Zilele Bucureștiului 2015

Zilele Bucureștiului

Zilele Bucureștiului

Zilele Bucureștiului 2015
18 – 20 Septembrie

Timp de trei zile creart propune o călătorie în timp prin intermediul unor evenimente culturale dar și de divertisment ce vă vor prezenta un București al schimbărilor, pornind din perioada interbelică a Micului Paris, până în era digitală, a proiecțiilor de video-mapping.

Expoziţia „De 25 de ori București”
Galeria creart

Expoziția „De 25 de ori București” prezintă mutaţiile urbanistice şi arhitecturale din capitala României în decursul a unui sfert de veac. Douăzeci şi cinci de ani reprezintă, practic, o generaţie, de aceea este momentul încheierii unui bilanţ simbolic, prin intermediul căruia să ne privim capitala şi să observăm schimbările unui oraș dinamic, precum și fuziunea de stiluri reflectate în literatură și artă.

Expoziția poate fi vizitată până pe 30 septembrie 2015, la Galeria creart din piața Alexandru Lahovari, nr. 7, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Povești de București
Parcul Herăstrău – Intrarea Charles de Gaulle

În perioada 18-20 septembrie 2015, Parcul Herăstrău va deveni una dintre principalele zone de sărbătoare, unde atmosfera Bucureștiului de odinioară va fi reconstituită printr-o serie de manifestări, precum Târgul Bucureștiului, zona culinară, concerte, parada costumelor de epocă, „Bătaia cu flori”, statui vivante, piese de teatru și spectacole de acrobație și echilibristică.

Târgul Bucureștiului și Grădina culinară sunt deschise în intervalul orar 11:00-22:00 (vineri) și 10:00-22:00 (sâmbătă și duminică), oferind publicului, și în acest an, produse diverse, de la obiecte autentice ale meșterilor populari, delicii ale bucătăriei tradiționale, până la produse neconvenționale aparținând tinerilor creatori. Grădina culinară este spațiul unde veți putea încerca rețete autohtone, alături de familie și prieteni, amintindu-ne de atmosfera grădinilor de vară, de odinioară.

Parada costumelor de epocă va fi momentul prin care vom face o călătorie în timp, alături de domni și domnițe, în haine de sărbătoare, care vor defila pe aleile parcului, la fel ca în frumoasa perioadă a „Micului Paris”. Mai mult decât atât, vizitatorii vor fi întâmpinați de statui vivante care îi vor cuceri, cu siguranță, prin povești nerostite și prin mister, dar și de spectacole de acrobație și echilibristică, unele dintre elementele de noutate ale ediției de anul aceasta.

„Bătaia cu flori de la șosea” va aduce culoare și veselie pe aleile Parcului Herăstrău, motiv pentru care vă invităm duminică, 20 septembrie, între 17:30 și 18:00 să menținem viu acest obicei frumos!

Pentru cei mici am pregătit momente de teatru și spectacole pentru copii, prin intermediul cărora vor fi purtați într-o lume a poveștilor și multe alte atracții și activități interactive precum spectacole cu baloane de săpun, mimi și jonglerii cu bile.

Concertele de diferite genuri muzicale vor avea loc în intervalul 17:00-22:00, în toate cele trei zile de eveniment. Pe scena din Parcul Herăstrău vor concerta minorități, orchestre, precum și artiști și trupe îndrăgite, astfel încât fiecare se va putea bucura de ritmurile artistului preferat. Pe lista spectacolelor se află minoritatea rușilor-lipoveni, minoritatea aromână, greacă, italiană, maghiară, germană, rromă, turco-tătară, trupe și artiști consacrați precum Ștefan Bănică Jr, Breeze, Tibi Scobiola Band, Provincialii, Virgil Ianțu & Bucharest Jazz Orchestra, Daniel Lazăr Band și Orchestra „Mundi Colour”, dirijor Daniel Jinga, Mihai Chițu, Maria Radu Band, Jukebox, Analia Selis, Orchestra Națională „Valahia”, alături de maestrul dirijor Marius Zorilă și invitații, Orchestra Reprezentativă a Armatei Române.

iMapp Bucharest 2015
Piața Constituției

Sâmbătă, 19 septembrie 2015, începând cu ora 19:00, în Piața Constituției, va avea loc evenimentul iMapp Bucharest, unul dintre cele mai mari spectacole de video-mapping din lume. Șase echipe de artiști au fost desemnate câștigătoare în urma Open Call-ului destinat comunității internaționale de artiști video: AVA (Mexic), Dirty Monitor (Belgia), Urbanscreen (Germania), RadugaDesign (Rusia), Light Event Consulting (Franța) și Mindscape (România). Acestea vor realiza show-uri a câte 4 minute și 30 de secunde pe cea mai impresionantă suprafață pe care o poate oferi o clădire, și anume, pe fațada Palatului Parlamentului. Publicul își poate vota echipa preferată, în seara evenimentului, prin sms la numărul 1703, mai multe mesaje, mai multe șanse de a câștiga o excursie pentru două persoane la Paris.

Conceptul creativ al concursului iMapp Bucharest este următorul: „Elementele” – pământ, aer, apă, foc – elemente primordiale ale căror impus generativ vor transforma Palatul Parlamentului, impresionând printr-un gigantic spectacol de sunet, lumină și culoare. Fațada clădirii, cu o suprafață de 23.000 de metri pătrați, va fi personalizată și reinterpretată printr-o imagine 3D complexă.

Amploarea evenimentului va fi dată și de alte momente special pregătite pentru public. Seara va începe cu un concert susținut de Argatu’ & Friends, urmat de Șuie Paparude ce va cânta în deschiderea celebrei formații de electro-swing PAROV STELAR. De asemenea, trupa de dansatori Ledlight Dance Group va aduce pe scenă o coregrafie luminoasă interactivă, cu ajutorul unor costume spectaculoase.

Anul acesta, în cadrul iMapp Bucharest, a fost introdusă o nouă secțiune, StillMapp – Picture Competition, un concurs de fotografie în urma căruia cele mai bune fotografii vor fi proiectate pe fațada Palatului Parlamentului, pe 19 septembrie, marele câștigător primind un premiu în valoare de 1000 de euro.

Colţuri de Bucureşti
Grădina cu Filme – Cinema & More

Și în acest an creart găzduiește proiecția filmului „Colţuri de Bucureşti”, inițiat și regizat de Vlad Trandafir, un proiect video cultural care îşi propune să scoată la lumină afectivităţile bucureştenilor pentru locurile care definesc peisajul urban şi care au ajuns să alcătuiască fondul intim al oraşului, „chipul” lui mai profund.

Regizorul Vlad Trandafir intervievează oameni simpli şi personalităţi, povestind despre emoţiile pe care le provoacă diferite zone din capitală, locuri de care sunt legaţi afectiv prin prisma întâmplărilor trăite aici. Se dorește, astfel, reconstituirea unei hărți intime a capitalei și nu a unui ansamblu de obiective turistice, oferindu-le celor care vizionează prilejul să cunoască și să îndrăgească Bucureștiul.

Iubitori de București, precum Radu Paraschivescu, Eugen Istodor, Ioana Pârvulescu, Claudiu Teohari, Cristian Radu, Paul Ipate, Vlad Eftenie au fost o parte dintre cei care au contribuit la colecția de confidențe întâmplate în „colțuri” de București. Aceste interviuri vor fi proiectate pentru publicul larg în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Bucureştiului, la Grădina cu Filme – Cinema & More din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, pe 20 septembrie 2015. Detalii pe www.colturidebucuresti.net.

Leave a reply (we review all comments)