Interviu cu Livi Po – Un-hidden Bucharest

Interviu Livi Po - Un-hidden Bucharest

[read in EN]

 

După ce muralul ei din cea de-a doua ediție a proiectului Un-hidden Bucharest ne-a amintit să zâmbim, Livi Po ne invită să ne punem imaginația în pratică și să schimbăm vibe-ul orașului. Să fim curioși, să spunem mai rar „nu pot” și să facem mai des ce ne place. Urmează un interviu în care vorbim despre libertate mentală, posibilități de colaborare în comunitate, street art românesc și idei despre viață.

 

f: „Define yourself by what you love” e îndemnul tău pentru cei care te urmăresc pe Facebook. Ce iubești cel mai tare și cum se reflectă asta în lucrările tale?

Livi Po: Citatul acela este extras din discursul de absolvire al lui Tim Minchin, care trebuie citit/ascultat în întregime neapărat! Ca să răspund și la întrebare:

Cred că cel mai mult iubesc libertatea mentală, abilitatea de a-ți permite tu ție ca om să visezi și să îți dorești, să-ți imaginezi lucrurile dincolo de poziția ta socială, constrângeri financiare, umane etc.

Cel mai clar se vede asta în ceea ce fac prin faptul că experimentez continuu cu stiluri, modalități de lucru, materiale și tot ce-mi trece prin minte.

f: Nu de mult, ne spuneai că ești „un mix eclectic de artă și rațiune”, 24/7. Ce te-a determinat să faci trecerea de la un profil mate-info către artă și apoi branding & product design?

Livi Po: Viața. De când eram mică am avut înclinații artistice și, deși am simțit nevoia să merg la profil real în liceu (cu toate că detestam matematica), când a venit momentul să aleg o facultate/ o carieră, tot spre treburi artistice m-am dus. Am făcut design grafic la UNARTE și pentru că-mi place internetul enorm de mult, treptat m-am orientat spre UX/UI design și lucruri care țin de mediul digital mai mult.

 

f: La ce lucrezi acum? Un sneak peek pentru cititorii noștri?

Livi Po: Momentan nu am un mare proiect secret în plan, dar curioșii pot urmări ce mai fac pe Instagram @livi.po. Îmi doresc să fac niște murale amazing, ce n-a mai văzut România până acum, însă rămâne de văzut ce aduce viitorul.

f: Ne porți constant prin mesaje motivaționale, dorințe și observații personale despre viață și oameni, gânduri schițate și jocuri de cuvinte. Povestește-ne despre cum alegi mesajele și cum decizi mediul potrivit de exprimare a lor (grafică, pictură murală etc.).

Livi Po: Lucrurile artistice pe care le fac eu pentru mine/ Instagram sunt bazate pe lettering și sentimente.

În general, scriu lucruri pe care le-am trăit eu, sfaturi pentru prieteni, idei despre viață sau gânduri de pe net cu care empatizez.

Cel mai des desenez pe iPad și testez tot felul de stiluri și idei până ajung la ceva care să mă satisfacă; muralele necesită mai mult timp și efort, iar pereți goi, legali nu găsești așa ușor (dar caut tot timpul oportunități, hehe).

f: Îți găsești inspirația sau ea te găsește pe tine? Ce te face să explorezi outside the box?

Livi Po: Inspiration has to find you working. Am avut perioade când eram mai mică (să nu zic chiar tânără) când mă plictiseam și aveam blocaje. Acum nu am timp să fac tot ce mi-aș dori așa că îmi tot notez chestii, fac liste și ceva ceva tot iese.

Sunt un om curios din fire și nu mi-a plăcut niciodată să mă conformez sau să urmez reguli orbește. Cred că asta m-a purtat întotdeauna pe niște drumuri interesante.

 

f: Scriai recent pe Instagram: „aș colora tot Bucureștiul dacă aș putea”. Cum ar arăta capitala în viziunea unui artist de lettering?

