Luiza Zan lansează albumul “Heritage”

luiza zan - hungarian all stars

“Heritage” este numele primului album de autor al Luizei Zan.  Al șaselea album al carierei sale, Heritage este scris în întregime de Luiza, atât versurile, cât și muzica reprezentând evocări explicite ale vieții artistei, precum și descrieri amănunțite ale strămoșilor ei, acest album fiind o plimbare intimă printre crengile arborelui genealogic al familiei Zan. Întregul album este dedicat memoriei mamei, Maria Zan, îndrăgit profesor de violă și vioară, cea care a încurajat cariera de muzician a Luizei, plecată prea devreme dintre noi în iarna lui 2014.

“Heritage” este un album de jazz, presărat cu elemente folclorice și improvizații vocale de o coloristică extrem de variată, cu improvizații instrumentale de mare angajament și care lasă moștenire publicului român o lucrare unitară, inspirată și de o frumusețe ieșită din comun. Albumul emană o melancolie amestecată cu recunoștință iar nota generală imprimată planului sonor este de aducere-aminte a valorilor și tradițiilor moștenite, motiv pentru care a primit acest titlu.

Primul single de pe albumul Heritage, piesa Călare

Muzicienii implicați în proiect sunt, fără doar și poate, de excepție. Începând cu pianistul Sarik Peter și ghitaristul Gyarfas Istvan, a căror abordare classic-jazz-istică dau o notă de eleganță și virtuozitate întregului discurs muzical, la basistul Fonay Tibor, specializat în echilibristică instrumentală, sau toboșarul Attila Galfi, de o precizie și o finețe proprie doar adevăratelor talente.
Nota de finețe a întregului album o completează inegalabil Ioana Mardare, violistă de excepție care a fost eleva Mariei Zan și care a dorit să aducă propriul omagiu celei care i-a insuflat iubirea pentru violă.

“Heritage” va fi lansat la Bucureşti pe 3 martie într-un concert  Luiza Zan & Hungarian All Stars la Clubul Ţăranului Român.

fb event

În formula Luiza Zan & Hungarian All Stars, prezentarea albumului “Heritage” va continua cu un mic turneu naţional. Pe 4 martie, artiștii vor concerta la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești, pe 5 martie la Rockstadt în Brașov, iar pe 6 martie la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe. În 8 martie vor fi prezenți la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca, turneul încheindu-se pe 9 martie la Casa Studenților din Miercurea Ciuc.

Picture1Despre Luiza Zan

Nascută în 1980, Luiza Zan si-a început cariera la vârsta de 4 ani. Atunci a câștigat premiul I la un concurs pentru șoimii patriei din timpul epocii comuniste. Aceeași piesă interpretată la concursul pentru copii („Frunzuliţa d’alior”) îi aduce premiul I la Festivalul Internațional Cerbul de Aur, din iulie 2004, la exact o săptămână după cucerirea unui prestigios premiu al II-lea la Festivalul de Jazz din Montreux, Elveția.
Luiza Zan a studiat canto clasic timp de 9 ani consecutiv, urmând cursurile Liceului de Artă din Piatra Neamţ și pe cele ale Universităţii de Arte Iași.

Concursul din Montreux i-a oferit șansa de a cânta acompaniată de muzicieni de renume precum Geri Allen, Bob Hurst, Eric Harland sau Omar Hakim. La Gala Premiilor de Jazz din 2004, eveniment organizat de Radiodifuziunea Română, i s-a acordat ”Premiul Confirmării”.

Printre numeroșii muzicieni alături de care a cântat se numără Rick Condit –profesor și saxofonist din Statele Unite care a cântat cu Ella Fitzgerald big band –, Mircea Tiberian, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Armen Donelian, Jurgen Bothner, Arthur Balogh,Vlaicu Golcea, Vlad Popescu, Sorin Romanescu, Electric Brother,  Dj Vasile,  McNeeste State University Big Band din Louisianna, Petras Geniusas, Alex Harding, etc.
Artista s-a implicat de-a lungul timpului în proiecte muzicale, dar si din alte zone artistice, facand parte din echipa spectacolului de teatru ”Napasta”, in regia lui Radu Afrim, de asemenea, aparand in distributia spectacolului de dans contemporan ”Visa Game”, alaturi de Cosmin Manolescu si Pascal Allio.
A scris muzica de film – ”Carambol”, ”Circul Vesel” (HBO), ”Australia” (HBO)
Este un apreciat pedagog, fiind invitata in repetate randuri in cadrul taberei de creatie ”IconArts”, alaturi de nume sonore din muzica internationala clasica si jazz.

Discografie

Slang – „Slang” – 2005 (Zone Records / Universal Records)
Luiza Zan si Sorin Romanescu–„Colinde si povesti de Craciun” – 2010,
Like Water–Luiza Zan si Pedro Negrescu – 2012,
Nicolas Simion Trio – 2012 și 2015

Leave a reply (we review all comments)