feeder insider w/ that couch funk collective

feeder insider w/ That Couch Funk Collective

feeder insider w/ that couch funk collective

Dacă vara ar avea un soundtrack, ar fi cu siguranță unul semnat that couch funk collective, proiectul muzical care împrăștie febra dansului în București. Cu o selecție fină de piese în care bate inima funk-ului, cei de la TCFC reușesc să scoată party animal-ul din oricine ajunge în bătaia boxelor, fie că pun stăpânire pe noapte într-un club intim sau opresc timpul în loc la petrecerile de zi. Direct de pe marginea piscinei nicecream.fm, azi stăm de vorbă cu that get-your-butt-off-the-couch funk collective.

keywords: funk, energie, boogie, vară

Momentul preferat al zilei… seara.
Un site pe care petrec mult timp… nicecream.fm.
Canapeaua este locul unde… ai o atitudine mai relaxată.
Aș vrea să știu să dansez… mai mult.
Dacă am avea o uniformă, ar fi… dintr-un material plăcut la atingere.
Băutura care mă face să mă gândesc la vară… limonadă.
Îmi zboară gândul adeseori la… mâncare.
Cel mai drăguț mesaj de la un fan… „cum vă găsesc pe Soundcloud?”/„puneți undeva de Revelion?”
Duminică seara… depinde de ce am facut sâmbătă.
3 piese perfecte pentru un daytime party pe malul mării…
JV – EditChannel XXX
Idris Muhammad – Could Heaven Ever Be Like This
Gabor Szabo – Keep Smilin’

Introducing TCFC

Violeta Năzare: Hello, That Couch Funk Collective! Muzica voastră ne face mai degrabă să sărim de pe canapea direct pe ringul de dans; cum a început proiectul TCFC? Cum v-ați cunoscut și ce v-a motivat să vă împărtășiți pasiunile muzicale cu publicul?

That Couch Funk Collective: Hello! Mulțumim! Ne cunoșteam din contexte diferite, dar am aflat destul de repede că funk-ul (și aici nu ne refeream neapărat la genul muzical, ci la o întreagă mișcare) se află la intersecția gusturilor noastre muzicale. Inițial intenționam doar să avem un playlist de muzică funk-related. Între timp, ne jucam cu ideea de DJ-ing, mai mult din dorința de a împărtăși muzică, fără să ne fi gândit la asta în contextul TCFC. Ne-am făcut ucenicia repede, am găsit oameni cu gusturi similare și am decis că trebuie să dăm mesajul mai departe. 

V.N.: Fani ai muzicii disco și house, vă construiți playlistul din piese ce vibrează de funk. Cum s-a conturat sound-ul vostru?

TCFC: Istoric vorbind, funk-ul a rămas prezent sub o formă sau alta în muzică. Din rădăcina asta reies și toate celelalte influențe pe care le avem și care pot fi duse în mai multe genuri cu nume complicate.

Niciodată nu am știut exact cum să ne definim, de aceea nu putem spune că ni s-a conturat un sound. Am trecut prin mai multe faze, am avut mai multe influențe, am încercat mai multe stiluri conexe.

Până la urmă am rămas cu melodiile cu care am rezonat cel mai mult din fiecare etapă și care au trecut testul timpului.

De obicei, ne decidem în ziua unui party ce muzică o să punem, sau chiar la fața locului. Ne ajută și faptul că suntem trei, avem trei surse diferite de muzică și nu se suprapun întotdeauna. Ne place faptul că avem o flexibilitate mare, nu poți să știi care TCFC nimerești. La producție este mai simplu, începe unul dintre noi cu o idee și o finalizăm împreună.

TCFC

V.N.: În ultimii ani, Bucureștiul a devenit un punct de referință pe scena tehno. În acest context, ce loc mai ocupă house-ul și muzica disco în planul vieții de noapte locale? Ați observat vreo schimbare în ceea ce privește publicul petrecerilor voastre?

