Words

  • by



Galeria Noua
inchide programul expozitional din 2006 cu o expozitie si un performance de exceptie.

Va invitam miercuri, 6 decembrie 2006, ora 18.00
la vernisajul expozitiei

ULTIMA CINA / ULTIMELE CUVINTE
LAST SUPPER / LAST WORDS
Bigert & Bergström

[6.12.2006 – 21.01.2007]

Last Supper (Ultima cină) se concentreaza pe discrepanta dintre “sensul” istoric si intelegerea contemporana a unei traditii care si-a pierdut legatura cu trecutul.
De cand exista pedeapsa cu moartea se obisnuieşte sa li se ofere condamnatilor o ultima cina. Inainte, persoanei decedate i se punea mancare pe patul de moarte pentru a o proteja de calatoria de după moarte. Astazi, ritualul ultimei cine s-a departat de origini si poate fi perceput ca fiind la fel de absurd ca si pedeapsa cu moartea.
Filmul combina materiale documentare cu instalatii sculpturale si grafica animata. Principalul personaj este Brian Price, bucatarul care pregateste masa pentru condamnatii la moarte in inchisoarea de stat din Huntsville, Texas si care reconstruieste una dintre cele 200 de ultime mese pe care le-a creat pe parcursul timpului.
Pe langa filmul Last Supper, Bigert & Bergström vor realiza in cadrul unui performance la vernisajul de la Galeria Noua o serie de desene ce reprezinta ultimele cuvinte rostite de condamnatii la moarte – The Last Words.
Filmul a fost turnat in 2004 in Statele Unite ale Americii, Filipine, Tailanda, Japonia, Kenia, Africa de Sud si Suedia.
Last Supper va fi proiectat intr-o camera cu draperii albastre ca cerul (“The Blue Sky Room”), o reconstructie a camerei de executie.
Inaintea expozitiei de la Galeria Noua filmul a fost prezentat in nenumarate galerii si festivaluri precum: IFC Center, New York; Calgary International Film Festival; International Film Festival, Docville, Leuven, Belgia; Cornell Cinema, Ithaka, New York; 10th International Film Festival, Jihlava, Cehia; Tallinn Art Hall, Estonia, urmand sa fie prezentat in 2007 la MoMA, New York si la cea dea 2-a editie a Bienalei de la Moscova.
Galeria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii, vis-a-vis de Universitatea de Arhitectura. Expozitia Last Supper / Last Words este deschisa pana in data de 21 ianuarie 2007, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 19:00.

Leave a reply (we review all comments)