Pentru prima dată, doua scurtmetraje românești în competiția internațională la Anim’est – Concert Coma, la Animusic Night

splendida moarte accident still

Pentru prima dată, doua scurtmetraje românești în competiția internațională la Anim’est

Concert Coma, la Animusic Night

A 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est aduce pe ecranele bucureștene, între 29 septembrie şi 8 octombrie, o selecție a celor mai bune filme de animație recente, reunite în cinci categorii competitive.

Publicul va avea ocazia să vadă o selecție de animații premiate la festivaluri de renume, filme proaspăt ieșite de pe băncile câtorva dintre cele mai prestigioase școli de animație din lume și o selecție de filme dedicate celor mici. Una dintre cele mai îndrăgite nopți din agenda festivalului, Animusic Night, va aduna la Expirat – Halele Carol cele mai bune videoclipuri animate lansate recent, însoțite de un concert Coma, una dintre trupele consacrate de rock alternativ de la noi.

Noaptea de muzică și animație are loc anul acesta joi, pe 5 octombrie, iar între videoclipurile înscrise în competiție se regăsesc lansările proaspete ale unor trupe și artiști celebri precum Metallica, Katie Melua sau Chelou, ca și ale unor artiști autohtoni precum Smiley sau Deliric, alături de Silent Strike și EM. Juriul acestei secțiuni va fi format din Răzvan Rădulescu (Hefe), membru al trupei Coma, DJ și realizatorul mai multor emisiuni de radio și TV, între care Domestika (la Radio Guerrilla) și Alternative Hour (pe 1 Music Channel), Bogdan Șerban, una dintre cele mai longevive prezențe în radioul autohton, realizatorul a două emisiuni ultra-îndrăgite ale Radio Guerrilla: Guerrilive și Guerrilla Logout, și Luiz Stockler, regizor, animator și ilustrator din Marea Britanie, unul dintre trainerii Animation Worksheep – platforma educațională a festivalului, începând din 2016.

Proiecțiile videoclipurilor înscrise în competiție vor fi urmate de un concert Coma, trupa înființată la începutul anilor 2000, din a cărei componență fac parte Cătălin Chelemen (voce principală), Răzvan Albu (tobe), Dan Costea (voce, chitară), Sorin Petrescu (chitară bas), Răzvan Rădulescu aka DJ Hefe (scratchuri, efecte, keys) și Matei Tibacu-Blendea (chitară). În plus, publicul prezent va avea ocazia să vadă, în premieră, videoclipul piesei Montagne Russe, realizat în cadrul Animation Worksheep toamna aceasta. Piesa se regăsește pe cel mai recent album al trupei, Orizont, lansat în 2016.


Cinci lungmetraje de animație prezente deja în competițiile și selecțiile oficiale ale unor festivaluri de prestigiu vor face parte din competiția internațională în acest an: Ethel & Ernest (UK 2016, r. Roger Mainwood), după romanul grafic de Raymond Briggs, câștigător al premiului “Best Illustrated Book of the Year” în cadrul British Book Awards, Have a Nice Day (China 2017, r. Liu Jian), nominalizat la Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin anul acesta, A Silent Voice (Japonia 2016, r. Naoko Yamada), selectat și în competiția de lungmetraj a Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy, Louise by the Shore (Franța 2016, r. Jean-François Laguionie), parte din selecția oficială la Annecy și câștigătorul Marelui Premiu la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Ottawa, și Windows Horses (Canada 2016, r. Ann Marie Fleming), o animație cu un parcurs bogat în festivalurile de gen, cu vocea îndrăgitei Ellen Page, nominalizată la Oscar.

Din juriul secțiunii de lungmetraj vor face parte Nag Vladermerski, directorul Festivalului Internațional de Animație din Londra, Hanna Hemilä, regizor și producător din Finlanda, al cărei film pentru copii, Moomins on the Riviera, va fi proiectat în cadrul festivalului, și Ely Dagher, regizor și scenarist libanez, câștigătorul premiului Palme d’Or, în 2015, pentru scurtmetrajul Waves ’98.

Competiția de scurtmetraj internațional reunește anul acesta 49 de filme dintre care juriul va alege câștigătorul Trofeului Anim’est. Pentru prima dată, două scurtmetraje românești sunt înscrise în această secțiune: Splendida Moarte Accident / The Blissful Accidental Death, în regia lui Sergiu Negulici, care a obținut Premiul “Jean-Luc Xiberras” pentru debut la Festivalul de la Annecy, și Cel mai bun client / Best Customer, în regia lui Serghei Chiviriga. Începând de anul acesta, Anim’est intră în rândul festivalurilor internaționale ale căror filme câștigătoare se înscriu automat pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar, votată de membrii Academiei Americane de Film, fiind singurul festival de film din Romania care se bucură de acest statut.

Imagine din ‘Cel mai bun client / Best cutomer’ de Serghei Chiviriga.

41 de scurtmetraje realizate de studenții unor școli cu tradiție în animație au fost selectate în competiția studențească anul acesta – cea care aduce câteva dintre cele mai nonconformiste și personale povești, spuse cu ajutorul unor tehnici de animație diverse, inedite. De asemenea, cei mai mici dintre spectatori vor avea și ei parte de propria secțiune competitivă – Minimest, care aduce în cinematografe 22 dintre cele mai adorabile scurtmetraje de animație pentru copii.

Câștigătorul Trofeului Anim’est, precum și premiile secțiunii de scurtmetraj studențesc, vor fi decise de un juriu format din canadianul Dave Cooper, invitat special la festival anul acesta, unul dintre cei mai apreciați artiști creatori de benzi desenate, Katariina Lillqvist, unul dintre cei mai importanți regizori de animație finlandezi, având în palmares premiul Ursul de Argint pentru scurtmetrajul The Country Doctor, și Alexis Hunot, critic de film și profesor de istoria animației la prestigioasa școală SUPINFOCOM și membru al comitetului de selecție al premiilor César. Secțiunea Minimest va avea un juriu special, format din copii.

Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 29 septembrie – 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic și Expirat – Halele Carol. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.eventbook.ro și vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, și finanțat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB, Institutul Cultural Român, Fundația Japonia.

Parteneri instituţionali: Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative CINETic, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București, Institutul Francez și Ambasada Franței în România, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural al Republicii Ungare Balassi Bálint, Goethe Institut, Delegația Wallonie-Bruxelles, British Council, Institutul Cervantes, Centrul Ceh și Institutul Polonez din București.

Partener Prinicpal: Old Mout

Parteneri: Groupama, HBO, Veneris, AVIS Rent a Car, Les Ateliers Nomad

Parteneri media: Radio Guerrilla, Vice, The Institute, IQads, ProAnimație, Liternet

 

 

1 thought on “Pentru prima dată, doua scurtmetraje românești în competiția internațională la Anim’est – Concert Coma, la Animusic Night”

  1. Pingback: feeder insider w/ Sergiu Negulici [ro] | | Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)