TCFC:

Dincolo de publicul dedicat pe anumite zone, cei mai mulți oameni se află la intersecția mai multor genuri. Pentru a avea un public dedicat, trebuie să-l hrănești constant cu inițiative care să-l țină în legătură cu mișcarea. „Romanian sound” are parte de niște promoteri foarte implicați, care țin stindardul sus și sunt momentan singurii care reușesc să aibă o ofertă coerentă și constantă.

Într-adevăr, există mai puține locuri și inițiative în zona de petreceri. De aceea se creează o presiune pe orice eveniment nou, iar publicul în sine devine mai generalist. Astfel, suntem auziți și de oameni noi, cu care intrăm în aceeași buclă: împărtășim ce am adunat, ne plictisim și explorăm zone noi.

Este o discrepanță foarte mare între cerere și ofertă. Ar fi loc pentru toată lumea în contextul unei infrastructuri care să absoarbă toată nevoia de ieșeală. Sunt mulți printre noi care își doresc să ajute la schimbare și sunt toate șansele să apară evenimente sau locații noi. În ceea ce privește petrecerile noastre, ne bucurăm de faptul că lumea dansează în continuare cu noi, lucrul care ne interesează cel mai mult.

1,2,3, funk!1,2,3, funk!1,2,3, funk!

V.N.: Mixtape-urile voastre sunt extrem de apreciate, având întotdeauna o direcție bine definită și un vibe optimist, ce îmbie ascultătorii să savureze momentul. Cum ați descrie procesul de creație în cazul unui mix? Ce vă inspiră și ce ritualuri v-ați dezvoltat?

TCFC: Încercăm să facem ceva diferit de fiecare dată. Ne dorim să spunem o poveste coerentă, nu să ne prezentăm întregul repertoriu.

Nu ținem cont neapărat de o zonă muzicală, ci mai mult de stare.

De cele mai multe ori plecăm de la o melodie care ne place mult. Apoi încercăm să construim în jurul ei. Apoi renunțăm la tot și o luăm de la capăt. Ajungem la o concluzie asupra melodiilor, apoi investim o cantitate nejustificabilă de timp pentru a stabili ordinea dintre ele. Este fix procesul opus de la petreceri, unde suntem mai relaxați și lăsăm lucrurile să se întâmple de la sine. 

V.N.: Ne-am bucurat de unele dintre aceste mixuri dinamice cu aer de vară pe nicecream.fm, unde erați responsabili cu ora de couch surfing. Suntem curioși, cum ați intrat în piscină?

TCFC: A fost o întâmplare fericită. În primăvara anului 2013, atunci când a început piscina să fie  umplută cu apă și umbrelele să fie montate, am primit un mesaj pe Soundcloud în care ni se propunea să ajutăm cu muzică. Am descoperit împreună că suntem din România și că râdem la aceleași glume și, din aproape în aproape, am început să lucrăm împreună. Ne-a plăcut mult seria Couch Surfing, pentru că am avut ocazia să ne jucăm cu tot felul de împachetări muzicale. De altfel, suntem deja în pregătiri pentru sezonul 2, împreună cu alte surprize pe nicecream.fm. 

Couch Surfing

V.N.: Apropo de radio, ce loc ocupă acesta în viața tinerilor din ziua de azi și ce relevanță are în ceea ce privește promovarea muzicală? Care sunt diferențele de abordare în cazul posturilor de radio online?

TCFC: Credem că radioul este extrem de important. Într-o formă sau alta, tinerii ascultă în continuare radio (să includem și serviciile de streaming). Ceea ce s-a schimbat recent este că avem opțiuni infinite, nu mai suntem limitați la 20 de posturi. Responsabilitatea muzicii pe care o ascultăm trece, cumva, la noi și așa putem alege, dintr-o ofertă foarte largă, în mâinile cărui curator ne lăsăm.