Livi Po: Ohohoho. În primul rând, street art-ul românesc ar fi atracție globală. Sunt o grămadă de lucruri pe care le observ zi de zi mergând pe stradă pe care le-aș putea schimba/ îmbunătăți cu puțină culoare, însă n-aș putea să fac o listă acum. Un exemplu sunt gangurile acelea de bloc, tagate, măzgălite, întunecate și cu miros clasic de urină. Mi-ar plăcea o colaborare cu asociațiile de locatari și ceva brand curajos care să sponsorizeze transformarea acestor abominații urbane în ceva artistic, plăcut.

Livi Po

f: Că tot vorbim de București, care e locul tău preferat din oraș și cum l-ai desena dacă ai avea ocazia?

Livi Po: Nu am un loc preferat în București, din păcate mi se pare un oraș destul de dezagreabil. Dar cum ziceam, idei de desene îmi vin la tot pasul, e suficient să mă plimb 15 minute pe jos. Cel mai mult îmi plac lucrările care creează o comunitate, care curăță sau transformă ceva într-un fel sau altul.

 

f: Care e cea mai neașteptată/faină/de neuitat reacție la un mural semnat de tine?

Livi Po:

Cred că cel mai mult îmi plac muralele pe care le-am făcut la oameni acasă. Momentul ăla când intră în cameră și văd cât de mult a schimbat un simplu desen pe perete tot vibe-ul din casă este incredibil. Și cel mai mult îmi place că nu ai cum să surprinzi treaba asta decât acolo, live.

f: Cum a fost experiența ta la Un-hidden Bucharest și cum crezi că intervenția ta artistică le schimbă ziua celor care o întâlnesc în drumul lor?

Livi Po: În primul rând, apreciez foarte mult inițiativa voastră și cred că ar trebui să fie mai mulți oameni care să se agite să facă lucruri de genul acesta.

Apoi, mi-ar fi plăcut să am mai multe poze before and after care să arate pe bune cât de mare a fost schimbarea, deși nu pare dacă nu știi cum era înainte. Mie îmi este clar că genul ăsta de intervenții aduc un fel de lumină locului în care sunt făcute. Și atrag atenția într-un mod pozitiv chiar și atunci când nu rezonezi 100% cu mesajul.

Un-hidden Bucharest Livi Po mural Dizainăr

f: Până ne revedem, ce mesaj vrei să transmiți prietenilor feeder.ro?

Livi Po: Do what you can’t.

Livi Po - Do what you can't

 

Pe Livi Po o puteți urmări pe Instagram și Facebook.

Lucrarea ei se regăsește în harta Un-hidden Bucharest II.

Acest articol face parte din seria de interviuri Un-hidden Bucharest, publicate săptămânal pe feeder.ro, în care vom sta de vorbă cu artiști locali implicați în street art și graffiti. Vom descoperi împreună universul lor artistic și cum orașul poate fi regenerat prin intervenții artistice în spațiul public.

Fiți cu ochii pe feeder.ro, în fiecare sâmbătă publicăm interviuri noi. Urmează să discutăm cu Maria Bălan, iZZY iZVNE, John Dot SJ.Ace, KSELEQOQYNQYSHY, Robert Obert, Pisica Pătrată, Skinny Bunny, Primitiv Print, Alexander Blot, Irina Marinescu, Kero, Lost.Optics, Obie Platon, Serebe, Alina Marinescu, Cage, Livia Fălcaru și nu numai.

Interviu de Emilia Cazan

Imagini © Petre Ghiocel / feeder.ro și Livi Po

Proiectul de street art Un-hidden Bucharest este organizat de Save or Cancel, prin feeder.ro, co-finanțat de AFCN. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: echipa Save or Cancel compusă din Cristina Popa (random) – designer social, editor și manager cultural, și Andrei Racovițan (ubic) – arhitect, editor și manager cultural, alături de public, artiști, colaboratori și parteneri.

Partenerii proiectului: CNDB, Lente, Dizainăr, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Zeppelin, IQads, Urban Collectors, Igloo, Urban things, România Pozitivă, IQool

Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.

Vizitează pagina proiectului Un-hidden Bucharest pentru a fi la curent cu noile activități programate:Un-hidden Bucharest logo

Leave a reply (we review all comments)