România pe ecrane

România pe ecrane

România pe ecrane

Despre România se fac cele mai aberante comentarii prin filme – ori pur și simplu apare ca o mențiune exotică despre meleaguri imaginare sau guvernate de reguli care scapă înțelegerii universale, pentru a condimenta o secvență. Am făcut un top al momentelor în care România și-a croit drumul în scenarii hollywoodiene și pe buzele actorilor din întreaga lume:

1. Seinfeld

Apel către fanii adevărați Seinfeld: cei care și-au petrecut adolescența urmărind (și apoi o parte din tinerețe revăzând) serialul își amintesc probabil episodul din 1994 în care Jerry se vede cu o fostă gimnastă olimpică… din România! În timp ce Kramer îi enumeră avantajele situației (flexibilitatea, bineînțeles), Jerry nu se arată la fel de entuziast.

2. South Park

Era imposibil ca în cele 19 sezoane și peste 260 de episoade să nu existe un moment în care România să intre în vizorul creatorilor serialului. Keywords: miștouri și rusificare. Nu puneți la suflet, vorbim totuși de South Park. 😉

Public Enemies
foto: aveleyman.com

3. Public Enemies (2009)

Poveste adevărată sau nu? În orice caz, filmul merită văzut. Pe scurt, după o “carieră” înfloritoare, gangsterul John Dillinger fuge de autoritățile din Chicago și este prins de FBI doar după ce e trădat de o veche cunoștință, patroana unui bordel care era – ați ghicit – o imigrantă româncă.

Harry Potter and the Philosopher's Stone
foto: flickr.com

Harry Potter and the Goblet of Fire
foto: filmetari.com

4. Harry Potter

România și-a câștigat reputația de tărâm mistic în urma poveștilor cu vampiri, dar se pare că fauna locală e mult mai variată. În Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001) și Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) se face referire la dragonii românești, cu care lucra Charlie Weasley în Transilvania, unul fiind adus chiar la turnirul vrăjitorilor.

My Giant
foto: cinemagia.ro

5. My Giant (1998)

Troli nu avem, dar un uriaș se găsește: în filmul din 1998, Ghiță Mureșan apare înfățișat ca o creatură fantastică. Bonus: în copilărie, acesta fusese abandonat de părinți la mănăstire din cauza înălțimii sale.

6. Orphan (2009)

Există însă și filme care clarifică anumite nelămuriri (cel puțin geografice) legate de România și în special de Transilvania:

Daniel Coleman: [watching Esther neatly cut up her food] Can you eat normal?
Esther: I am eating normal.
Daniel Coleman: Yeah, maybe in Transylvania or whatever country you’re from.
Esther: Incidentally, I’m from Russia. Transylvania isn’t even a country. It’s a part of Romania.
Daniel Coleman: You’re such a freak.

7. Utopia

Tot la capitolul „clarificări”, de data aceasta pe un aspect social. OK, poate că totuși secvența nu a avut cel mai de impact final.

Otrava

8. Me and Earl and the Dying Girl (2015)

Va trebui să vă apropiați de monitoare pentru asta: nu e nevoie decât de un pix și de 3 cuvinte pentru ca o pungă maro de hârtie insipidă să acapareze o scenă. Nu întrebați de ce. Din categoria random.

9. Megamind (2010)

Știrile conform cărora românii înregistrează victorii însemnate la olimpiade și concursuri internaționale prestigioase din domeniul IT & science sunt din ce în ce mai numeroase, ceea ce probabil justifică următoarea conversație:

Roxanne Ritchi: [looking around Megamind’s lair] Is there some kind of nerdy supervillain website where you get Tesla coils and blinky dials?
Minion: Actually, most of it comes from an outlet store in…
Megamind: Don’t answer that!
Minion: [whispering] Romania.

10. The Big Bang Theory

Că tot vorbim de dorks genii științifice, nu putem să nu menționăm episodul din The Big Bang Theory în care apare nu doar România, ci și Moldova – în cel mai neștiințific și neinformativ mod posibil.

The Terminal

11. The Terminal (2004)

Acum aflăm adevăratul motiv pentru care Bucureștiului i se spunea Micul Paris:

Croissantul e din România

Romania & Turcia

Invazia Bucurestiului

Dar brutarii...

Experimenter

12. Experimenter (2015)

Încheiem (deocamdată) cu un film care nu e tocmai „de duminică”, dar e numai bun de must see. Experimenter tratează subiectul obedienței în fața autorității și cât de departe pot merge oamenii, detașându-se de ei înșiși și de rațiune, justificându-și acțiunile cu un simplu: I’m just doing my job. Ce legătură are cu România? Pe lângă faptul că mama lui Stanley Milgram era româncă, la un moment dat un amic îi spune acestuia că trebuie să continue cercetările, aducând ca argumente groaza și teroarea instaurate în București în timpul pogromurilor:

“When we understand the structure of this communication net, we stand to grasp a good deal more about the fabric of society. Maybe it’s not necessarily justified, this common human complaint. The feeling that we’re all cut off, alienated, and alone. I don’t need to go into detail to hide the things I remember, when I was 16, in Bucharest. The killings, torture, terror.
[…]
Serge was just giving me a lesson in… Reality? The pogroms, in Romania during the war. The Iron Guard, they lit people on fire, threw them off buildings. This is my charming way of saying your husband’s work is very important… and timely. Because the techniques change, the victims change, but it’s still a question. How do these things happen? How are they institutionalized?”

Sigur mai știți și voi destule ipostaze asemănătoare, așa că haideți să facem un top 15 împreună: în ce filme sau seriale mai apare menționată România? Screencaps & videos are welcome 😉

3 thoughts on “România pe ecrane”

  1. Pingback: Lists: Best of 2015 | Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)