vernisaj expo calin dan

  • by

Galeria Noua
va invita miercuri, 1 martie, ora 18.00
la vernisajul expozitiei

“SOMETHING OLD, SOMETHING NEW, SOMETHING BORROWED, SOMETHING BLUE”
C?lin Dan

[1.03 – 1. 04. 2006]

Expozitia prezinta citeva directii de lucru actuale in creatia lui Călin Dan, folosind spatiul galeriei ca pe un salon informal. Proiectele s-au grupat in jurul a doua idei: recuperarea / reformatarea arhivei video personale acumulata spontan dupa 1990; respectiv interesul pentru crearea unor spatii-nisa menite sa suspende temporar cacofonia urbana. “Ceva vechi, ceva nou” ( si desigur ceva de imprumut) caracterizeaza o activitate pusa constant sub semnul aproprierii, fascinatia artistului pentru arhive, pentru colectarea de obiecte de consum si pentru oras – locul unde sintem constant pusi in situatia de a ne asuma identitati pre-fabricate.

Proiectele prezentate in expozitie combina fotografia, filmul si instalatia video.

Jukebox for the late night surfer (1993 – 2005, beta sp, color, mono, 21:46 min; Camera: Calin Dan, Editing: Neil Coltofeanu, Sound: Matze) este o lucrare generata de doua obiceiuri pe care artistul le-a dezvoltat in calatoriile sale: privitul noaptea la TV si observarea oamenilor si locurilor prin intermediul camerei video. Video-clipurile sint extrase dintr-o arhiva crescand continuu din 1991 si sunt organizate intr-un lay-out inspirat de distributia informatiei pe ecranul televiziunilor din Finlanda si Suedia dupa ora 1:00 noaptea (o prezentare concomitenta de internet/sms chat, filme scurte si discutii in studio).

Monuments and Ruins este o serie fotografica inceputa tot in anii ’90 cind, dupa mutarea sa in Olanda, artistul a descoperit pe rafturile din supermarketuri o abundenta care l-a umplut de fascinatie si amuzament: numeroase etichete purtau nume ale unor celebritati din arta sau politica, a caror legatura cu produsele era suprarealist-ridicola.

Pas (de deux). A sofa piece. (1994-2005, beta sp, color, mono, 5:00 min, Camera: Calin Dan, Janine Huizenga, Victor Velculescu, Editare: Neil Coltofeanu, Musica: P. I. Tchaikovsky, The Nutcracker – Danse Arabe, Produs de artist) este inregistrarea unei repetitii in timpul careia doi dansatori barbati improvizeaza un pas-de-deux (in loc de conventionalul duo barbat-femeie din baletul clasic). Filmarea urmareste relatia dintre dansatori, asa cum apare in momente de relaxare si de tensiune.

Galeria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii, vis-a-vis de Universitatea de Arhitectura. Expozitia SOMETHING OLD, SOMETHING NEW, SOMETHING BORROWED, SOMETHING BLUE este deschisa pana in data de 1 aprilie 2006, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 19:00.

Leave a reply (we review all comments)