De ce ne fascinează Parisul? Un oraş şi mitul său

În mitologiile personale ale oricărui călător, Parisul ocupă un loc paradoxal. Imaginat şi descifrat, el ne bulversează şi ne intrigă şi pare, la prima vedere, un labirint întortocheat şi aglomerat, plin de poveşti nespuse şi de turişti grăbiţi.

Din 5 decembrie, Fundația Calea Victoriei îți propune un curs în trei întâlniri: De ce ne fascinează PARISUL? Un oraş şi mitul său, la care să descoperi oraşul cu o multitudine de chipuri, să te delectezi cu farmecul unei metropole şi să recompui la nivel real şi simbolic Parisul tău, parfumat, ploios, complicat, magic, enervant, snob, gălăgios…

Considerat de istorici şi antropologi drept primul mare oraş ce a generat un mit urban modern, Parisul a fost, pentru o bună bucată de timp, „totalitatea experienţelor posibile” (Hans Blumenberg). Pentru oamenii secolului al XIX-lea a fost capitala mondială a eleganţei, a stilului care uimeşte şi şochează, dând naştere unei imagini multiple, unde fascinaţia, eleganţa şi avangarda se întâlnesc. La dezvoltarea mitului au contribuit, şi încă o mai fac, scriitori şi pictori celebri, dar şi locuitorii anonimi, care au elaborat o adevărată mitologie a parizianului tipic.

Metropola franceză este şi un oraş dominat de nenumărate simboluri ale modernităţii europene: staţii de metrou care amintesc de expoziţia de la 1900, muzee avangardiste, case de modă celebre, cafenele boeme şi grădini secrete.

Temele cursului vor fi:

1. O scurtă istorie a Parisului, de la Notre Dame şi Luvru la turnul Eiffel şi centrul Pompidou. Ce monumente nu trebuie să ratez când ajung la Paris şi care este istoria lor?

2. Un oraş şi mitul său – câteva repere. Avangarda, expoziţiile universale, curente artistice. Manet, Toulouse-Lautrec, Guimard & co. Cafenele celebre din Montmartre în Saint- Germain- des- Prés.

3. Un Paris elegant. Creatori celebri, parfumieri mitici şi un mit „doamna de la Paris”.

Cursul are trei întâlniri, cu frecvență săptămânală, și începe din 5 decembrie, la 19.00, la sediul Fundației Calea Victoriei – str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București. Taxa de participare este de 180 de lei, te poți înscrie și poți cere detalii pe adresa contact@victoriei.ro.

Leave a reply (we review all comments)