BUCHAREST ART WEEK 2015: LAUGHTER AND FORGETTING

BAW 2015

BAW 2015

BUCHAREST ART WEEK 2015: LAUGHTER AND FORGETTING
9 – 16 Octombrie

Bucharest Art Week anunță agenda celei de-a doua ediții a evenimentului cu desfășurare în săptămâna 9 -16 octombrie 2015 la București și curatoriat de Olga Ștefan (Elveția). Aflat sub tutela Asociației pentru Promovarea Artelor Contemporane, Bucharest Art Week își propune ca pe termen lung să devină o platformă de producție, schimb cultural și expunere pentru arta contemporană, cu vizibilitate internațională, recurență anuală și accesibilitate pentru publicul larg.

Inspirată din ”Cartea râsului şi a uitării” (”The Book of Laughter and Forgetting”) a scriitorului ceh Milan Kundera, expoziția propusă de curatoarea Olga Ștefan (Elveția) pentru ediția curentă aduce un omagiu acestui roman radical prin adoptarea tematicii și construcției sale în șapte zile de expoziții, instalații foto-video, proiecții de film, performance-uri, artist talks și panel discussions în diverse spații culturale din capitală precum: Biblioteca Națională a României, Studio Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului, Cinematecile Euforie și Union, Galeria Orizont, Atelier 35, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale pe lângă altele.

Expoziția principală ”Laughter and Forgetting” ce se va deschide pe data de 9 Octombrie va da tonul determinând temele generale regăsite în cartea lui Kundera (maleabilitatea memoriei, durere provocată de râs, relația dintre viața publică și privată, dezamăgirea rezultată din relațiile interumane) dezvăluite în text prin termenii râs, uitare, limită, litost, iubire, îngeri, care se vor redezvălui prin repetiție și variație în evenimentele zilelor ulterioare.

Laughter and Forgetting aduce un grup de artiști internaționali în dialog cu artiști români pe temele cele mai esențiale vieții, care în opinia mea nu sunt abordate suficient în arta contemporană.  Dragostea și râsul ca instrumente de rezistență, umilința ca intrument de control și limitele umane nu sunt foarte prezente în discursurile curente; sunt niște subiecte existențiale care trebuie dezbătute mai mult. Ele fac viața ceea ce ea – cu defectele și slăbiciunile noastre și gesturile mici de rezistență care pot duce la rezultate grandioase.  De aceea, mi-am propus ca pentru această ediție, în calitate de curator general invitat, să ofer un spațiu unde unde trecutul ignorat este reintegrat în narativul prezent și unde uitarea este recunoscută atât ca forță de vindecare cât și de distrugere.” – Olga Ștefan, curatorul general BAW 2015.

„Ne propunem să devenim unul dintre cele mai vizibile evenimente artistice anuale din regiune, dar la fel de mult ne interesează și să realizăm la București un context favorabil de lucru și schimb cultural pentru artiști din Europa și nu numai. Miza Bucharest Art Week este, negreșit, să genereze noi instrumente de finanțare pentru producție artistică, rezidențe și mobilități, încercând concomitent să deschidem punți de interacțiune între artiști, public și instituții” – Nona Şerbănescu, inițiatoarea BAW.

Peste 30 de artiști, curatori, autori de film și istorici din România și din străinătate au fost invitați să participe în cadrul evenimentelor Bucharest Art Week 2015, dintre care: Esther Shalev-Gerz (Franța) / Dor Guez (Israel) /  Clemens Von Wedemeyer (Germania) /  Dan Perjovschi (România) / Dan Acostioaei (România) / Agnieszka Polska (Polonia) /  Sarah Sweeney (SUA) / Nedko Solakov (Bulgaria) / Himali Singh Soin (India) /  Sophie Calle (Franța) /  Katerina Seda (Cehia) / Hito Steyerl (Germania) / Dorothy Iannone (SUA) / Ștefan Sava (România) / Tereza Barta (Canada, România) / Laurențiu Damian (România) / Moscu Copel (România) / Sabina Pop (România) / Titus Mesaros (România) / Iancu Moscu (România) / Lucian Pintilie (România) / Mila Turajlic (Serbia) / Oana Giurgiu (România) / Lynn Hershman Leeson (SUA) / Mihaela Drăgan și Mihai Lukacs (România) / Gianina Cărbunariu (România)/ Xandra Popescu și Larisa Crunțeanu (România) / Călin Man și grupul Kinema Ikon (România) / Stefan Haupt (Elveția) / Mihai Andrei Leaha (România) / Samir (Elveția) / Veda Popovici (România) / Irina Gheorghe (România) / Alina Popa (România) / Richard Pettifer (Germania).

