Au început înscrierile pentru festivalul de scurtmetraje LET’S CEE Film Festival

CONCURSUL FILMELOR DE SCURTMETRAJ 2018

Atragem atenția tuturor celor talentați din lumea filmului: până pe 31 ianuarie 2018, regizorii de film au șansa să aplice în cadrul LET’S CEE Short Film Competition 2018. Nu numai că sunt puse în joc două premii principale, ci, în plus, 10 finaliști vor primi invitația de a participa la a doua ediție a LET’S CEE Talent Academy la Viena!

Până pe 31 ianuarie 2018, regizorii în vârstă de maxim 35 de ani din Europa Centrală și de Est, regiunea Caucaz, Turcia și Austria vor avea posibilitatea de a-și înscrie scurtmetrajele în cadrul Short Film Competition LET’S CEE 2018.

Cu toate acestea, regizori de toate vârstele din întreaga lume sunt bineveniți să-și trimită contribuțiile care se înscriu în tematica ediției din acest an. Pentru că festivalul se concentrează pe zona Europei Centrale și de Est, acestea nu vor putea fi incluse în concursul principal de scurtmetraje, dar au însă șansa de a câștiga premiul publicului la categoria scurtmetraje și de a fi difuzate în secțiunea Short Films | Out of Competition. Festivalul încurajează așadar producători internaționali de filme VR, producții 3D și piese de avangardă să aplice, căci și aceste genuri pot apărea pe scena festivalului LET’S CEE.

Tema competiției de filme scurte de anul acesta este ÎMPREUNĂ SAU DESPĂRȚIȚI.
Anul trecut, Marea Britanie a votat pentru Brexit, deci pentru ieșirea sa din Uniunea Europeană; mult mai recent, mii de catalani au ieșit în stradă cerându-și independența față de Spania. Sub președinția lui Donald Trump, Statele Unite urmăresc să se retragă din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și să renegocieze diferite alte tratate comerciale – acestea sunt doar trei din numeroasele exemple care arată schimbările politice cu care se confruntă numeroase țări în prezent. Presiunea din ce în ce mai mare din partea migranților, discrepanța din ce în ce mai mare dintre cei bogați și cei săraci, precum și alte temeri pe cât de justificate, pe atât de nesusținute – în ceea ce privește consecințele digitalizării, pierderea locurilor de muncă și a stabilitătății, alte schimbări sociale de impact – discreditează globalizarea și încurajează revenirea tendințelor naționaliste și izolaționiste, tendințe greu de imaginat cu doar câțiva ani în urmă. Chiar și la nivel național, coeziunea socială pare să fie amenințată din ce în ce mai mult. Cum sunt influențați indivizii și comunitatea pe care o formează deaceastă diviziune tot mai adâncă a societății? Vor fi oare agitația politică, ura, egoismul și goana după profit noua definiție a normalității? Situația este critică, dar nu lipsită de speranță, nici la nivel internațional, nici național. Încă există reprezentați ai societății civile care nu au de gând să se predea în fața amenințării de erodare a solidarității. Din fericire, există numeroase exemple care demonstrează că există oamenii care încă luptă pentru cei săraci și mai puțin avantajați cu mare optimism, dedicare și empatie – oameni care acordă atenție mai degrabă lucrurilor pe care le avem în comun decât celor ce ne separă.

Tema competiției, ÎMPREUNĂ SAU DESPĂRȚIȚI, poate lua orice formă în materialul înscris în cadrul competiției. Vor fi luate în considerare aspecte interpersonale, precum drame familiale sau care țin de relații, necazuri, încercări, momente de succes sau de maximă fericire, depășirea obstacolelor, precum și aspecte sociale, politice, juridice și/sau culturale. Cu alte cuvinte: orice este posibil, atât timp cât respectă tema și este bine făcut!

Un juriu consultativ, condus de renumiții producători austro-iranieni, Arash T. Riahi și Arman T. Riahi, va alege cele mai bune înscrieri din cadrul LET’S CEE Short Film Competition. Filmele de scurtmetraj difuzate în afara competiției vor fi selectate de producătorul bosniaco-olandez Denis Mujović și de directoarea festivalului Magdalena Żelasko.

După prezentarea producțiilor participante la festival, un juriu internațional va decide câștigătorul concursului de scurtmetraje, care va primi premiul cel mare – 1500 de euro – și o statuetă Urania, decernată în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor în Cinema Urania din Viena. Celelalte scurtmetraje prezentate în cadrul festivalului vor avea, fără excepție, șansa de a câștiga premiul publicului, în valoare de 1500 euro.

Toți regizorii înscriși la concursul de filme scurte vor profita în plus de pe urma participării lor în competiție. Festivalul va susține financiar participarea unuia dintre realizatorii implicați în producerea fiecărui scurtmetraj drept oaspete oficial la Viena, unde va avea ocazia să își prezinte munca. Aceste persoane vor avea, de asemenea, posibilitatea să se alăture celei de-a doua ediții a LET’S CEE Talent Academy. La prima ediție, care a avut loc în 2017, au participat 26 de tineri regizori din 12 țări, printre care Berin Češkić din Bosnia și Herzegovina, Ruxandra Ghițescu și Alecs Năstoiu din România, Filip Kovačević și Jovana Kovanović din Serbia, Darijan Pejovski din Macedonia și Hristo Simeonov from Bulgaria.

