Revista americană Pollstar anunță reuniunea industriei muzicale europene de la Sibiu

  • by
EEMC-2017

Tragedia din Clubul Colectiv, petrecută pe 30 octombrie 2015 la București, a pus în evidență toate problemele pe care le are industria de evenimente din România, teme majore pentru care trebuie găsite soluții, scrie revista americană Pollstar, una dintre cele mai prestigioase publicații ale industriei muzicale internaționale. În urma tragediei de la Colectiv a apărut nevoia înființării unei asociații naționale a promoterilor, al cărei președinte este Codruța Vulcu, directorul Blaj aLive și ARTmania și inițiatorul primei reuniuni internaționale a promoterilor în România, East European Music Conference (Sibiu, 27-29 iulie).

Codruta 04

“Depunem eforturi pentru clarificarea legislației și pentru politici publice coerente în ceea ce privește securitatea, sănătatea sau sistemul de taxe și impozite pentru industria muzicală. În dialog cu autoritățile statului, am înțeles că avem nevoie de o dezbatere publică pentru reglementarea acestor aspect”, spune Codru’a Vulcu, citată de Pollstar, referindu-se apoi la legislația specifică în vigoare în România, care datează din 1990. Este vorba despre o legislație adoptată imediat după Revoluție, când realitățile cu care se confrunta țara erau diferite de cele de acum, fiind vorba de o perioadă de proteste ample, când anumite restricții – cum ar fi cele privind vânzarea alcoolului -, erau justificate. Aceste legi sunt depășite astăzi, iar organizatorii locali au de înfruntat o anumită stare de incertitudine la nivel operațional.

“Ești întotdeauna la limita legii ca organizator de evenimente. Potrivit acestei legi, de exemplu, nu poți organiza evenimente care să se întindă peste ora 23.00. Ei bine, cam toate festivalurile în aer liber țin 24 de ore și nimeni nu are neapărat o problemă cu asta. În cazul nefericit în care s-ar întâmpla ceva, ar trebui să explici în fața judecătorilor de ce nu ai închis evenimentul, potrivit legii, la ora 23.00”, spune Codruța Vulcu.

Pollstar trece în revistă și alte neclarități ale legislației în vigoare în România, de la incertitudinile privind vânzarea de alcool la locul evenimentului, până la confuzii privind impozitarea și anunță că toate aceste teme vor fi puse în discuție la cel mai înalt nivel la prima ediție a reuniunii East European Music Conference, care va avea loc la Sibiu în perioada 27-29 iulie. Reprezentanți ai Statului Român, scrie Pollstar, alături de cei mai importanți decidenți din industria europeană de spectacol se vor întâlni pentru prima oară în România pentru a discuta problemele industriei europene a organizării de evenimente în general, alături de cele punctuale, ale promoterilor români.

“Să aduci politicienii români la masa dialogului, alături de profesioniștii din industria muzicală români și europeni, s-ar putea dovedi o provocare destul de serioasă, având în vedere natura volatilă a guvernului acestei țări. Administrația actuală a României a căzut, iar persoanele cheie din sectoarele vizate și-au pierdut funcțiile. Nu a fost desemnat încă noul guvern, prin urmare încă nu este clar ce politicieni vor putea fi invitați la conferința de la Sibiu”, comentează Pollstar.

 

Program Conferinta

VINERI, 28 IULIE

Locație: Sala Thalia

9.00: Sosirea și înregistrarea participanților / cafea

10:00 – 10:15

Deschiderea Conferinței

10:15 – 11:30

Conferință 1: FESTIVALUL, CA ACT CULTURAL ÎNTR-O EUROPĂ ÎN CRIZĂ

Multiculturalism versus naționalism, unitate versus izolare – conferință susținută sub egida Take A Stand.

Invitați: Fruszina Szep (Lollapalooza Berlin, Germania), Christof Huber (Președinte Yourope; OpenAir St.Galen, Elveția), Guido Janssens (Emagic, Belgia/România)

Moderator: Lucian Mîndruță (Digi FM, România)

11:45 – 12:45

Conferință 2: SIGURANȚA PUBLICULUI LA FESTIVALURI / EVENIMENTE

Strategii privind controlul mulțimii și măsuri de securitate într-un festival.

Invitați: Chris Kemp (Mind Over Matter, Marea Britanie)

12:45 – 13:30

Pauză de masă

13:30 – 14:30

Conferință 3: LEGISLAȚIA PRIVIND ORGANIZAREA DE FESTIVALURI / EVENIMENTE

Înțelegerea clauzelor, responsabilităților și drepturilor stipulate în contractele încheiate cu un artist internațional.

