COREGRAFIE DE GRUP @ CNDB

COREGRAFIE DE GRUP @ CNDB

COREGRAFIE DE GRUP @ CNDB

COREGRAFIE DE GRUP @ CNDB
23 Octombrie, 19:30

Concept coregrafic: Mihaela Dancs
Spectacol realizat și dansat împreună cu: Andreea David, Andreea Novac, Cristian Nanculescu, Cristina Lilienfeld, Dionisie Lupu, Nicoleta Enache, Paul Dunca, Răzvan Rotaru, Smaranda Găbudeanu,
Acompaniere pe perioada repetițiilor, sparring partner: Adriana Gheorghe
Light design: Alexandru Bibere
Sunet: Marian Cîtu
O producție Centrul Național al Dansului București 2015

“De câțiva ani lucrez cu epuizarea ca sursă de regenerare energetică și energia ca mod de comunicare, atât în dans cât și în afara lui, și caut modalități de a construi, trăi și transmite intensitate. COREGRAFIE DE GRUP urmează acest parcurs început în 2013 cu ‘out of order’ și continuat mai apoi, în 2014, în cadrul colaborării cu Zan Yamashita, și are ca punct de plecare dorința de a întelege și a lucra cu o energie amplificată: de la 1 corp la 2, de la 2 la 10.

În COREGRAFIE DE GRUP coregrafia se generează în timp aproape real. Dansatorii, angajați în practici fizice intense, negociază de la forme și ritm la trasee și timp, propunand experiențe vizual-muzicale, kinestezice, energetice și afective. În control și în afara lui, balansând între a ști și a nu ști, în ascultare sau izolare, corpurile în mișcare spun tot și nimic.”
Mihaela Dancs

Mihaela Dancs (n.1974, București, România) dansează în teatre, apartamente, poduri, galerii de artă, fabrici, biserici, studiouri de dans, muzee, pe străzi din București, Londra, Timișoara, Veneția, Praga, New York, Cluj, Viena, Stockholm sau Tokyo. Colaborează, printre alții, cu Mădălina Dan, Carmen Coțofană, Paul Dunca,Vava Stefănescu, Rui Catalao, Cosmin Manolescu și Doris Uhlich. De câțiva ani se dedică cu aceeași pasiune pe care o are pentru dans, surfing-ului. Cel mai probabil acestea se vor întâlni la un moment dat, daca nu cumva deja au și făcut-o.

“Sunt obsedată de acompaniere și posibilitățile ei, cu diferitele grade de distanță în companie. COREGRAFIA DE GRUP a Mihaelei Dancs și a grupului ei este, ea însăși, o negociere continuă între logica impunerii și cea a acompanierii. Cele două nu se exclud, granița dintre ele este fină, alunecă ușor una într-alta.

Impunerea înseamnă suprapunere și insistență. E manifestarea, prin excelență, a dorinței de transmitere (impunerile se permit, fără supărare, în amor sau în coregrafie). Mihaela Dancs pornește de la imagini foarte puternice, alimentate de grupul variat și numeros cu care a ales să lucreze, și care imagini se întorc, ulterior, în corpurile dansatorilor, ca propuneri coregrafice.

Acompanierea presupune spațiu și/sau timp comun, direcție comună și grade diferite de proximitate. Presupune fire vizibile sau invizibile care țin partenerii împreună, o vreme. De preferat fiecare în logica sa. Dansatorii aplică principii comune de mișcare (nonfigurativă), sau se văd, sau se ascultă, sau își imaginează împreună. Sau poartă infinite negocieri. Sau se întâlnesc/susțin în epuizare și energie pentru a genera moduri diferite de a fi împreună/pentru a rămâne împreună și propun feluri variate de a fi împreună pentru a genera încontinuu mișcare și a pune în acțiune altceva, mai mare decât suma părților.

În relația mea de acompaniere, dacă ar fi să am un moment impetuos de impunere, de apropriere parazitară, acesta s-ar petrece chiar acum – propunând fixarea unor aspecte ale COREGRAFIEI DE GRUP prin discurs scris și public.

Momentul de impunere a COREGRAFIEI DE GRUP asupra mea, pe de altă parte, pentru că a existat și un asemenea moment, a fost atunci când, o dată, în exercițiul percepției, corpul meu s-a atașat grupului și, de la locul lui, din sală, a trecut prin toate fazele înscrise în mine ca spectator de către dorința de transmitere a unei astfel de coregrafii – am încercat să citesc informația, să-i găsesc codul, să înțeleg, am renunțat, apoi au apărut detaliile, transferul vizibil, devenit treptat invitație la ascultare – am ascultat ritmurile vizuale și, nu în ultimul rând, am preluat în corp toate impulsurile de mișcare din scenă, m-am conectat kinestezic la mișcarea lor continuă, descoperind și altceva, copleșitor și transformator, care mi se transfera simultan.”
Adriana Gheorghe, “sparring partner”

Biletele online pot fi achizitionate deja:
– pentru 23 octombrie – https://www.tomtix.ro/evenimente/6119-premier-coregrafie-de-grup
– pentru 25 octombrie – https://www.tomtix.ro/evenimente/6120-premier-coregrafie-de-grup

In limita locurilor ramase disponibile, biletele pot fi cumparate si direct, de la sala Stere Popesu, cu 30 de min inainte de inceperea spectacolului.

Leave a reply (we review all comments)