BTLT: Reactivarea patrimoniului: provocări și beneficii @ CNDB

BTLT Reactivarea patrimoniului Capitol @ CNDB

BTLT: Reactivarea patrimoniului: provocări și beneficii

Dialogurile CAPITOL 1/4

Expo Capitol @ CNDB

Sâmbătă, 27 Mai, la CNDB, am participat la o discuție informală despre provocările și beneficiile reactivării patrimoniului, urmată de un performance experimental #FLUID.

Încă de la începutul serii, atmosfera a fost prietenoasă și relaxată, așa că prieteni, cunoștințe vechi și noi au participat la conversație.

 

Andrei Racovițan, din partea Save or Cancel, a deschis dialogul despre patrimoniul cultural abandonat și perspective pentru viitor, cu o scurtă prezentare a istoriei Cinema / Teatrul de vară CAPITOL și a campaniei de reactivare, despre care puteți citi pe larg, accesând link-urile.

 

 

© imagini feeder.ro și Willy Pragher [afișe Grădina (Cinema) Marconi și Teatrul Alhambra (actual Capitol)]

Andrei Panaitescu a prezentat procesul de reactivare Cinema Marconi început în 2015, împreună cu colegii din Asociația Industrii Cultural Creative, 

Clădirea este un monument istoric clasa B, emblematică pentru zona istorică protejată din care face parte.

Scurt istoric: Autorizat în 1926 de arhitectul Constantin Cananau și inaugurat în 1930, Cinematograful Marconi cunoaște perioada sa de glorie până la naționalizarea din 1948. În paralel cu proiecțiile de film, se montau pe mica scenă și spectacole de teatru. În comunism, numele este schimbat din Marconi în Alexandr Popov urmând ca, în anii ‘60, numele să fie schimbat din nou în Cinema Dacia. Până la închiderea sa, a funcționat ca cinematograf de cartier. În perioada tulbure a anilor ’90, clădirea este scoasă din uz, rămânând neutilizată și degradându-se semnificativ. Din păcate, din motive financiare, nici după retrocedarea ei către proprietarii de drept, în 2006, clădirea nu reușește să-și recâștige gloria de altă dată.

Începând cu mijlocul lui 2015, o colaborare între proprietari și Asociația Industrii Cultural Creative încearcă repunerea clădirii în circuitul public, creând un spațiu performativ cu scopul de a salva clădirea dar și de a atrage atenția asupra unei zone aflate în acest moment in disoluție, în ciuda faptului că se află într-o zonă istorică protejată din centrul Bucureștiului.

Inițiativa de reactivare a Cinematografului Marconi, cu acțiuni ca Motor! sau Marconi Playground cu Pisică Pătrată, a integrat monumentul pe harta afectivă a Bucureștiului, generând multiple apariții în presă și social media.

 

 

Anca-Raluca Majaru ne-a introdus în provocările specifice proiectului Monumente Uitate, derulat de Asociația ARCHÉ. Din prezentarea dinamică a Ancăi, reținem:

Proiectul Monumente Uitate are ca scop inventarierea reședințelor nobiliare extraurbane de epocă modernă de pe actualul teritoriu al României, creșterea notorietății acestora în rândul publicului larg și crearea unui spațiu de dialog între specialiști, beneficiari și pasionați ai acestui segment de patrimoniu.

Astăzi, se mai conservă în jur de 1000 de astfel de ansambluri arhitecturale, cărora li se adaugă alte numeroase reședințe dispărute de-a lungul timpului, dar ale căror imagini și istorie se păstrează încă.

Principalul rezultat al proiectului este arhiva online www.monumenteuitate.org ce oferă gratuit imagini, informații generale, istorice și de arhitectură, precum și reprezentări grafice ale reședințelor, clasate sau nu ca monumente istorice, din Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. Arhiva a fost concepută pentru a răspunde cerințelor tuturor celor interesați de patrimoniul cultural, dar mai ales cu scopul de a populariza subiectul protecției monumentelor istorice în cadrul societății în general.

