Let’s Do It, Romania!

Cand Estonia si-a pus in minte, in 2008, sa curete tara de gunoaie intr-o singura zi, initiativa parea o nebunie. Cum sa mobilizezi oameni care sa cureteze 10.000 de tone de gunoi? Dar iata ca imposibilul s-a realizat si pe 3 mai 2008 au iesit la curatenie generala 50.000 de oameni, desi pe site se inscrisesera numai 10.000. Din totalul populatiei estoniene, 50.000 inseamna 4% dintre cetateni. O aceeasi actiune, daca ar fi fost coordonata de autoritati, ar fi costat 22.500.000 de euro, iar implementarea s-ar fi facut in trei ani. In 2010, e randul nostru sa spunem, pe 25 septembrie, “Let’s Do It, Romania!

Anamaria Hancu este una dintre initiatoarele proiectului in Romania. Ne-am amanat intalnirile de doua ori pana sa ajungem sa stam impreuna la aceeasi masa si, de fiecare data, motivul era acelasi: neprevazutul si prezenta ei imperativa in locul in care era solicitata. Nici cand ne-am intalnit, proiectul nu fusese lasat deoparte, macar pentru seara aia, caci, dupa interviul nostru, avea o noua intalnire cu echipa de la “Let’s Do It, Romania”. “Pe 6 octombrie 2009 a avut loc prima sedinta, cand am inceput sa adunam oameni. Primul contact cu evenimentul din Estonia a fost in iulie cand o colega de-a mea, Liana, initiatoarea proiectului, a vazut filmuletul despre ce s-a intamplat acolo. Insa abia in septembrie, in jurul datei de 13, am scris echipei din Estonia si le-am spus ca vrem sa facem si noi asta, ne-au trimis manualul de proiect si, din momentul ala, lucrurile au devenit serioase. Singura motivatie este ceea ce se va intampla pe 25 septembrie si rezultatele pe care, pe termen lung, proiectul ar trebui sa le nasca. Nu exista alte beneficii”, spune Anamaria.

Cititi restul articolului pe Feeder/experimentalist.

5 thoughts on “Let’s Do It, Romania!”

  1. Multi nu au vrut sa participe (n.e. cum ar fi persoana care scrie) pt ca ceea ce se curata acum se pune la loc intr-un an, doi (n.e. dacă faci curat o dată la un an sau doi, se poate înțelege de ce nu participi). Asa ca am adresat primariei Paulesti pe site ce m-am priceput si eu sa scriu pt a-i determina sa rezolve problema. Dar stiu ca si in Ploiesti, am avut personal probleme cu muncitorii de pe mai multe santiere din apropierea casei batranesti nelocuite. Desi le-am dat voie unora sa ia apa si s-o plateasca (n.e. adică venituri nedeclarate, comerț cu apă, poate și o chirie), m-am ales cu gunoaie in curte lasate de ei si nu putine, iar atitudinea politistilor pe care i-am solicitat a fost tare permisiva (n.e. cu comerțul ilegal și fără facilități cum ar fi coșuri de gunoi), sunt muncitori sarmanii, eu sa strang dupa ei zeci de ore din propria curte…, poate ar putea incepe sa functioneze o memorie colectiva, desi ne meritam cu varf si indesat botezul de foc despre care am citit la parintele Cleopa, plus ca avem de platit si multe alte pacate, precum avorturile (n.e. sau lipsa educației sexuale și situația inumană a numeroșilor orfani), considerând că în România există , iar Sfintele Liturghii putini stiu ca doctorul Pavel Chirila ca tin lumea, si nu le vom mai avea nici pe acestea multa vreme, desi Sfintele Biserici sunt pline, lumea este cu mult mai hiperplina de pacate, ne meritam vremuri mai grele si or sa vina…

    [comentariu editat]

  2. @Ira: nu stiu cand Anamaria se va uita aici asa ca incerc sa-ti raspund eu unde stiu:

    1. aparitiile in presa, asa cum au fost ele monitorizate, le poti gasi aici: http://www.letsdoitromania.ro/presa/; anunturile zi de zi, ora de ora nu exista pentru ca fiind proiect pro bono, nobody really cares. it’s that simple.

    2. sponsorii ii gasesti aici: http://www.letsdoitromania.ro/cine-se-implica/. donatiile lor sunt mici, proiectul nu e puternic sustinut financiar. din ce aduna aici, isi doresc sa acopere povestea cu manusile si sacii de gunoi.

    3. adevarat ca ro. e de 5 ori mai mare. sigur ca toate elementele de mai sus puteau fi mai prezente, dar avand in vedere ca la nivel public aproape nimeni nu s-a implicat (cum bine ai subliniat, estonia a avut parte de puternica sustinere publica), eu cred ca s-au miscat f bine la nivel national (din nou, pe site-ul lor, poti gasi mai multe info).

    Altfel, iesi pe 25 😉

  3. 1.unde e promovat proiectul asta pt ca minim 10.000 de oameni sa spuna da eu nu am gasit nici o referire la acest eveniment niciunde in media. Unde sunt anunturile radio, TV , periodice ? Luna de luna, apoi zi de zi cu un countdown pana la ziua Z?
    2. cine se ocupa de strangerea de fonduri? Care sunt sponsorii ? Proiectul din Estonia a fost puternic sustinut financiar in urma unei campanii scurte dar extrem de eficiente.
    3.suprafata romaniei este de aprox 5 ori mai mari ca cea a estoniei.
    Anamaria and liana – U do the math! Succes.

Leave a reply (we review all comments)