Avem Parc nou în București!!! +1

Parc Natural Văcărești București

”Zona naturală Acumulare Văcărești a fost declarată parc natural, cu denumirea Parcul Natural Văcărești, și a fost instituit regimul de arie naturală protejată, conform unei hotărâri adoptată astăzi de Guvern.

Astfel, Parcul Natural Văcărești devine prima arie protejată urbană a țării și cel mai mare spațiu verde al Capitalei.

Suprafața totală pe care se instituie aria naturală protejată este de 186 de ha și se compune din teren proprietate publică, aflat în administrarea Administrației Naționale Apele Române, și teren proprietate privată, deținut de persoane fizice…” – via gov.ro

 

Parc Natural Văcărești București

 

În urmă cu 2 ani amici de la Save or Cancel au scris o listă de argumente care încă sunt valabile:

1. Conectivitate ecologică – zonele protejate de cat. V IUCN sunt privite ca building blocks – coridoare verzi deservind ecosistemele naturale; Coridoarele verzi protejează diversitatea genetică, permițând schimbul de indivizi între populații, re-stabilirea unor specii importante la nivel european și național, astfel contribuind la conservarea biodiversității.

2. Zona ar putea fi protejată și amenajată în folosul naturii și al locuitorilor capitalei, răspunzând prevederii European Landscape Convention – dreptul fiecărui om la un peisaj de calitate.

3. Peisajul de la Văcărești, privit ca resursă a mediului (Benson & Roe, 2000) și aparținând comunității, a evoluat post-abandon, un proces în desfășurare, cu dovezi materiale raportate la timp. Rezultat al interacțiunii om-natură, Văcărești, cu potențialul său pentru restaurare ecologică a peisajului, este interesant din punct de vedere al cercetării științifice și educației.

4. Parcul Natural Văcărești ar putea servi ca model de parteneriat între interesul public și cel corporate.

exemplu: Nature Valley Trail View, un proiect foarte interesant

5. Calitatea mediului este un element determinant al calității vieții tuturor persoanelor.

București se află pe locul 28 din 30 în European Green City Index (apă, aer, spațiu verde/locuitor, poluanți, etc.), iar în acest context, se recomandă implementarea politicilor de protejare a mediului la nivel internațional, național și local.

 

Parc Natural Văcărești București

Considerând că ne place să fim competitivi și înțelegem rolul pe care natura îl are în îmbunătățirea calității vieții, existența unui parc natural ar atenua multe dintre problemele orașului nostru, și implicit, ale noastre.

6. Proiectul Acumulare Lac Văcărești ar fi avut și un rol ecologic: ar fi preluat poluarea din atmosferă generată de activitățile industriale dispuse la periferia orașului. Principalii poluanți din zonă sunt acum CET Sud, IMGB, Protan, Pilorex, etc..

Un avantaj pe care îl prezintă zona de wetlands (existentă acum) vs. lac de acumulare este flora specifică zonelor umede, capabilă să capteze și să stocheze cantități mai mari de dioxid de carbon din atmosferă.

exemplu: contactul cu natura scade costurile și timpul de spitalizare. Nu este o idee nouă (1984, Science, Roger Ulrich), însă preocupă încă mulți oameni de știință.

– via Save or Cancel

Leave a reply (we review all comments)