Introducere în Istoria Religiilor – Descoperă povești și obiceiuri din toată lumea

Holi_celebrations_at_Parque_Villa_Lobos,_2013

Mii de oameni au ieșit în stradă și aruncă unii spre alții cu apă și pulbere colorată: roșu, cu portocaliu, cu verde, cu albastru și mov și roz și galben. Asta se-ntâmplă pentru că, în cultura lor, așa se sărbătorește ultima zi din an și începutul primăverii. Holi, sărbătoarea culorilor în hinduism, are legătură cu copilăria zeului Krișna și amintește de felul cum se juca acesta când era mic. Este o sărbătoare a veseliei și a jocurilor, dar dacă n-ai ști despre ce e vorba, ar putea să-ți pară un obicei ciudat, poate chiar te-ar înspăimânta.

Multe alte obiceiuri ale altor oameni ne par de neînțeles, iar scopul Școlii de vară ”Introducere în istoria religiilor”, organizată de Fundaţia Calea Victoriei în perioada 3-7 iulie, este să-ți prezinte pe înțeles lucruri interesante din istoria credinţelor religioase, de la contextul cultural la cel social-politic. Pe parcursul întâlnirilor, veţi discuta despre tradiţii religioase care au marcat profund lumea şi care au configurat spaţii culturale şi civilizaţii.

Cunoscând mai profund diferitele credințe religioase, momentul în care au apărut și cum au evoluat în timp, vom putea schiţa, la final, o poveste a umanităţii. Și vom reuși astfel să înţelegem mai bine unele momente din istoria îndepărtată sau recentă. Vom căuta să descifrăm împreună sensul şi funcţionalitatea miturilor asociate anumitor tradiţii religioase, a riturilor, dar şi a unor tabuuri de ordin religios.

 

Pe parcursul celor cinci întâlniri îți clarifici câteva noţiuni fundamentale: sacru, sacrificiu ritualic, totem, şamanism, interdicte religioase, gândire magică. Descoperi că unele mituri și povești se repetă în diferite religii – povestea potopului, de exemplu. Analizezi mai atent trei dintre cele mai cunoscute tradiții religioase: iudaism, creştinism, islam și afli care este punctul lor de legătură. Ajungi să înțelegi și ce este cu ciclul reîncarnărilor, cum funcționează filosofia din Bhagavad Gita și în ce fel te poți regăsi în povestea prinţului Gautama Siddhartha (Budha).

Formele religioase politeiste din spaţiul european în perioada antică, care incită şi iau forme noi în prezent: miturile vechilor greci şi romani; pagânismul celtic şi ritualurile enigmatice ale druizilor; runele şi simbolurile sacre ale nordicilor sunt un alt capitol pe care îl vei studia la cursul de istoria religiilor.

Trebuie să mai știi că această școală de vară se desfășoară în București, la sediul Fundației Calea Victoriei, de luni 3 până vineri, 7 iulie, de la 19.00. Taxa de participare este de 275 de lei, iar înscrierea se face pe contact@victoriei.ro.

Leave a reply (we review all comments)