CinePOLSKA: Filme despre curaj @ Cinema Elvira Popescu

CinePOLSKA Bucuresti 2015

CinePOLSKA Bucuresti 2015

CinePOLSKA: Filme despre curaj @ Cinema Elvira Popescu
27 – 29 Noiembrie & 4 – 6 Decembrie, 20:00

Filme despre curaj – acesta este genericul sub care se desfășoară proiecțiile din cadrul CinePOLSKA 2015, când spectatorii din București vor vedea șase dintre cele mai interesante filme artistice realizate în ultimele luni în Polonia. Proiecțiile încep pe 27 noiembrie și constituie cea mai de amploare prezentare a cinematografiei poloneze în România.

Informații practice:

  • CinePOLSKA se desfășoară în weekendurile 27-29 noiembrie și 4-6 decembrie, la cinematograful Elvira Popescu (adresa: Bd. Dacia nr. 77);
  • Toate proiecțiile încep la ora 20.00, iar biletele pot fi cumpărate de pe pagina eventbook.ro sau la casa de bilete a cinematografului;
  • Filmele au subtitrare în limba română;
  • Programul CinePOLSKA și informații despre filme: www.culturapoloneza.ro

„Majoritatea filmelor prezentate în cadrul ediției din acest an a CinePOLSKA înfățișează povești reale. Privindu-le, poți cunoaște evenimente puțin cunoscute din istoria Poloniei și Europei, dar și oameni care au participat la ele.”– spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează CinePOLSKA în România. „Unele dintre filmele alese de noi au bătut recordul la frecvență – au fost vizionate de peste 2 milioane de spectatori. În cadrul CinePOLSKA vrem să arătăm ce fel de teme îi interesează pe regizorii polonezi și care dintre ele atrag publicul. Am speranța că mulțumită acestei selecții publicul român ne va cunoaște mai bine.”– adaugă Agnieszka Skieterska.

CinePOLSKA începe pe 27 noiembrie, la ora 20.00, cu filmul „Dumnezeii”, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii ’80 ai secolului al XX-lea a pus, prin forțele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. Filmul, realizat în stil hollywoodian de tânărul regizor Łukasz Palkowski, a obținut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.

Al doilea film din program este „Jack Strong”, în regia lui Władysław Pasikowski, unul dintre cei mai buni regizori de filme de acțiune din Polonia. Filmul prezintă istoria reală a lui Ryszard Kukliński, un ofițer polonez, care dorind să salveze lumea de la izbucnirea celui de-al treilea război mondial a transmis americanilor documente secrete din Tratatul de la Varșovia, riscându-și propria viață și pe cea a familiei sale. Din cauza acestor acțiuni, Kukliński a fost nevoit să fugă din Polonia comunistă cu ajutorul serviciilor americane.

Tinerii de astăzi, cu sistemul lor de valori și cu modul în care relaționează între ei sunt portretizați de Anna Kazejak în filmul „Promisiunea”. Tragedia prezentată aici este urmarea unei înțelegeri radicale a unor valori precum fidelitatea, devotamentul și curajul, dar și a barierelor în comunicarea dintre adulți și tineri.

Proiecția de filme artistice poloneze de la București este și un bun prilej pentru a vedea una dintre cele mai importante superproducții poloneze din ultimii ani – „Varșovia 44” -, povestea epică a unei generații de tineri care în perioada Poloniei aflate sub ocupație germană au participat la Revolta de la Varșovia din anul 1944. Regizorul Jan Komasa, în vârstă de doar 34 de ani, și-a luat o sarcină foarte grea, și anume aceea de a intra în dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale – „Canalul” lui Andrzej Wajda. Filmul lui Komasa se adresează publicului tânăr de astăzi și vorbește despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine și o muzică familiară spectatorului contemporan.

În cadrul CinePOLSKA spectatorii vor putea vedea și „Fotograful” lui Waldemar Krzystek, un film polițist cu istoria recentă pe fundal. Dincolo de acțiunea tensionantă, regizorul prezintă în filmul său mecanismele aversiunii și fricii între două popoare înrudite, dar și oameni care nu vor să se supună acestor mecanisme.

Zilele Filmului Polonez la București se încheie pe 6 decembrie cu o comedie pe care criticii o compară cu o „ciocolată amară”. „Cetățeanul” lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor și regizor, râde de mitologia istorică a Poloniei. Stuhr însuși, interpretând rolul principal al cetățeanului obișnuit, „cenușiu”, care se strecoară printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uită la polonezi cu ochi aspru și critic, dar cu inima deschisă. Provoacă și animă. Filmul a obținut la festivalul de film din Gdynia premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.

Proiecțiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică și în colaborare cu Ambasada Franței și Institutul Francez din București.

În primăvara lui 2016 filmele prezentate în cadrul CinePOLSKA vor putea fi văzute și în alte orașe din România.

Filmele din program aici.

Leave a reply (we review all comments)