feeder insider w/ Livia & Reg

feeder insider w/ Livia & Reg

feeder insider cu Livia și Reg

Livia Falcaru are 21 de ani, îşi are originile în Galaţi dar în prezent studiază designul grafic la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Îi place să deseneze, să picteze, să facă poze şi să creeze diverse lucruşoare. Ilustraţiile ei sunt adesea o combinaţie de desen digital şi tradiţional. Reg (Andrei Sendrea) are 19 ani, este din Bucureşti şi studiază în prezent designul grafic la Universitatea Naţională de Arte. Din dorinţa de a experimenta ceva diferit de tehnicile tradiţionale de artă, el a ales să se orienteze către zona graffitiului. Astfel Reg a conceput un stil de ilustraţie în culori vibrante bazat pe îmbinarea unor componente abstracte şi a elementelor inspirate de arta stradală.

Din 1299 de voturi, 308 dintre voi i-au ales pe Livia & Reg pentru a continua seria Pictăm pereți @ Lente, Sâmbătă, 6 Mai. Cu ocazia aceasta, ne face plăcere să explorăm într-un interviu feeder insider universurile lor creative, distincte, pline de umor și contrast.

În fiecare zi… bem cafea.
Dacă aș fi o culoare… aș fi albastru ultramarin (Livia) și vermilion (Reg).
O idee bună… vine când nu o cauți.
Nu am renunța niciodată… la desenat (desigur).
Un typeface perfect oricând… Replica (Livia), Futura (Reg).
Muzica… o ascultăm zilnic.
Monotonia dispare rapid… când pui niște buline (Reg) sau steluțe (Livia).
Gătim… carrot cake, ocazional.
O linie dreaptă… nu este, de fapt, niciodată dreaptă.
3 designeri care ne inspiră… Marcello Gandini, Ivan Chermayeff, Massimo Vignelli (Reg) /
Vasjen Katro, Ryan Putnam, Muir McNeil (Livia)

 

ubic: Observați și redați lumea înconjurătoare într-un mod total aparte. În aceeași imagine poți vedea motive naturale mixate cu simboluri cosmice, unele illustrate 2D, altele 3D, și street art abstract. Ce vă atrage atenția în mod deosebit și ce importați din viața cotidiană în desenele voastre?

Livia: Eu aș putea spune că mă inspiră majoritatea lucrurilor din viața cotidiană. Merg pe stradă și văd un ghiveci cu o plantă la un geam de lemn vechi sau îmi place cum pică lumina pe ceva, sau cerul în ziua aia are o culoare frumoasă sau luna arată ca cea de la Dreamworks, sau un motan traversează strada leneș sau poate văd un om care are o figură interesantă.

Basically, totul e inspirațional dacă știi cum să privești.

Reg: Import din viața cotidiană lucruri pe care le transpun și le mulez într-un anumit context. Nu pot spune că am anumite ținte, dar cumva între toate lucrurile care mă inspiră există o corelație.

feeder insider w/ Livia & RegReg

ubic: De la un desen la altul, există un set de elemente recurente precum culori sau personaje. Care este motivația pentru a relua și a regândi anumite teme și idei?

Livia: Mie îmi place să folosesc tot felul de forme plutitoare în spațiu (puncte, linii, cercuri, stele), completate de background-uri închise. De obicei, vreau să sugerez prin ele existența unui univers vast, complex. Folosind aceste elemente, urmăresc să dau în primul rând adâncime lucrării, să încerc să trimit privitorii cu gândul cât mai departe în timp și spațiu și să le transmit că ceea ce văd este doar o parte din ceea ce se petrece de fapt. Simt că toate elementele astea dau un vibe cumva mistic ilustrațiilor.

Reg: Această repetiție periodică se datorează faptului că în anumite momente mă identific puțin mai mult cu anumite elemente decât cu altele și aleg să mă afirm prin intermediul lor.

feeder insider w/ Livia & RegLivia 

ubic: În era digitală, lucrurile se schimbă foarte rapid, și toți vrem să fim la curent cu ce se întâmplă acum. Cum faceți față avalanșei de informații zilnice și ce credeți că poate fi numit “nou”?

Livia: Mie personal, îmi place era digitală și avalanșa de informații. Nu consider că e ceva rău, trăim niște timpuri fascinante. Eu zic că la viteza accelerată cu care ne mișcăm noi ca specie umană în momentul de față, “noul” e greu să rămână bine definit. Vorbind de artă și de ce poate fi numit “nou” în acest domeniu, aș zice că se merge din ce în ce mai mult pe o abordare mai conceptuală și computerizată.

feeder insider w/ Livia & RegReg

Reg: Odată ce m-am dezvoltat în asta, nu aș putea spune că este greu să fac față acestui mediu, aș putea spune chiar că mi-ar fi greu să nu mai trăiesc așa.