AGENDA Bucharest Art Week 2015

Expoziția de deschidere: 9-16 Octombrie
Șase secțiuni ale expoziției vor coincide cu temele din cartea lui Kundera: Râs, Uitare, Litost, Limite, Îngeri și Iubire și vor include instații de artă, fotografie și video produse de artiști români și internaționali.

Dan Perjovschi solo exhibition – deschidere la ora  12:00 – 10-16 Octombrie
Discuție între Dan Perjovschi și Nedko Solakov.

11 Octombrie – Performance-uri în spațiul public și alte spații culturale cu Mihaela Drăgan și Mihai Lukacs, Gianina Cărbunariu și un program curatoriat de Larisa Crunțeanu și Xandra Popescu.

Atelier 35 Oradea: 12-16 Octombrie
Înainte de 1989, Atelier 35 Oradea era una dintre cele mai active filiale ale Atelier 35, o rețea națională gestionată de Ana Lupaș ca un spațiu experimental pentru tineri artiști din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici. Expoziția va prezenta elemente din arhivă, documentația lucrărilor expuse în perioada activității și din renumitele expoziții Fotomobile din 1984, 1986 și 1988.

Screening-uri de film: Partea 1 13 Octombrie
Programul va prezenta filme produse înainte de 1989 în studiourile de stat din Romnia (selectate de Tereza Barta) și despre sistemul filmului de stat din Serbia.
Alte două filme vor face referire la istoriile uitate a două grupuri: artistele anilor 60 și 70 din America și Evreii din România.

Kinema Ikon – curatoriat de Călin Man și Olga Ștefan – 14-16 Octombrie
Kinema Ikon este cel mai longeviv colectiv din Romania, fondat în 1970 de George Sabau în Arad.  De la întemeierea lui, grupul experimentează zona de film, video, hipermedia, tehnologie.

Screening-uri de film – Partea 2 15 – 16 Octombrie
Programul va include filme care vor înfățișa portrete ale supraviețuitorilor unor războaie devastatoare și conflicte, dezvăluind narațiuni uitate sau alternative celor știute de noi.
Conferințe și Artist Talks: Teme – Evreii în România, Filele Securității, Arte experimentală înainte de 1989, Uitarea digitală.

Olga Stefan este un curator, jurnalist și lector independent, născută în București, crescută în Chicago, iar din 2009 locuiește în Zurich. A lucrat în calitate de Director executiv al Chicago’s Around the Coyote Arts Festival între 1998-2003, Director Executiv Director al Chicago Artists’ Coalition din 2005 până în 2009, și ca fundraiser pentru Woman Made Gallery în perioada 2003-2005.  A curatoriat numerioase expoziții incluzând solo shows cu Dan Perjovschi, “Drawing Protest: From Museum Walls to Facebook Walls and Back”, “Puzzle” cu Lia Perjovschi, a travelling solo show cu Stefan Constantinescu, “I Dreamt of You so Much That…” în Europa și US.  Dintre recentele expoziții de grup curatoriate de Olga: “Showtime: The Cinema in the Gallery”, “Few Were Happy with their Condition: Video and Photography in Romania”, “Blurred Lines” și “Fire it Up: Ceramic as Material in Contemporary Sculpture”. Colaborează periodic cu reviste internaționale precum ArtReview, Frieze Magazine, Art in America, Flash Art, Sculpture Magazine, Artslant și Artmargins.

Anul acesta, Bucharest Art Week beneficiază și de platforma educațională asociată Arta te cheamă!, prin intermediul căreia organizatorii vor oferi publicului tururi ghidate, cursuri de artă contemporană și acces la conferințe și workshop-uri – toate gratuite, cu înscriere prealabilă pe site-ul www.bucharestartweek.eu.

fb event

Ediția curatoriată în acest an de către Olga Ștefan (Elveția) reprezintă o călătorie de şapte zile care ne propune o întoarcere în timp prin spațiile culturale ale orașului București. Evenimentul se desfășoară la 25 de ani de la căderea comunismului și de la nașterea unor noi societăți în Europa Centrală și Estică, astfel că o săptămână dedicată artei sub conceptul cărții lui Milan Kundera (”Cartea Rîsului și a Uitării”) vine ca un demers firesc de analiză, în corelație cu o realitate socio-politică preexistentă.

Expoziția principală din 9 octombrie va reuni lucrări și proiecte artistice ce aparțin unui număr de șaisprezece artiști invitați din Europa, India, Israel și SUA prezenți la cele mai importante evenimente de artă contemporană din lume, unii dintre ei pentru prima oară la București:

Esther Shalev-Gerz (Franța), Dor Guez (Israel), Clemens Von Wedemeyer (Germania), Ștefan Sava (România), Dan Acostioaei (România), Irina Botea (România), Agnieszka Polska (Polonia), Sarah Sweeney (SUA), Nedko Solakov (Bulgaria), Himali Singh Soin (India), Sophie Calle (Franța), Katerina Seda (Cehia), Hito Steyerl (Germania), Dorothy Iannone (SUA), Dread Scott (SUA), Adam Vackar (Cehia/Fanța).

