feeder insider w/ Oana

feeder insider /w Oana

[en]

Oana s-a născut în Craiova, iar itinerariile sale au atins tărâmuri la care unii poate încă visăm. A pus muzică în Olanda, Germania, Finlanda și India, pentru ca ulterior, rădăcinile să își facă simțite prezența și să o smulgă înapoi. Producțiile completează întregul spectru creativ al Oanei, cu ajutorul sunetelor calde și personale, între care distingem mereu un fir narativ.

Călătoriile și experiențele au determinat-o pe Oana să depășească granițele muzicii de club pentru a descoperi efecte terapeutice ale sunetului. Poate cele mai interesante calități ale sale sunt sinceritatea și deschiderea sa pentru experiențe noi.

Urmează o conversație extinsă cu Oana despre viață, conexiuni, muzică și un voiaj inedit. Interviul conține setul feeder sound 70 mixed by Oana, o incursiune experimentală cu frecvențe armonioase, alături de o melodie cu care sărbătorim o lună nouă.

keywords: conexiune, emoție, evoluție, călătorie

Hello, Oana!

Mi-aș dori să ajung și în… Cosmos.
Diversitatea… este ca sarea în bucate.
În est am descoperit… cât de mică este lumea.
Un soft pe care îl folosesc zilnic.. Logic Pro.
În tren… scriu poezii.
Orașele mari… mă inspiră.
Nu plec în nicio călătorie fără… căști și muzică.
Când văd oameni zâmbind… zâmbesc și eu.
Culorile transmit… sunet, vibrație.
Trei piese pe repeat în ultima vreme sunt…

Erykah Badu – The Healer
Groove Is in the heart – Deee-Lite
Quixosis – Bloodrush (feat Carmen Crow)

Alexandru Bogdan: Hello, Oana! Prezența ta în rubrica insider vine împreună cu sosirea primăverii, nu cred că ne-am putea bucura de un moment mai potrivit. Cine este Oana? Cum a intrat muzica în viața ta, ce reprezintă și ce s-a schimbat de la primul beat și până acum?

O.: Bună Bogdan, primăvara este anotimpul meu preferat, vă mulțumesc pentru că ați ales să o începeți cu mine. Sunt Oana, născută prematur la Craiova în vara lui ’80, am venit pe lume în grabă, știind că am multă treabă de făcut.

Muzica este în viața mea de când mă știu, iar pe cea electronică am cunoscut-o la vârsta de 6 ani în forma albumului “Oxygene” al lui Jean Michel Jarre.

Multe s-au schimbat de atunci și dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș face nimic altfel. Prin 2006 am decis să schimb ceva în viață, să mă regăsesc, și fiind atrasă de occident, am plecat în Olanda unde am început cariera artistică.

Printr-o serie de coincidențe am ajuns să organizez cu un grup de prieteni petreceri în Amsterdam, iar mai târziu în Haga și Rotterdam în diferite locații underground și squats.

feeder insider w oana

Așa s-a născut proiectul Sabatine, în 2010. La câteva luni după primul gig în Amsterdam, am plecat în India unde am învățat multe despre această artă minunată, și fiind la începutul carierei, a trebuit să dau tot ce era mai bun din mine, să fiu eu însămi în fața a sute de oameni, am învățat pe câmpul de luptă, în linia intâi. Am văzut aproape toată India cu muzica mea, m-am minunat de culorile ei strălucitoare și de căldura melancolică din ochii oamenilor de acolo.

La întoarcere, în Olanda, am început să lucrez cu “minimalstation” din Dusseldorf , post de radio condus de King Brian și mr. simmons. Acolo am fost rezident timp de aproape doi ani, iar colaborarea cu ei mi-a adus multe satisfacții pe plan profesional și personal. Au urmat giguri în Dusseldorf , Berlin, Hamburg, mai târziu primul gig emoționant din România în 2011.

În 2014 am decis să schimb total stilul, fiind atrasă de muzica mai experimentală, de magia pe care am simțit că o aduce muzica în sufletele oamenilor, de experiențele minunate de la începutul carierei artistice, de sound-ul românesc, cât și de partea asta a autenticității personale, astfel a “renăscut” OANA.
Muzica a schimbat totul în viața mea și nu știu unde aș fi acum dacă nu îmi urmam chemarea și pentru asta mă voi închina zeilor muzicii mereu, oamenii care au venit in viața mea prin muzică, nu îi voi uita niciodată.

