NU AU FOST SEMNALATE INCIDENTE DEOSEBITE

  • byGaleria Noua
va invita MIERCURI, 14 SEPTEMBRIE, ORA 18.00
la vernisajul expozitiei

NU AU FOST SEMNALATE INCIDENTE DEOSEBITE

Artisti: Dan Acostioaei, Duo van der Mixt + Alexandra Croitoru, Ciprian Muresan, Mona Vatamanu si Florin Tudor
Curator: Mihnea Mircan

[14. 09 – 8. 10. 2005]

„Nu au fost semnalate incidente deosebite” sint cuvintele cu care puterea se reconforteaza, isi spune ca totul e in ordine, ca exercitiul sau este eficient si senin. Aceeasi propozitie descrie aici controlul pe care puterea politica l-a exercitat asupra istoriei recente – a scutit-o de asperitati si explicatii impovaratoare, a perpetuat confuzia si a ales continuitatea.
S-ar spune ca Romania are o masiva invidie de istorie sau un sindrom in care se amesteca revolutie si neschimbare, fantasme si nostalgii, dezorientare ideologica, scenarii din care identitatile ies viciate si paradoxal intarite, fraude colosale si populism masiv, catastrofe si inocenta, institutii peltice si orase care se sufoca, fonduri ample si neguroase pentru fiecare intrebare, culpe presimtite si majoritati coplesitoare de victime, identitate si integrare.

Expozitia de la Galeria Noua porneste de la nevoia de a renegocia trecutul apropiat, de a-l impinge ironic mai aproape de adevar, de a-l zgiltii si a-i face autopsia, in cele din urma de a-l scoate cumva din traseul oficial al intirzierii.

Mona Vatamanu si Florin Tudor pun in scena libretul confuziei noastre, scena originara: un proces in care justitia nu a avut nimic de spus, care a condus doar la un asasinat si nu la vreo clarificare colectivă. Ciprian Muresan reia problema mineriadelor, a caror brutalitate a inchis problema spatiului public in Romania, intr-o lucrare de o suprema adecvare stilistica. Duo van der Mixt si Alexandra Croitoru discuta, in doua studii de caz, legatura dintre credinta si distrugere: distrugerea e dreapta atunci cind nu se produce la lumina zilei. Dan Acostioaei reconstituie haosul sistematic si uritenia tenace produse de arhitectura contemporana.

Proiectul comun reacţioneaza critic la minciuna grosolana prin care puterea politica arata ca nu e mai mult decit capacitatea de a sfida spatiul public, la monumentul care nu comemoreaza altceva decit propria vulgaritate si nevoia de intuneric a comanditarului.
– Mihnea Mircan –

Galeria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii, vis-a-vis de Universitatea de Arhitectura. Expozitia Nu au fost semnalate incidente deosebite este deschisa pana in data de 8 octombrie 2005, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 19:00.

Sponsor: Connex
Parteneri media: IDEA arta+societate, Biz, Business Review, Ziarul Financiar, Delta RFI
Marketing Communication: add
Partener: RDS

Expozitie realizata cu sprijinul: CODEX si Ministerului Culturii si Cultelor din Romania
In colaborare cu: BYT, Arts Agency

Pentru informatii, fotografii, achizitii contact: Erika Olea 0723 172850 / infoadd@rdslink.ro

Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, sprijinit de Programul Cultural Elvetian in Romania

Leave a reply (we review all comments)