feeder insider w/ GusGus [ro]

GusGus

[en]

feeder insider w/ GusGus

Combinând energia electrizantă şi ritmurile hipnotice ale culturii de club cu versuri puternice şi rafinate, grupul islandez GusGus a reuşit să creeze un stil propriu dintr-un bas funky, synth-uri elegante şi moduri creative de a folosi tehnologia şi arta. După o activitate de 20 de ani pe scena muzicală, GusGus ni s-au alăturat într-o discuţie despre începuturi şi drumul lor sinuos până în prezent, abordarea procesului de creare a muzicii şi legătura dintre artă şi natură.

keywords: schimbare, multidisciplinar, emoţie, magie

Când sunt în studio… sunt creativ.
Turneu care mi-a lăsat cele mai frumoase amintiri a fost… “Schnitzel On The Highway”.
Prima impresie… e destul de exactă.
Mă relaxez când… meditez.
Aroma mea preferată de îngheţată este… ciocolata.
Mi-ar plăcea foarte mult să încerc… să zbor cu parapanta.
Ador sunetul… respiraţiei.
Înainte să mă culc… mă spăl pe dinţi.
A fi într-o trupă este… ca o căsnicie.
3 piese care mă inspiră… Moving On Up (Primal Scream), Enjoy The Silence (Depeche Mode) şi Söknuður (Vilhjálmur Vilhjámsson).

Arabian Horse

Violeta Năzare: Hello, GusGus! Suntem foarte entuziasmaţi de întoarcerea voastră în România, după spectacolul captivant din Decembrie de la petrecerea Cyclic. Ce părere aţi avut despre experienţa bucureşteană şi cu ce gânduri şi aşteptări veniţi în întâmpinarea următoarei voastre vizite, la festivalul Airfield din Sibiu?

GusGus: Suntem extaziaţi că ne ne întoarcem. Ne-am simţit grozav înainte şi ne aşteptăm la o distracţie pe măsură cu această ocazie.

 

V.N.: Live act-urile voastre par venite de pe altă lume, fără îndoială un efect secundar binevenit al rădăcinilor voastre ca şi colectiv regizoral şi de actorie. Cum v-aţi reorientat spre muzică? Vă mai implicaţi în proiecte multimedia şi de film, iar dacă da, cum le alegeţi pe cele în care să participaţi?

GusGus: Muzica a fost întotdeauna prezentă în cadrul grupului întrucât regizorii proiectului cinematografic care a iniţiat întreaga aventură recrutau actori cu o educaţie muzicală. Am fost nevoiţi să amânăm filmul timp de câteva luni în primă fază şi în perioada aceea am început să facem muzica pentru film, iar aceste piese au devenit primul nostru album. Singurele proiecte cinematografice şi multimedia în care ne mai implicăm acum sunt videoclipurile noastre.

GusGus w/ Earth

V.N.: Compunerea voastră s-a schimbat de multe ori de-a lungul anilor. Ce format preferaţi? Care sunt avantajele şi dezavantajele de a fi într-o formaţie numeroasă faţă de un grup mai restrâns?

GusGus: La început a fost foarte stimulant să fim într-o trupă de 9 persoane, dar în timp aspectele politice s-au complicat, iar luarea deciziilor se făcea foarte greu. Prefer să lucrez în grupuri mai mici.

Introducing GusGus

Introducing GusGus

Introducing GusGus

V.N.: Un alt lucru care a fluctuat în timp a fost sound-ul vostru, variind de la trip hop la house la techno. Ce a determinat aceste tranziţii? Cum aţi reuşit să rămâneţi pe aceeaşi lungime de undă şi să creaţi un sound coerent pentru fiecare etapă?

GusGus: A început ca un experiment şi din pur entuziasm de a crea ceva diferit şi remarcabil. Cred că încă avem aceeaşi ambiţie.

Cu fiecare schimbare în echipă, cu oamenii care vin şi pleacă, muzica şi textura ei o iau pe alt făgaş, pentru ca grupul să găsească o modalitate ca fiecare individ să strălucească şi să-şi pună pe masă calităţile.