“Am iubit dintotdeauna ideea de a fi pe drum. Învățată de mică cu călătoriile, m-am obișnuit să caut mereu experiențe noi și să mă las sedusă de frumusețea, diversitatea și complexitatea lumii în care trăiesc. Astăzi sunt cu atât mai dornică să explorez, mai ales pe urmele istoriilor și poveștilor uitate, deoarece am învățat în timp să apreciez cu atât mai mult culturile întâlnite prin intermediul limbajul discret al patrimoniului cultural.” – Anca-Raluca Majaru

Proiectul Monumente Uitate a fost inițiat în 2008 de dr. prof. arh. Anca Brătuleanu. El se adresa studenților din anul III de la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism”Ion Mincu”. Colectivul condus de Daiana Mesaros, apoi de Anca-Raluca Majaru și Cristina Chira a pornit o activitate de inventariere a reședintelor nobiliare din Ardeal, Maramureș și Banat. De atunci, patru generații de voluntari au contribuit la arhiva proiectului, cu informații privind reședințele nobiliare extraurbane din “vechile teritorii ungurești”. Începând cu anul 2011, proiectul a fost dezvoltat și extins la nivelul întregului teritoriu al României în cadrul Asociația ARCHÉ. În 2011, coordonatorii de până atunci ai proiectului au înființat Asociația ARCHÉ, având ca scop cercetarea, protecția, conservarea, punerea în valoare și promovarea patrimoniului cultural.
În perioada 4-23 august 2009, moNUmenteUITATE (numele inițial al proiectului) a expus la Teatrul de vară Capitol, în cadrul creat de Save or Cancel.

 

 

Raluca Munteanu a povestit despre o serie de experiențe interesante și aplicații practice ale reactivării patrimoniului material și imaterial, inițate de Fundația Pro Patrimonio. Prezentarea a început cu un caz regretabil, Hala Matache și demolarea sa, parte dintr-o acțiune radicală cu efecte dezintegrante pentru comunitatea din zonă, ilustrată în filmul documentar “Matache – Berzei Buzesti” de Dragoș Lumpan.

Raluca a continuat cu exemple de practici incluzive de reactivare și regenerare a patrimoniului cu implicarea comunității, cum este recenta lansare a fermei bio de la Izvoru, Argeș, creată de Asociația Domeniul Perticari-Davila în parteneriat cu Pro Patrimonio.

Din nou implicând comunitatea, Pro Patrimonio a început reactivarea Casei Enescu, un proces în desfășurare, propunând deschiderea Academiei Internaționale de Muzică George Enescu, un centru de excelență în studiul muzicii clasice, cu interes spre arhitectura tradițională, arte vizuale și meșteșuguri, îmbinând componenta memorială cu funcțiunea educațională, implicând copiii din zonă. Academia reprezintă o oportunitate culturală și educațională într-o zonă care are nevoie de revitalizare, aproape de granița dintre România și Ucraina.

Un alt proiect remarcabil al fundației este The Golescu Collection: HONEST GOODS, o familie de obiecte ce pun împreună designul contemporan cu tradiția meşteşugului local. Colecția a fost expusă la Romanian Design Week 2017, în cadrul expoziției ReDesign Crafts, și este compusă din variante de ustensile, vase pentru gătit şi luat masa, corpuri de iluminat şi țesături, obiecte realizate în spiritul exploratoriu al Fundației Pro Patrimonio: utile şi oneste în raport cu istoria şi peisajul cultural din jurul Vilei Golescu, din Câmpulung Muscel.

