Record Store Day România

Record Store Day Romania

A treia sâmbătă din Aprilie e dedicată sunetelor granuloase și căldurii analogice inconfundabile ce răzbate din alunecarea acului pe ceară: Record Store Day.

Ideea unei zile mondiale a magazinelor de viniluri a încolțit în 2007, fiind concepută ca o modalitate de a celebra longevivul format muzical și de a răspândi cultura aparte a acestora, iar prima ediție Record Store Day a avut loc pe 19 Aprilie 2008, când Metallica a dat startul oficial la Rasputin Music în San Francisco. În această zi, toți iubitorii de discuri – fie că sunt angajați ai magazinelor, clienți sau artiști – se adună pentru a aduce un omagiu vinilului și a întări rolul magazinelor de profil independente în comunitate.

[…] I will always choose vinyl, just because I’m addicted to the sound, pure and unique […] – feeder insider w/ Salome Calvino

Petreceri, picnicuri, discuții cu artiștii, parade sau sesiuni de body painting, precum și release-uri speciale sau produse promoționale exclusive au devenit manifestări tradiționale ale acestui concept.

Record Store Day Romania

În România, prima Record Store Day a avut loc în 2011, iar cel care a adus această sărbătoare în țara noastră a fost Cărturești. Anul acesta, Bucureștiul este reprezentat de încă 2 mari participanți, la festivități alăturându-se Misbits și MadPiano.

A great record store has a vast, very diverse but most importantly hand-picked selection at offer. Only the most exciting news and a deep backcatalogue. And there should be at least one person who knows what’s where. Good coffee and an eye-catching design are facultative. – feeder insider w/ Michael Mayer

MadPiano a pregătit un session în ton cu vara timpurie a acestui weekend alături de Rammon, Dan Strănescu, Charlie și Posh și o reducere de 20% pentru achizițiile zilei. Ne găsiți cu siguranță întinși la soare pe terasă, curioși de surprizele cu care vor marca evenimentul.

Misbits aduce un twist reuniunilor de după-amiază pe care le așteptăm mereu cu drag punând la bătaie un Mystery 5-Pack pentru comenzile de peste 10 discuri finalizate până pe 16 Aprilie și tricouri și slipmat-uri Misbits pentru comenzile plasate în ziua respectivă. Delicatesele muzicale ale zilei vin de la Stefan Sublee, Jay Bliss, UFe și Zicu, iar cele culinare de la FROG.

Cărturești Cărusel îi aduce pe Alexandru Anghel și Bogdan Șerban pentru un schimb de idei despre renașterea muzicii în format analog și o audiție inedită a 9 discuri rare din colecțiile personale. În plus, doar sâmbătă, vă puteți cumpăra discurile la care tânjiți cu o reducere de 20%, iar concursul pe care îl organizează cu acest prilej e cel puțin tentant.

It’s great being a vinyl collector because you can even go record shopping in charity shops and find hidden gems that are a million miles away from techno. […] I love the whole idea of somebody writing a bit of music and making the effort to press it onto a vinyl for it to be stocked in record stores worldwide. Then someone like little old me goes digging and comes out with treasure.

Every country I go to, I always go record shopping when possible, and it intrigues me to see what different sounds I find there. It’s also super important to me to support artists for doing something I admire and what better way to do it than buy his or her record. It’s oldskool, just the type of skool I like!” – feeder insider w/ H.E.R.

[…] Cât despre tendința de creștere a vânzărilor și folosirii vinilului, probabil că este un trend care a avut legatură și cu foarte multe labeluri care au scos muzică de calitate exclusiv pe plăci, iar asta a contribuit la revenirea, în parte, a vinilului pe piață. – feeder insider w/ Nu Zău

Pentru un tur extins al magazinelor de viniluri din capitală (și ocazia de a vă întregi colecțiile la prețuri de sărbătoare), nu uitați de Niche Records, Rockshop și Music Box.

Acum e rândul vostru: care e povestea voastră analogică, legătura cu acest mediu? Și ce magazine de discuri vă hrănesc apetitul pentru vinil? 🙂

Words: Violeta Năzare
Photos: VJ VLC

Lists

 

Leave a reply (we review all comments)