 

V.N.: GusGus s-a remarcat totodată prin versurile emoţionante, de un înalt rafinament. Unde găsiţi inspiraţia şi cum selectaţi temele abordate? Aţi spune că muzica influenţează versurile sau invers?

GusGus: Ne inspirăm din împrejurimile imediate, iar temele au legătură de obicei cu emoţiile. Majoritatea versurilor şi muzica sunt compuse separat, iar melodiile sunt ajustate în funcţie de acompaniament, dar s-a mai întâmplat ca cele două să ia naştere împreună, ca prin magie.

 

V.N.: Cu ce începeţi de obicei când lucraţi la o piesă nouă şi pe ce aparatură vă bazaţi de obicei? Ne puteţi descrie procesul vostru de creaţie?

GusGus:

Personal, când scriu ceva cu care să contribui la munca noastră, încep prin a găsi o frază sau un cuvânt pe care vreau să îl cânt şi apoi mă gândesc la ritmul şi la sentimentele pe care le-ar transpune, apoi intră tobele, urmate de combinaţiile de corzi, iar restul decurge din aranjament şi colaborare.

V.N.: Reykjavik este considerat un creuzet de cultură şi creativitate. Aţi spune că v-a determinat stilul de viaţă actual? Care este părerea voastră vizavi de scena muzicală din Islanda?

GusGus: Fără îndoială că mediul în care trăim ne influenţează parcursul vieţii. Traiul pe o insulă ca Islanda îi afectează într-o mare măsură pe locuitorii săi, prin condiţiile climatice extreme şi fluctuaţiile mari ale luminii naturale, de la 24 de ore de întuneric iarna la perioada verii când soarele nu mai apune. În iernile lungi totul este oarecum introvertit şi atunci este momentul cel mai prielnic pentru a scrie şi a crea muzică.

Scena muzicală islandeză reflectă foarte puternic aceste condiţii, întrucât oamenii sunt obligaţi să stea închişi înăuntru perioade îndelungate şi astfel cresc şansele ca aceştia să creeze, să devină neobişnuit de productivi, ceea ce este de fapt necesar pentru supravieţuire şi are un efect curativ asupra sănătăţii mintale a oamenilor.

V.N.: Au trecut 6 ani de când aţi intrat în familia Kompakt, un label pe care îl urmărim îndeaproape şi pe ai cărui membri am avut plăcerea să îi prezentăm – parţial – în seria noastră de interviuri insider. Cum s-a ajuns la afilierea voastră la Kompakt şi cum v-a influenţat evoluţia?

GusGus: Acum 6 ani ne căutam un cămin în care să ne putem simţi în siguranţă şi din întâmplare l-am găsit la Kompakt, ceea ce ne-a permis să ne concentrăm pe producţia muzicală 🙂

GusGus on stage

 

V.N.: Letonia, Rusia, Polonia, Turcia, aveţi concerte programate toată vara şi continuând până în toamnă. Având în vedere toate turneele la care v-aţi angajat, aveţi de gând să scoateţi un album nou în viitorul apropiat?

GusGus: Am început deja să lucrăm la unul. Nu ştim însă când va apărea.

 

 

V.N.: De 11 ani, Feeder.ro munceşte din greu pentru a dezvolta o cultură muzicală alternativă şi a descoperi talente noi. Cum vedeţi rolul Internetului în industria muzicală?

GusGus:

Internetul joacă un rol extrem de important în a aduce muzica la oameni. Am sentimente contradictorii legate de acest aspect deoarece calitatea sunetului lasă de multe ori de dorit, ceea ce diluează impactul muzicii şi plăcerea ascultătorilor. Poate din cauza asta concerte live devin din ce în ce mai populare? Oamenii vor să se bucure de experienţele lor.

GusGus @ Airfield

Feeder Insider explorează universul exterior muzicii şi artelor vizuale prin conversaţii deschise cu artişti locali şi internaţionali. Treci şi tu graniţa dintre uman şi tehnologic în fiecare săptămână, aici. Un proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Interviu şi traducere realizate de Violeta Năzare

 

feeder insider series

Leave a reply (we review all comments)