Teodor Frolu a povestit despre reabilitarea The Ark (cunoscută și sub numele Vama antrepozite din București sau Bursa Mărfurilor) și inițativa E-Uranus, cinematograf de o vară.
Bursa Mărfurilor este un monument istoric construit în 1898 după planurile arhitectului italian Giulio Magni și inginerului Anghel Saligny, situat la intersecția străzii Uranus cu Calea Rahovei.
Vama Antrepozite funcționează aici între 1945 și 1990, iar clădirea supraviețuiește demolărilor din anii ’80, care au eliminat aproape tot fondul construit din cartierul Uranus. După un incendiu de proporții în 1990, clădirea rămâne în ruină timp de 16 ani, copaci de 7 metri crescând în locul planșeelor odată pline de activitate.
Monumentul de arhitectura industrială a fost apoi cumpărat de investori privați, care l-au renovat prin biroul de arhitectură Re-Act Now Studio, arh. Mario Kuibuș între 2006-2008. De atunci poartă numele ‘The Ark’, și este gazda unor evenimente interesante constant.
Una dintre întrebările publicului se referă la modelul prin care acest monument generează venit iar răspunsul lui Teodor dezvăluie două tipuri de beneficiari ai spațiului. La etajele superioare se găsesc birouri. Parterul și subsolul, cu o suprafață de aproximativ 1000 mp, și o terasă de 700 mp, găzduiesc frecvent evenimente iar strategia comercială implică o atitudine adaptabilă, racordată la nevoile organizatorilor de activități culturale, non-profit sau business.

 

 

Expoziția din cadrul evenimentului a prezentat propunerea câștigătoare Acme Industries și înscrierile participanților la Open Call Design CAPITOL, alături de studiul istoric, ilustrații și desene create de artiști și public, în timpul evenimentelor din 2016.

Un live queer act neo-faggotique #FLUID (Paul Dunca și Alex Bălă), inspirat din istoria Cinema / Teatrul de vară CAPITOL, intitulată “The Stage is Yours”, transpune publicul pe strada Sărindar, acum 100 de ani, într-un performance spectaculos și emoțional. ♥️

 

 

Words by Cristina Popa & the authors
Photos Alex Iacob & the authors

 

 

Conferința “Reabilitarea patrimoniului: provocări și beneficii” face parte din proiectul multianual “hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL”, co-finanțat de AFCN.

 

În curând,  proiectul călătorește la Someș Delivery, în Cluj, luând forma unei grădini-cinema în aer liber, pe malul apei:

Someș Delivery 2017

 

Organizator: Save or Cancel

Parteneri: ArCubCNDBTeatrul MicCinema MarconiCarol 53, Monumente Uitate / Asociația ARCHÉ
Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark, Art7Iqool, Assamblage, Citatepedia, wordstylist.ro, feeder.ro, anyplace.ro

 

Parteneri, parteneri media

 

Alte articole din campanie:
OPEN CALL DESIGN – Shape the future of CAPITOL
22 de clădiri reabilitate care pun în valoare patrimoniul din România
despre feeder.ro și regenerare urbană prin artă – un interviu IQads cu Save or Cancel
Capitol Cinema / Summer Theatre history and future 1912 – 1920
41 de foste și actuale cinematografe în București
Cinema / Teatrul de vară CAPITOL 2017-2018

 

SaveSave

45 thoughts on “BTLT: Reactivarea patrimoniului: provocări și beneficii @ CNDB”

