Arta este intotdeauna in alta parte

  • by

COMUNICAT DE PRESA

14 octombrie- 16 noiembrie 2006
Bienala Internationala a Tinerilor Artisti/ Arta este intotdeauna in alta parte
Editia a II-a, Bucuresti, 2006
Absent Without Leave (AWOL)

Fundatia Culturala Meta in parteneriat cu Goethe-Institut Bukarest organizeaza in perioada 14 octombrie- 16 noiembrie 2006 cea de a doua editie a Bienalei Tinerilor Artisti /Arta este intotdeauna in alta parte. Primul eveniment periodic de anvergura din capitala, in domeniul artei vizuale contemporane isi propune sa prezinte publicului romanesc lucrarile unui numar de 50 de tineri artisti din Romania, Marea Britanie, Germania, Olanda, Elvetia, Danemarca, Austria, Polonia, Cehia, Croatia, Macedonia, Serbia si Muntenegru, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii.

Conceptul bienalei, selectia lucrarilor si strategia de prezentare apartin curatorilor Irina Grabovan, curator la Galeria Aorta (Chisinau), Branko Franceschi, director executiv la Muzeul de Arta Moderna si Contemporana din Rijeka (Croatia), Simona Nastac, critic de arta si curator independent (Romania), Oana Tanase, curator si jurnalist (Romania), si Jenny Brownrigg, curator la Dundee University, Departamentul de Expozitii, (Marea Britanie).

Pornind de la subtitlul bienalei potrivit caruia Arta este intotdeauna in alta parte, tema celei de-a doua editii este Absent Without Leave (AWOL). AWOL este un termen militar care se refera la cei care isi parasesc pozitia fara permisiune: persoana este in alta parte, cu ganduri si necesitati dincolo si in opozitie fata de nucleul central, institutia. Din aceasta perspectiva, bienala urmareate sa creeze si sa investigheze spatii si situatii alternative de prezentare si receptie a artei, incluzand lucrari critice la adresa „institutiei”, proiecte si practici angajate politic si social, si lucrari ce problematizeaza psihologia si afectele celor absenti fara sa plece.

Pe termen lung, obiectivul bienalei este de a crea o platforma de comunicare si colaborare activa intre comunitatea artistica locala si cea internationala. Din perspectiva polaritatii aici – in alta parte, bienala urmareste, totodata, sa particularizeze identitatea capitalei in context european, deschizand spatii alternative ori marginale de creatie, expresie, reflectie, experienta si dialog in domeniul artelor vizuale.

Principalele activitati din cadrul bienalei sunt o expozitie internationala de arta contemporana, un simpozion interdisciplinar si un atelier cu prezentarea portofoliilor tinerilor artisti din Romania si Republica Moldova.

Pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati:

Fundatia Culturala META – Maria Manolescu/ Anca Rujoiu
Tel: 031/401.60.14; 401.60.15
Mobil: 0746 014 712
E-mail: metacult@gmail.com
www.metacult.ro

Goethe-Institut Bukarest – Cristina Bortun
Tel: 021/ 312.02.31; 311.97.62; 311.97.82
E-mail: programm@bukarest.goethe.org
www.goethe.de

Leave a reply (we review all comments)