Pentru artiști, față de metodele de promovare proprie, radioul îți oferă un fel de validare, adică cineva care înțelege industria a ales să-ți dea un play (similar cu bucuria de a te regăsi într-un mix al unui alt artist).

Dacă ești difuzat pe radiouri mai mici, dar specializate, te poți adresa exact publicului tău țintă. În cazul posturilor online, acestea au acces instant la foarte multe informații despre ascultători, se pot adapta mai ușor la cerințele acestora în ceea ce privește playlist-urile. 

TCFC off the wall

V.N.: Edit-urile voastre relaxate își găsesc frecvent locul atât în playlist-ul meu, cât și în release-urile Los Grandes. In Your Eyes și Return of the Pack i-au atras atenția lui Dynamicron și au apărut în seria Black Lace (vol. 3 și vol. 6); la ce mai lucrați acum? Plănuiți noi release-uri în viitorul apropiat?

TCFC: Avem amintiri frumoase cu cele două melodii. După aceea, nu am mai căutat în mod activ să avem astfel de apariții, deoarece piața de edit-uri se aglomerase și conținutul începuse să fie mai slab.

Există și un conflict moral în ceea ce privește edit-urile, deoarece nu prea este ok să vinzi un produs derivat din ceva pentru care nu ai drepturi.

Așa am decis să avem doar free download pentru edit-uri (dacă nu cumva primim vreo propunere pentru vinil, pe care nu o putem refuza). Avem câteva noi la care lucram, ne-am mutat pe bandcamp, urmează să mai punem. Pe termen lung lucrăm la producții originale, adunăm echipamente, idei și vedem ce se întâmplă.

V.N.: Am dansat cu voi în Papiota, Bicicleta, Eden, Control – unde vă mai auzim în continuare? Și unde se mai ascultă un disco de calitate în București?

TCFC: Urmează perioada noastră preferată, vara. Vom fi la multe petreceri outdoor prin București, la mare, la Durușa SummerHills, cel mai tare festival din lume, mergem și în Grecia cu nicecream și Bleumarin Sailing. În București, situația este mai delicată, însă există nevoia de locații noi și de petreceri cât mai variate. Există o mână de DJ care pun muzică disco, unde îi găsiți pe ei, acolo se ascultă disco de calitate. 🙂

Online

V.N.: În ultimii 12 ani, feeder a coagulat o rețea online de tineri în căutare de locuri și evenimente alternative, iar ultimele update-uri ale site-ului l-au adaptat nevoilor cititorilor. Voi cum ați aflat de feeder? Care au fost primele interacțiuni cu feeder și care dintre noile secțiuni vă plac cel mai mult?

TCFC: Am colaborat indirect cu Igu în 2006 și a apărut destul de repede în discuție „trebuie să urcăm un flyer și pe feeder”. Încă de la început a fost un punct de referință pentru „cultura alternativă” din București. Dacă era ceva la care merita să mergi sau o inițiativă mișto de luat în seamă, trebuia să fie pe feeder. În era pre-FB, era cam singurul loc coerent de coagulare online a comunității.

Referitor la noile secțiuni, am găsit niște artiști mișto de care nu știam în feeder sound, în timp ce  insider chiar ni se pare o serie de interviuri cu o abordare relevantă. 

V.N.: Mulțumim pentru conversație, ne-a făcut plăcere! Înainte să ne luăm la revedere, mai vrem să știm un lucru: în ce club european visați să puneți muzică?

TCFC: Concrete ni se pare una dintre cele mai interesante locații. Sau la o petrecere Off Sonar. Mulțumim și noi! De asemenea!

That Couch Funk Collective

Words: Violeta Năzare
Photos: VJ VLC

feeder insider

5 thoughts on “feeder insider w/ that couch funk collective”

  1. Pingback: BTLT: ce ne-a plăcut la Summer Well Festival 2017 | | Feeder.ro

  2. Pingback: The adventures of the feeder insider bear in 2016 | | Feeder.ro

  3. Pingback: The adventures of the feeder bear in 2016 | | Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)