DOCUMENTING THEIR DREAM – ALEXANDRA CROITORU

  • by

Galeria Noua va invita miercuri, 12 octombrie, ora 18.00
la vernisajul expozitiei de fotografie

DOCUMENTING THEIR DREAM
Alexandra Croitoru
[12. 10 – 26. 11. 2005]

Proiectul comenteaza imaginea stereotip a dezirabilitatii feminine, formuland intrebari despre notiunea de frumusete la care ne raportam. Imagistica femeii a fost intotdeauna legata de proiectia fanteziilor, iar realitatea, din ce in ce mai acut este privita ca un efect al sistemelor de reprezentare, ca un produs al conventiilor impuse de catre mecanismele sociale prin mass media, sistemul de invatamint, campaniile publicitare sau moda.

Ce poate spune reprezentarea despre o femeie si cu ce o poate afecta?

Proiectul pune sub semnul intrebarii frumusetea ca fiind biologica, si o resitueaza in interiorul unei rigori a discursului si a limbajului, ca fiind un construct cultural. Visul acestor fete devine un produs de masa, expresiile identice ale miilor de fete diferite distrugand aspiratia originara catre frumusete. In toate portretele exista un mare grad de artificiu: lookul trebuie mereu reinventat pentru a simula idealul de frumusete asumat cultural. Fiecare fata poarta aceeasi masca de fard iar imaginile se depersonalizeaza, devenind reprezentari anonime.

Prin intermediul revistelor si al publicitatii, fotografia este un propagator al conventiei, promovand modelele prestabilite ale frumusetii. Exista in noi o curiozitate fireasca de a ne vedea asa cum ne vad ceilalti, dar in cazul acesta oglinda este inlocuita de aparatul de fotografiat. Gestica, poza, atitudinea, felul in care miscarea este executata in fata camerei, toate acestea reflecta anxietatea, ambiguitatea, ambivalenta si nesiguranta tinerelor fete confruntate cu normele culturale.

In acest proiect cultura populara este colonizata, imagistica existenta este refolosita cu o doza de empatie dar si de ironie, pentru a explora valorile culturale (intr-un mod asemanator cu “conformismul tactic” al lui Magritte, proiectul subminand procesul de reprezentare fara a-i ataca limbajul specific). Imaginile pot fi considerate la prima vedere documentare, dar ele prezinta de fapt realitatea fabricata a personajelor.
– Alexandra Croitoru –

Galeria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii, vis-a-vis de Universitatea de Arhitectura. Expozitia Documenting Their Dreams este deschisa pana in data de 26 noiembrie 2005, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 19:00.

sound contribution Electric Brother

Leave a reply (we review all comments)