Artiști interactivi români la Fête des Lumières, Lyon 2018

  • by
Artiști interactivi români la Fête des Lumières, Lyon 2018

Artiști interactivi români la Fête des Lumières, Lyon 2018

Festivalul luminii din Lyon este unul din evenimentele cele mai ample care au ca temă interpretarea artistică a luminii. Instalațiile temporare cu lumină metamorfozează orașul pentru 4 nopți ca dezvoltare contemporană a unei tradiții populare începute în 1852, când locuitorii orașului și-au decorat ferestrele cu lumînări aprinse, ca semn de solidaritate după o perioadă de tensiuni sociale și inundații puternice.

Anul acesta festivalul a avut loc între 6 și 9 decembrie și a fost animat de peste 40 de instalații: video-mapping, spectacole cu lumini sau lasere, instalații interactive, iluminat architectural și decorativ, instalatii sculpturale cu lumină.

Participarea română la Fête des Lumières este parte din agenda culturala a Sezonului Romania-Franta 2019. CINETic – Centrul International de Cercetare si Educatie în Tehnologii Inovativ Creative a fost invitat sa participe alaturi de Facultatea de Arhitectură din Leipzig și de IAE Lyon la realizarea instalațiilor ce au ocupat Parcul André Malraux. Masteranzi de la cele trei facultati au lucrat în echipe mixte, timp de o lună și jumatate pentru conceperea și producția a patru instalații interactiv. Echipa romană a fost formată din coodonatorul și studenții masterului de Tehnologii Interactive pentru Media și Artele Spectacolului: Grigore Burloiu și Octavian Albu, Bogdan Ceangu, Dorin Cucivov, Maria Nastase, Alina Rizescu.

Mixul creativ care a generat proiectele s-a bazat pe know-how-ul în interactivitate al românilor, aportul în tehnica de iluminat al francezilor și skill-urile de construcție ale studentilor arhitecți din Germania.

Light Pong interactive game installationLight-Pong
Instalația este o reinterpretare modernă a primului video-game arcade în care 2 jucători joaca ping-pong. În Light-Pong jocul este proiectat pe zidul cu basorelief din parc iar jucătorii controlează paletele prin lumina lanternelor de la telefon. Jocul este completat de sunete inspirate din universul jocurilor video din anii 90’.

 

Presence interactive shadows installationPresence
Presence vorbește, într-o maniera ludică, despre tema adevarului în epoca digitala. Instalația provoacă utilizatorul să descopere cele două laturi ale instalației pentru a fi atât spectator cât și performer. Umbrele interactive reactionează la prezența vizitatorilor pe o parte a instalației iar pe partea cealaltă un effect de pixelizare face ca umbrele reale și cele proiectate să se confunde.

 

Jupiter in Dialogue light installationJupiter in Dialogue
Statuia lui Jupiter, zeul fulgerelor și furtunilor a căpătat puteri supranaturale prin efecte luminoase și sonore interactive. În așteptarea vizitatorilor, Jupiter este calm și binevoitor dar atunci când simte prezența acestora, devine amenițător declanșând tunete și fulgere.

 

Ice Breaker installationIce-Breaker
Conceptul Ice-Breaker pune accentul pe relațiile dintre oameni, mișcare și puterea comunicării ce influentează dinamic rețeaua de lumini. Gheața se sparge când oamenii interactionează. Instalația își schimbă geometria luminoasă atunci când senzori de lumină detectează trecerea vizitatorilor. Astfel apar conexiuni de lumină între oamenii prezenți in puncte diferite ale grădinii.

 

Proiectul a fost realizat de asociația Plattform care desfasoară proiecte culturale franco-germane, cu susținerea Institutului Francez, Goethe-Institut Lyon, Sezonului Franța-România 2019, Primăria Lyon.

 

Fête des Lumières 2018 – soirée du 8 décembre – Jouer avec la lumière
http://www.fetedeslumieres.lyon.fr/en
https://www.facebook.com/fetedeslumieres

Leave a reply (we review all comments)