BTLT: Noaptea Caselor #3

  • by
BTLT: Noaptea Caselor #3

Anul acesta Noaptea Caselor a ajuns la a treia ediție. Sâmbătă 15 Octombrie începând cu ora 18:00, 15 case, conace și apartamente și-au deschis ușile pentru vizitatorii curioși.

Cei care au avut inițiative social-culturale s-au izbit de multe ori de autorități ostile și un mediu social apatic. Dezamăgiți, s-au retras în spațiul personal, la joburile de zi cu zi și la casele lor. Însă spiritul creativ a continuat să lucreze în cerc restrâns. –Cum a apărut Noaptea Caselor

Insula 42

După ce ne-am consultat cu harta/programul nopții ne-am alcătuit un traseu și am pornit la drum. Prima oprire a fost pe străduța Theodor Aman 42 la Insula 42 care a găzduit în portul său nava Street Delivery pentru al doilea an consecutiv, cu sprijin și consiliere artistică din partea Galeriei Unicat.

Avanpost 8

Următoarea oprire a fost la Avanpost 8 pe strada Crăciun. Spațiul Avanpost s-a coagulat în timp adunându-se laolaltă artiști independenți, liberi, boemi, cu idei și pasiuni comune manifestate prin intermediul artelor vizuale și auditive.

The Room

La numărul 5 pe Intrarea Mihai Eminescu am găsit o casă cu istorie frumoasă, cunoscută sub numele Casa Ionel Teodoreanu. The Room este cel mai nou hub creativ unde în atelierele artiștilor rezidenți găsești de la pictură, sculptură şi ceramică la design de obiect, design industrial şi vestimentar.

Casa Jurnalistului

În sufrageria Casei Jurnalistului erau proiectate filmele realizate despre viața comunității de pe strada Viitorului, cu bune și cu rele. Undeva în curtea din spate erau așezate pe un panou de aluminiu poze din Casă postate de-a lungul timpului pe Instagram. La 22:00 a început petrecerea cu Domnu X.

Modulab

Modulab e un laborator de artă, design și tehnologie din București. În vasta curte de pe strada Viitorului am descoperit un adevărat laborator de eletronică – o mulțime de componente care abia așteaptă să fie asamblate.

EFdeN

EFdeN. În curtea Facultății de Inginerie a Instalatiilor am putut vedea casa proiectată și construită integral de o echipă multidisciplinară de studenți voluntari, de la mai multe specialități, printre care arhitectură, inginerie, comunicare și management. Un detaliu interesant: casa a fost proiectată, prefabricată pe mai multe şantiere simultane în Bucureşti, transportată în 9 tiruri până la Versailles şi asamblată în doar 10 zile.

Home Mătăsari

Home Mătăsari a devenit cunoscut ca un spațiu alternativ pentru diverse evenimente sociale și culturale. Home Mătăsari înseamnă și „acoperișul” pentru o mână de oameni tineri, studenți, artiști, muzicieni și pictori. Aici am fost surprinși de pereții desenați și de o bicicletă agățată de tavan 🙂

Colivia

Colivia sau casa cu nor multicolor. Casa așezată pe Pache Protopopescu la numărul 9, a fost construită cel mai probabil în perioada interbelică, este un spațiu domestic ce-și deschide porțile către publicul larg într-un soi de experiment locativ.

P.S. Reportajul ediției din 2015 a Nopții Caselor.

VJ VLC

Leave a reply (we review all comments)