AB.: Îți mulțumim pentru feeder sound 70 mixed by Oana! După cum știi deja, a fost foarte bine primit. Ce elemente folosești pentru a reda frecvențele universului și cum interpretezi relația pe care oamenii o au cu acestea?

O.: Încă o dată, eu vă mulțumesc pentru timpul acordat, este o experiență minunată să fac parte din povestea voastră.

Am studiat demult influența muzicii asupra conștiinței umane, am observat cum calmează, sau iți dă o stare de discomfort, cum deschide inimile oamenilor și îi unește, am testat pe pielea mea chiar, și mi s-a părut cea mai eficientă metodă de vindecare. Suntem toți energie, cu tot ceea ce este în jurul nostru, astfel acordurile muzicale armonioase ne reglează câmpul energetic, starea.

Folosesc muzica terapeutic și mă conectez la sursa care ne unește pe toți pentru a transmite pace, fericire și vibrații înalte, IUBIREA.

Ca elemente muzicale prefer sunetele organice, cât mai aproape de esența umană, liniile de bass puternice și clare, tobele cu ritm ușor tribal care conectează într-un ritm de dans aproape shamanic, liniile melodice pline de emoție, minimalismul inteligent, sunetele off beat, dar care iși găsesc locul în partitură într-un mod perfect de imprevizibil, și nu în ultimul rând muzica care mi-a influențat copilăria.

Când înregistrez nu prea mă gândesc cum vor reacționa cei ce ascultă, pur și simplu fac ce simt că îmi place mie, iar cei ce au urechi să audă vor auzi și vor simți emoția transmisă de mine.

feeder insider w oana

AB.: Ne povestești despre EP-ul Rain, care a apărut la Deep Square, un label din Berlin, și Falufas, scos la Quantic Man din Bacău? Ce feedback au primit?

O.Ah, Rain este cel mai special EP pentru mine, chiar se aude vocea mea în piesa “Rain”, treceam printr-o perioadă foarte încărcată emoțional pentru mine și m-am decis să pun asta în muzică.

Versurile si vocea sunt ale mele, EP-ul a stat în top 10 downloads multe luni la rând, cu remixuri fâcute de Frazer Campbell și Iori Wakasa.

Toate piesele au curs foarte repede de altfel, iar sprijinul arătat după lansare a reflectat intuiția mea, astfel EP-ul a primit sprijin neașteptat de la Loco Dice, Chris Carrier, DI FM, DC 10 Ibiza, Daniel Poli și mulți alții.

Pisicuța mea persană este poreclită Falufas, iar EP-ul a fost făcut în intregime când am stat în Irlanda și îmi era foarte dor de ea și de România. Piesa care dă numele EP-ului îmi este foarte dragă și până acum una din cele mai bune piese ale mele. A ieșit la prima înregistrare și am lăsat-o așa, nu am modifcat nimic la ea.

 

AB.: În prezent lucrezi la o piesă pentru VA-ul care va ieși la label-ul lui Lilith, Concept 44. Cum te-ai conectat cu Lilith și cum decurge colaborarea?

O.: În prezent am pus un pic pe hold producția pentru Concept 44, pregătesc ceva foarte special și vreau să fiu în spațiul mental potrivit pentru terminarea acestei piese. Pe Lilith am cunoscut-o în Hamburg unde am pus muzică împreună la un showcase Deep Square făcut la “Baalzaal”. Mai târziu ne-am întâlnit la ADE, în urma unor coincidențe fericite. Ne întâlnim când apucăm și vorbim cu plăcere despre muzică și metode de producție.

feeder insider w/ Oana

AB: Primul tău album va fi lansat anul acesta la Ariki Records, labelul personal. Interesant este că ai început să lucrezi la el în India în timp ce erai în turneu. Ce a însemnat pentru tine această călătorie și care au fost momentele de inspirație?

O.: Ultima călătorie lungă din India a fost foarte specială, am realizat că trebuie să aduc pe piață ceva nou, o platformă pentru cei ce înțeleg muzica la un alt nivel și am reusit să strâng niște artiști extraordinari pe care îi simt aproape de inimă. Abia aștept să auziți ce v-am pregătit.