DESPRE ROMÂNIA în cadrul Festivalului

România:

• În 2017, România a fost în lumina reflectoarelor în cadrul festivalului Let’s CEE, prin intermediul filmelor și invitaților din această țară, ce s-au bucurat de sprijinul Institutului Cultural Român din Viena. Astfel, următoarele creații au fost apreciate anul acesta:

• 2017: „A Mere Breath | Doar o rãsuflare“
Câștigător al competiției de documentare
Invitat: Mihai Marius Apopei (cineast)

• 2017: „Dogs | Câini“
Mențiune specială în cadrul Promising Debuts Competition
Invitat: Gheorge Visu (actor)

• 2017: „Two Lottery Tickets | Douã lozuri”
Filmul care a închis LET’S CEE Film Festival
Invitat: Alexandru Papadopol (actor)

• 2017: “Illegitimate | Ilegitim”
Participare în cadrul Feature Film Competition
Invitat: Anamaria Antoci (producător); a fost de asemenea oaspete oficial în cadrul LET’S CEE Industry Days

• 2017: „Billion Star Hotel“
Participare în cadrul Promising Debuts Competition
Invitat: Alecs Nastoiu (regizor); a participat de asemenea în cadrul LET’S CEE Talent Academy

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

CÂND ȘI UNDE VA AVEA LOC URMĂTOAREA EDIȚIE A LET’S CEE FILM FESTIVAL? A șasea ediție a LET’S CEE Film Festival va avea loc în primăvara lui 2018, între 13 și 22 aprilie, în Viena, Austria. Producții selectate vor fi proiectate, de asemenea, în Graz și în Villach.

EVOLUȚIE IMPRESIONANTĂ: LET’S CEE Film Festival este, în prezent, al doilea cel mai mare festival din Viena și al patrulea cel mai mare din Austria. De-a lungul celor cinci ediții ale LET’S CEE Film Festival, 461 de invitați internaționali au fost la Viena, cu 446 de filme în 612 de proiecții, care au fost prezentate unei audiențe de aproximativ 60.000 oameni. LET’S CEE Film Festival stabilește recorduri noi an după an: de la 32 de filme proiectate în 2012, la 141 în 2017; de la 5200 vizitatori în 2012 la 16.100 în 2017.

DE CE ARE LOC FESTIVALUL LA VIENA? Austria, și Viena în particular, au conexiuni strânse cu Europa Centrală și de Est când vine vorba de istorie, cultură și economie. Ținând cont de faptul că o mare parte din populația Austriei, și implicit a Vienei, constă în imigranți din zona Europei Centrale și de Est, programul festivalului este în general foarte bine primit de audiență. În 2017, cea mai mare firmă de consultanță în domeniul resurselor umane – Mercer, a plasat din nou Viena pe primul loc în cadrul studiului asupra calitatății vieții, apreciind orașul ca având cel mai ridicat nivel de trai de la nivel global.

CARE SUNT OBIECTIVELE FESTIVALULUI? Principalul obiectiv al festivalului este acela de a promova filmele din Europa Centrală și Est în Austria și în străinătate deopotrivă. O atenție deosebită se acordă inițierii unei cooperări internaționale în domeniul cinematografic și sprijinirii tinerelor talente din Austria și Europa Centrală și de Est. Într-un sens mai larg, LET’S CEE Film Festival întruchipează un set strâns de valori și contribuie pozitiv la susținerea unui dialog intercultural, atât la nivel național, cât și internațional.

CARE ESTE PROGRAMUL? În total, aproximativ 150 de filme vor fi prezentate în aproximativ 200 de proiecții. Ca de obicei, numeroase proiecții de film vor fi gratuite pentru publicul larg. Programul-cadru va conține numeroase sesiuni de întrebări și răspunsuri cu regizori, scenariști, producători, actori și alți realizatori de film, diverse sesiuni accesibile publicului, Innovative Industry Days (20-21 aprilie), dar și o petrecere pe timpul zilei cu un line-up foarte atractiv. A doua ediție internațională a Talent Academy (15-22 aprilie) va da ocazia unui număr de 30 de regizori din Austria și zona centrală și de est a Europei să învețe, să facă networking și, astfel, să își dezvolte aptitudinile, proiectele și carierele.

CINE VOR FI RESPONSABILII PENTRU ALEGEREA FILMELOR? Un panel internațional format din experți cineaști este responsabil cu alegerea filmelor. Acesta este format din profesorul de film de origine croată Rada Šešić din Olanda, excepționalul critic de film polonez Michał Oleszczyk, precum și regizorii austriaco-iranieni Arash și Arman T. Riahi.

DIN CE ȚĂRI VOR FI FILMELE PARTICIPANTE? Ca și în trecut, producții din Europa Centrală și de Est – din toate cele 26 de țări – sunt eligibile în program. Pentru a doua oară la rând, festivalul va prezenta, de asemenea, și o selecție de filme austriece, adresate în special vizitatorilor străini. O noutate absolută va fi accentul pe categoria “Hollywood goes CEE”, în cadrul căreia vor fi prezentate filme americane produse în studiourile de film din Europa Centrală și de Est.

CÂND VA FI ANUNȚAT PROGRAMUL COMPLET? Programul complet va fi anunțat în martie 2018. Datorită colaborării cu Eventim, biletele și abonamentele de acces la festival vor fi disponibile în rețeaua Eventim.

CARE SUNT SPONSORII LET’S CEE FILM FESTIVAL? Încă de la începutul LET’S CEE Film Festival, acesta este sprijinit, printre alții, de Cineplexx International and Constantin Film, cel mai important lanț cinematografic din regiune. Christof Papousek, Managing Partner Cineplexx International: “LET’S CEE Film Festival oferă ocazia de a descoperi filme remarcabile din țările vecine din zona centrală și sudică și, în plus, festivalul inițiază și sprijină colaborări transnaționale între regizorii din regiunea Centrală și Estică și Austria. Ideea festivalului ni se potrivește perfect tuturor.

Mai multe detalii: www.letsceefilmfestival.com.

Leave a reply (we review all comments)