  1. Pingback: Paint-a-monument / Atelier pentru copii / Serebe (desen) + Octav (serigrafie) @ MNAC • Capitol

  2. Pingback: CAPITOL Talks 2 @ HUB A, Casa OAR București • Save or Cancel

  3. Pingback: WINNER: Open call for CAPITOL - Photography • Capitol

  4. Pingback: Open call POEM CAPITOL • Capitol

  5. Pingback: Apel deschis pentru CAPITOL - Fotografia câștigătoare • Capitol

  6. Pingback: „Bucureştiul nu mai este un oraş urât”. Fotografii de Ștefan Tuchilă. • Capitol

  7. Pingback: Paint-a-monument / Workshop for children • Capitol

  8. Pingback: Cinema CAPITOL @ Someș Delivery 2017, Cluj • Capitol

  9. Pingback: CAPITOL Talks 2 @ HUB A, Casa OAR București • Capitol

  10. Pingback: NEW Open call for CAPITOL – Photography • Capitol

  11. Pingback: The astonishing CAPITOL can reopen with your help – Capitol

  12. Pingback: Lansăm site-ul capitol.rehab! - Save or Cancel

  13. Pingback: OPEN CALL CAPITOL Arhitectură + Design – Save or Cancel

  14. Pingback: VOTE: OPEN CALL ARCHITECTURE & DESIGN - Shape the future of CAPITOL • Feeder.ro

  15. Pingback: OPEN CALL ARHITECTURĂ & DESIGN – Imaginează viitorul CAPITOL – Capitol

  16. Pingback: Descarcă aplicația CAPITOL CONTINUUM  pentru a vedea cum arată Teatrul de vară Capitol, dincolo de fațadă • Feeder.ro

  17. Pingback: „Bucureştiul nu mai este un oraş urât”. Fotografii de Ștefan Tuchilă. – Capitol

  18. Pingback: “Bucharest is no longer a nasty city”, says photographer Ștefan Tuchilă – Capitol

  19. Pingback: "Bucharest is no longer a nasty city", says photographer Ștefan Tuchilă | | Feeder.ro

  20. Pingback: Uimitorul CAPITOL se redeschide cu ajutorul tău | | Feeder.ro

  21. Pingback: Bucureştiul nu mai este un oraş urât. Fotografii de Ștefan Tuchilă. | | Feeder.ro

  22. Pingback: Apel deschis pentru CAPITOL – Fotografia câștigătoare – Capitol

  23. Pingback: VOTE: Open call for CAPITOL – Photography | | Feeder.ro

  24. Pingback: BTLT: evenimente și activități CAPITOL în 2017 | | Feeder.ro

  25. Pingback: feeder.ro BTLT: evenimente și activități CAPITOL în 2017 – Capitol

  26. Pingback: Sondaj – Despre tine, Bucureşti și CAPITOL – Capitol

  27. Pingback: Sondaj – Despre tine, Bucureşti şi CAPITOL | | Feeder.ro

  28. Pingback: Save or Cancel lansează site-ul capitol.rehab | | Feeder.ro

  29. Pingback: CAPITOL Talks 2: Teatre și cinematografe scoase din circuitul public // Expoziție + lansare booklet CAPITOL 2017 @ HUB A, Casa OAR București | Romania Pozitiva

  30. Pingback: feeder.ro BTLT: Cinema CAPITOL la Someș Delivery 2017, Cluj – Capitol

  31. Pingback: Cinema Capitol at the beach @ Plaja de Carte, Vama Veche – Capitol

  32. Pingback: CAPITOL Talks 2 @ HUB A, Casa OAR București – Capitol

  33. Pingback: CAPITOL Talks 2 @ HUB A, Casa OAR București | | Feeder.ro

  34. Pingback: Paint-a-monument / Atelier pentru copii / Serebe (desen) + Octav (serigrafie) @ MNAC – Capitol

  35. Pingback: TOP: Open call POEM CAPITOL – Capitol

  36. Pingback: TOP: Open call POEM CAPITOL | | Feeder.ro

  37. Pingback: Vote: Open call POEM CAPITOL | | Feeder.ro

  38. Pingback: feeder.ro BTLT: #FLUID / The Stage is Yours performance & OPEN CALL Winner @ CAPITOL – Capitol

  39. Pingback: Cinema / Teatrul de vară CAPITOL 2017-2018 | | Feeder.ro

  40. Pingback: BTLT: #FLUID / The Stage is Yours performance & OPEN CALL Winner @ CAPITOL | | Feeder.ro

  41. Pingback: Open call POEM CAPITOL | | Feeder.ro

  42. Pingback: #FLUID / The Stage is Yours @ Teatrul de vară CAPITOL | | Feeder.ro

  43. Pingback: Winner of Open call for CAPITOL | | Feeder.ro

  44. Pingback: VOTE: Open calls for CAPITOL | | Feeder.ro

  45. Pingback: Cinema Capitol at the beach | | Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)