Șase secțiuni ale acestei expoziții de deschidere vor coincide cu temele din Cartea Râsului și a Uitării – sursa de inspirație a curatorului BAW2015: Râs, Uitare, Umilință, Graniță, Îngeri și Iubire prin expunerea de instalații video, instalații foto, obiect și arhivă.

Otjesd (instalație video, C. Von Wedemeyer) care abordează situația imigrației ruse spre Germania după anul 1990, Let 100 Flowers Blossom (D. Scott) instalație ce va invita privitorul să se uite către trecut cu ochi spre viitor, aplicația mobilă interactivă a artistei de origine americană S. Sweeney numită Forgetting sau proiecția video Grave (D. Guez) care explorează problema minorității în cadrul unei alte minorități reprezintă o parte din preview-ul temelor ce vor fi explorate și în manifestările artistice din zilele următoare de eveniment.

Până pe 16 octombrie, o serie manifestări autonome se vor succeda timp de şapte zile consecutive spunând poveşti, demontând teorii şi reconstruind elemente ale trecutului:

Expoziții

10 octombrie | Dan Perjovschi – expoziție personală (râs, uitare, umilinţă) găzduită de Vila Noël.

12 octombrie | Atelier 35 Oradea – expoziția de arhivă, lucrări, documentație, film – subsolul Galeriei Orizont. Curator  Laszlo Ujvarossy şi Olga Ştefan

14 octombrie | Kinema Ikon – expoziție de instalație video la Biblioteca Națională. Curatori Călin Man şi Olga Stefan. (râs, uitare, dragoste )

Screening-uri de film

11 octombrie | Pe unde am fost si am colindat – 1982 (Laurențiu Damian) , Seraliștii – 1982, Va veni o zi…– 1990 și Intrarea unui tren în Gară – 1988 (Copel Moscu) , Aceşti oameni îndârjiţi şi maşinile lor complicate (Tereza Barta), Ioane, cum e Ioane la construcții ? – 1983 (Sabina Pop), În pădurea cea stufoasă – 1973 (Titus Mesaros), Fabrica de împachetat fum – 1966, (Iancu Moscu) – curator: Tereza Barta (România/Canada)

11 octombrie | Reconstituirea / Reenactment (Lucian Pintilie), Cinema Komunisto (Mila Turajlic, Serbia), Aliyah Dada (Oana Giurgiu), Women Art Revolution (Lynn Hershman-Leeson, Canada), Valea Plângerii (Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan, Iulia Hossu)

15 octombrie | ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA:  A Song for Argyrys, regia Sefan Haupt (Elveția) și Iraqi Odyssey, regia SAMIR (Elveția)

Spații desfășurare: Cinema Studio, Studio Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Corso

Performance-uri

13 octombrie | Mihaela Dragan / Mihai Lukacs (ridicol şi umilinţă) – spațiul public, Alex Fifea / David Schwartz / Cătălin Rulea – Voi n-ați văzut nimic! (uitare), Xandra Popescu şi Larisa Crunteanu – Scrisorile pierdute/ Între cubul alb și cubul negru, la Atelier 35 Şelari.

16 octombrie | Tipografic Majuscul de Gianina Cărbunariu la Teatrul Odeon

Artist Talks / Prezentări:

10 octombrie | Dan Perjovschi şi Nedko Solakov

14 octombrie | Claudiu Cobilanschi

16 octombrie| Adam Vackar și Sarah Sweeney

Conferințe

11 octombrie | Imaginea evreilor in România şi de ce ne este teamă de legea anti-legionară?

12 octombrie | Zonele întunecate ale producţiei artistice experimentale înainte de 1989.

15 octombrie | Reconstruind istoria – Ce ne spun Dosarele Securității despre sistemul de supraveghere înainte de 1989.

Agenda detaliată poate fi găsită pe:

www.bucharestartweek.eu

În perioada 9 – 16 octombrie, organizatorii mai pun la dispoziția copiilor, adulților, elevilor și studenților activitățile programului educațional Arta te cheamă! asociat Bucharest Art Week: Tururi ghidate și cursuri de artă contemporană gratuite cu înscriere prealabilă la adresa artatecheama@gmail.com. Proiectul este finanțat de ArCuB în cadrul Programului Ești București și Primăria Municipiului București.

O intervenție paralelă evenimentului Bucharest Art Week, denumită ”Label” marca Dan Perjovschi, va putea fi vizitată până în decembrie 2016 la Biblioteca Ion Creangă.

1 thought on “BUCHAREST ART WEEK 2015: LAUGHTER AND FORGETTING”

  1. Pingback: feeder insider w/ Dan Perjovschi | Feeder

Leave a reply (we review all comments)