Am locuit într-o casă foarte tare în Goa, unde era și un studio de înregistrări, împreună cu mai mulți artiști care fac decor pentru petreceri, producători de muzică psihedelică, iar albumul a fost produs acolo, influențat în mare parte de muzica și cultura psihedelică.

AB.: Sfârșitul lui Ianuarie te găsea în Goa unde ai pus la Katzensuppe, înainte ai dat o tură printr-un Summer House din New Delhi și intuim că deja pregătirile au început pentru Kosmos, Finlanda. Cum îți alegi destinațiile și unde te întorci cu plăcere?

feeder insider w oana

O.: Katzensuppe este un loc special în Goa, singurul club underground unde se țin petreceri de after, managerul a recunoscut muzica pe care o puneam și a venit să îmi spună că aștepta cu nerăbdare să asculte niște minimal românesc… În Finlanda am mai fost acum doi ani, o experiență inedită să petrec cu ei în pădure, unde noaptea este parțială pe timpul verii.

Pot spune că locurile mă aleg pe mine. Nu am o strategie anume, iau lucrurile cum vin când vin.

Mă întorc cu plăcere în India, Olanda, Germania, Finlanda și acasă in Romania, bineînțeles.

 

AB.: Un alt proiect de care te ocupi este agenția de impresariat artistic HORA, ce își propune să promoveze sound-ul românesc în India. Ce artiști reprezentați și cum arată calendarul pentru 2016?

O.: În ultimele călătorii am observat care este reacția la muzica pe care o puneam, și cu toate că genul acesta de muzică underground este ceva foarte nou pentru publicul de acolo, am primit feedback foarte bun, drept urmare întoarcerea mea. Iar cum eu nu pot fi în mai multe locuri în același timp, am decis să promovez și alți artiști care au afinitate pentru acest sound. Calendarul pentru 2016 este destul de încărcat, iar în acest moment avem mai mulți artiști în vizor, iar numele lor vor fi dezvăluite la momentul potrivit. Pot să spun doar că vor fi câteva colaborări cu nume cunoscute, din sfera artiștilor români.

 

AB.: Alături de Borusiade, te regăsim pe lista artistelor susținute de female:pressure. Te vom asculta la festivalul Female’s rising chiar în apropierea datei de 8 Martie. De ce sunt importante petrecerile cu un line-up feminin și cum crezi că vor evolua aceste evenimente?

O.:

Fără să sun a feministă, cifrele demonstrează că, 10% din artiștii prezenți la festivaluri și 5% la case de discuri sunt prezențe feminine. Este evident că avem în față o discrepanță care are nevoie să fie adusă în balans. Faptul că nu contează ce gen ești, când muzica vorbește pentru tine este alt subiect, nu prea îmi place să fac diferența, arta este artă…

Evoluția acestor evenimente nu am cum să o speculez eu acum, dar cu siguranță vor aduce o schimbare în conștiinta colectivă și sper eu, o înlăturare a valului care ne separă unul de altul, o unificare.

 

AB.: Vorbind despre producție, cum arată workflow-ul tău? Ce gear este nelipsit din procesul de creație?

O.: Am zile și zile, depinde de starea mea, sunt și zile multe în care nu am inspirație… De obicei lucrez noaptea, când toată lumea doarme și mă pot concentra mai bine. Folosesc laptopul Mac Book pro vechi de 8 ani 😉 și un Arturia minibrute, folosesc VST-uri foarte mult și înregistrări făcute pe stradă, la discuții cu prietenii etc.

Totul depinde de ce anume caut să exprim, pot spune că chiar și mometele în care nu produc nimic fac parte din procesul creativ.

 

AB.: Zilnic, feeder.ro este animat de dorința de a răspândi știri relevante pentru persoane creative. Cum ai ajuns pentru prima oară pe acest site și care dintre noile rubrici este preferata ta?

O.: V-am cunoscut pe grupul vostru de pe Facebook prin Feeder Sound. Nu pot să spun că am o rubrică preferată pentru că îmi place tot ce faceți, dar dacă trebuie să aleg aș spune că ascult Feeder Sound cu foarte mare plăcere, aveți în grilă artiști extrem de talentați, iar conținutul feeder.ro, în general, foarte bine pus la punct și atent selectat! Felicitări, faceți ceva inedit!

feeder insider w oana

Ne-a făcut plăcere!

Words: Alexandru Bogdan
Photos: VJ VLC

insider-signature-1