Marea asta de informație și technologie contribuie la menținerea tonusului.

 

feeder insider w/ Livia & RegLivia 

ubic: În general, designerii grafici și ilustratorii folosesc tehnici de comunicare vizuală pentru a transmite idei și mesaje. Observând că designul grafic crește în paralel cu consumerismul, cum inspiră desenele naïve și street art povești mai utile, durabile și democratice?

Livia: Sunt de părere că e important ca atunci când vrei să transmiți un mesaj sau o stare oamenilor, să o faci cât mai clar și concis. Asta, desigur, în cazul în care vrei ca mesajul tău să ajungă la o arie cât mai mare de oameni. Poate din această dorință, desenele au tins sa se simplifice.

Reg: Părerea mea e că, în ziua de azi, totul se influențează reciproc, informația există și este la îndemâna tuturor.

feeder insider w/ Livia & RegReg

ubic: Urmăriți activitatea designerilor români sau internaționali?

Livia și Reg: Da, și români și internaționali. Ni se pare important să fii la curent cu ce se întâmplă în domeniul tău de activitate.

feeder insider w/ Livia & RegReg

ubic: Pe lângă o prezență online super activă, participați la târguri, expoziții și concursuri. Care este feedback-ul pe care îl primiți la aceste întâlniri din lumea reală? Unde și când expuneți următoarea dată?
Livia: În general am primit feedback pozitiv. Oamenii se bucură de regulă când au ocazia să ia contact direct cu artiștii. Și normal că și eu mă bucur când reușesc să cunosc personal oamenii care mă susțin în online.

Următoarea dată va fi pe 13 mai la Rezidența Scena9, în cadrul unui mic pop-up împreună cu alți câțiva ilustratori faini. Come say hi! – Reg

feeder insider w/ Livia & RegLivia

ubic: Ce pași nu săriți niciodată când realizați un studiu pentru următorul desen?

Livia: Documentarea este sfântă! Atât aș avea de spus ☺

 

feeder insider w/ Livia & RegReg

Reg: Pașii pregătitori unei ilustrații reprezintă mai mult un ritual pe care l-am creat în timp, fiecare din ei este la fel de important pentru rezultatul final.

feeder insider w/ Livia & RegLivia

ubic: Tot mai mult, ne petrecem viața în mediul digital. Cum o să evolueze designul în raport cu lumea virtuală, în viitor? Cum credeți că veți desena peste câțiva ani?

Livia: Aș zice că deja desenul nu prea se mai rezumă strict la creion și foaie. Deja mare parte din procesul artistic (pentru unii) este digitalizat. Pozăm, scanăm, edităm folosindu-ne de un mouse sau tableta grafică și lucrăm pe un monitor sau laptop. Deci deja procesul de creație a omului zilelor noastre este cu totul diferit de cel de acum 50 de ani, de exemplu.

Reg: Evoluția technologiei cred că va facilita foarte mult creația artistică.

 

Livia & Reg - Pictăm pereți open call winnersPictăm pereți la Lente w/ Livia & Reg 

ubic: Pe 6 Mai, pictăm pereți la Lente. Ce metode de lucru folosiți pentru a transfera o schiță în creion pe calculator și ulterior pe perete?

Livia și Reg: În general facem multe schițe de mâna, colorate sau necolorate. Introducem apoi elemente specific stilului fiecăruia încercăm să le asamblăm într-o schiță finală. Trecem apoi desenul în digital și îl definitivăm.

feeder insider w/ Livia & RegReg

ubic: Ca freelancer în București, poți întâlni o anume diversitate de beneficiari sau parteneri, unii dintre ei dificili, și o piață slab dezvoltată, dar poți avea și surprize plăcute, tot din aceleași motive. Voi unde vă situați pe scara satisfacției profesionale, și cum vă susțineți proiectele personale?

Livia: Eu fac freelance și, după cum spuneai și tu, am dat și de surprize plăcute dar și neplăcute. E un risc pe care trebuie să ți-l asumi dacă faci asta. Ca satisfacție profesională aș zice că stau ok for the moment, lucrez acum în paralel la câteva proiecte simpatice în timp ce încerc de asemenea să-mi dau licența.

Reg: Nu pot spune că m-am dezvoltat foarte mult în acest sens, momentam mă canalizez pe proiectele personale, consider că la noi scena artistică e la pământ și tot ce se petrece este mai mult sau mai puțin dominat de elitism. Sunt mulți oameni pe care nu îi cunoaste nimeni și au foarte multe de oferit. Important este să se dezvolte mediul și după se vor dezvolta și artiștii.

feeder insider w/ Livia & RegLivia

Words by ubic
Images © Livia & Reg

insider-signature

Leave a reply (we review all comments)