Interviu cu Stefan Tiron

Interviu cu Stefan Tiron (aka Megatron) in Suplimentul de Cultura

“Am discutat intr-o seara cu Megatron mai bine de trei ore, cu reportofonul intre noi, cu berile, cu verile, cu muzica de la coolcat. Il tot amenintasem ca ii voi lua un interviu si el s-a tot ferit, a tot parat. Pana la urma, nemaiavand scapare, si-a recunoscut infrangerea. De la puroi la culturile natufiene, de la ecologie la filmele horror, de la sex la mutatiile genetice ale noii societati, Megatron m-a trecut prin multe ape toxice, prin ploile acide ale oraselor cyberpunk in care isi traieste viata mentala.

Andra era cu noi la masa. Avea grija de un tip Alex din Germania care isi petrecea ultima seara in Bucuresti. Omul a ascultat cuminte mai bine de o ora conversatia noastra in romanian, razand impreuna cu noi din cand in cand, alteori intreband-o pe Andra despre chestii care i-au scapat. Nu stia deloc romana, dar era fascinat de gesticulatiile lui ST. Andra i-a promis ca-i va traduce interviul in engleza. Nu stiu daca va reusi prea curand.

Asta fiindca, dupa transcriere si redactare, au ramas vreo 35 de mii de semne (adica vreo 11 pagini dense). “Suplimentul de cultura” mi-a promis trei pagini intregi (a first time pentru un interviu – de obicei sunt doar doua), insa nici asa n-am reusit sa inghesuim mai mult de vreo 20 de mii de semne. Insa varianta integrala a interviului e pe site-ul “SDC”, alaturi de o melodie si o ilustratie.

Cum lucram la interviu prin mai toate locurile pe unde gaseam un calculator, am copiat fisierul audio si in studioul lui Candcum, care l-a ascultat de cateva ori si dup-aia a tras o piesa. A lucrat vreo saptamana la ea, facand bashi din vocea lui Megatron, punandu-l sa spuna lucruri pe care nu le-a zis, dar pe care ar fi putut sa le zica. Asa a iesit Undo Undergroundu.

Sunt cateva dume in piesa asta pe care eu sincer cred ca numai Candcum le intelege. “Du-ma si pe noi, gasca noastra!”, zice la un moment dat megatronul remixat – si aici Candcum isi incepe un pic blanit explicatia care implica o gradinita, un copil care greseste un cuvant, o rugaminte adresata doamnei educatoare samd samd samd. Apoi senzatia minimalista, de midi oldschool, pe care ti-o da piesa de la un punct in colo, nascuta din viziunea lui Candcum despre un Megatron digital care alearga intr-un joc 2D tip Sega, sarind de pe o chestie pe alta, mancand pastile (“ma bucur”) si castigand puncte, ferindu-se in acelasi timp de inamicii care ar putea sa-i ia din viata. Fiindca “sfarsitul lumii e aproape… va descurcati voi”.

IRLO a lasat partea lui de contributie pe ultimul moment. Ne spusese deja de ceva vreme ca vrea sa faca o ilustratie cu un pistol (fiindca, nu-i asa, Megatron e un mare gun, la fel cum Optimus Prime e un camion) care sa impuste cu pilluri. La fel ca voi, m-am gandit initial tot la X, MDMA si alte alea, dar nu, Irlo se gandea la “farmaceutice”. O sa vedeti de ce de-abia pe la sfarsitul interviului. I-a iesit un pistol foarte organic, atat de plin de par si de pofta incat am crezut cu tarie ca o planta carnivora implora sa-i devoreze pe Megatron, Bukkake si Candcum, daca nu cumva deja i-a inghitit si bula nu vrea sa fie decat o ragaiala de placere.”

– Cristi Neagoe

Leave a reply (we review all comments)