Responsabilitatea organizatorului față de artiști, personal tehnic și voluntari – în legislația română și internațională.

Invitați: Dick Molenaar (All Arts, Olanda)

Moderator: Gordon Masson (IQ Magazine, Marea Britanie)

14:45 – 16:00

Conferință 4: SITUAȚIILE DE CRIZĂ ÎN FESTIVAL

Vreme nefavorabilă, amenințări teroriste, probleme de ultim moment privind licențele de organizare, momente de panică etc.

Invitați: Stephan Thanscheidt (FKP Scorpio, Germania), Thomas Zsikovits (Barracuda Music, Austria), Chris Kemp (Mind Over Matter, Marea Britanie)

Moderator: Florin Ghioca (Adevărul, România)

16:15 – 17:15

Conferință 5: AUTORIZAȚII, AUTORITĂȚILE STATULUI ȘI INDUSTRIA ORGANIZĂRII DE SPECTACOLE

Rolul autorităților și responsabilitățile acestora.

Legislația privind taxele și industria românească a organizării de evenimente (TVA, obligația de a obține CIF / NIF pentru artiștii internaționali, timbrul muzical, crucea roșie, taxele pe spectacol, contractele de muncă pentru personalul auxiliar etc)

Invitați: Conferința va fi susținută de 3 experți de renume, cu o vastă experiență în domeniul legislației și al fiscalității.

17:30 – 18:30

DIALOGURI ESENȚIALE

Interviurile Zilei – modele de urmat

Invitat: Fruszina Szep (Lollapalooza Berlin, Germania)

Realizator interviu: Greg Parmley (ILMC, Marea Britanie)

 

SÂMBĂTĂ, 29 IULIE

Locație: Sala Thalia

9.00: Sosirea și înregistrarea participanților /cafea

10:00 – 11:00

Conferință 6: SIGURANȚA PUBLICULUI LA FESTIVALURI / EVENIMENTE

Măsuri de securitate la evenimente și personalul calificat.

Noi tehnici de clasificare și gestionare a mulțimilor.

Invitați: Chris Kemp (Mind Over Mater, Marea Britanie), Henrik Bondo Nielsen (Roskilde Festival, Danemarca)

11:15 – 12:30

Conferință 7: VIITORUL FESTIVALURILOR

Festivalurile nișate versus festivalurile gigant / festivalurile independente versus festivalurile multinaționale.

Invitați: Grimur Atlason (Iceland Airwaves, Islanda), Stephan Thanscheidt (FKP Scorpio, Germania), Thomas Zsikovits (Barracuda Music, Austria), Mihai Păun (Electric Castle, România), Laura Coroianu (Awake Festival, România)

Moderator: Vlad Tăușance (consultant în comunicare, România)

12:30 – 13:15

Pauză de masă

13:15 – 14:15

Conferință 8: PRINCIPII DE SUSTENABILITATE PENTRU EVENIMENTE

Mai verzi, mai responsabile, mai sustenabile.

Invitați: Monika Satkova (Pohoda Festival, Slovacia), Bea Gabor (MaiNoi Initiative, Romania), Claire O`Neill (A Greener Festival, Marea Britanie)

Moderator: Holger Schmidt (Go Group, Germania)

14:30 – 15:45

Conferință 9: STRATEGII DE MARKETING ȘI RELAȚII PUBLICE PENTRU FESTIVALURI

Experiența participanților la festivaluri – puterea activărilor reușite și relaționarea cu marca.

Invitați: Nikki McNeill (Global Publicity, Marea Britanie), Gideon Gottfried (Pollstar, Statele Unite ale Americii), Manfred Tari (Pop100.com, Reeperbahn Festival, Germania)

Moderator: Horia Ghibuțiu (unsitedemusica.ro, România)

16:00 – 17:00

Conferință 10: CLUBUL ARTIȘTILOR ȘI AL MANAGERILOR

Cum să-ți lansezi trupa la nivel european? Rețeaua internațională a târgurilor muzicale.

Invitați: Ruud Berends (Eurosonic Noorderslag, Olanda), Helen Sildna (Tallinn Music Week, Estonia), Manfred Tari (Pop100.com, Reeperbahn Festival, Germania), Grimur Atlason (Iceland Airwaves, Islanda)

Moderator: Alin Dincă (Rock FM, Romania)

17:15 – 18:15

DIALOGURI ESENȚIALE

Interviurile Zilei – modele de urmat

Invitat: Stephan Thanscheidt (FKP Scorpio, Germania)

Realizator Interviu: Allan McGowell (IQ Magazine, Marea Britanie)

18:15 – 18:30

Închiderea Conferinței

Leave a reply (we review all comments)