White Boyz #04 – Rubble Kings

White Boyz (WB) @ feeder (04. Razboi si pace. Partea II)

Daca saptamana trecuta am scris despre un film de fictiune, saptamana asta avem 3 documentare despre gastile din NY si care era combinatia cu ele. In “The Warriors” totul era reprezentat soft si romantat, in realitate pe strada era mult, mult mai rau.

– 80 Blocks from Tiffany’s –

Lansat in acelasi an ca “The Warriors” documentarul asta prezinta calmul de dupa furtuna, cam care era viata membrilor unor gasti din South Bronx (Savage Nomads si Savage Skulls) si cum ii vedeau diferiti membri ai comunitati. Dupa toate povestile despre violenta, si alte alea totul se termina frumos la un block party care pe vremea aia se chema “The Jam” – genul de petrecere de la care a plecat ce avea sa se numeasca mai incolo Hip-Hop.

– Flyin’ Cut Sleeves –

Mai stie cineva filmu’ ala cu Michelle Pfeiffer care se duce sa predea la o scoala in cartier? Cum ar fi daca filmu’ ala ar fi inspirat dintr-o poveste reala? Fiti atenti ca fix asta e combinatia. La sfarsitul anilor ’60 o profesoara ajunge in Bronx si incepe sa-si filmeze elevii, majoritatea parte dintr-un “club”. In ’93 impreuna cu Henry Chalfant (co-producator al celebrului documentar despre graffiti “Style Wars”) lanseaza documentarul asta, un mix intre filmarile ei alb-negru (’69-’73) cu copii care “terorizau” strazile si interviuri la vreo 16 ani dupa, cu unii din ei povestind din perspectiva noua de adulti/parinti.

– Rubble Kings –

Si incet-incet am ajuns si in 2015 la “Rubble Kings” (sa-i vezi acu pe oameni ce fete au la 50 de ani) un documentar care se focuseaza pe membrii altei gasti mari de la vremea aia “Ghetto Brothers”. In “The Warriors” baietii aia din Coney Island sunt acuzati pe nedrept ca l-au omorat pe tipul care incerca sa faca pace intre gasti si sa le uneasca, in realitate din “Ghetto Brothers” facea parte un tip cu papagal, desemnat sa fie ambasador al pacii care a incercat aceasi schema. Intr-o zi cu soare se indreptau spre teritoriul baietilor, membrii ale altor trei gasti inamice printre care si “Black Spades” (gasca din care facea parte Afrika Bambaataa fondatorul “Zulu Nation”), ambasadorul a luat repede niste intariri si s-a dus sa-i intampine ca sa stea de vorba. Din pacate baietii n-aveau urechi sa auda cuvantul pacifist al fratelui din ghetou asa ca l-au calcat pe cap si tipul a murit. Asta a fost momentul in care “Ghetto Brothers” in loc sa se razbune si sa le dea omoru vinovatilor, au zis ca asa nu se mai poate, au organizat o intalnire intre toti presedintii, vicepresedintii si generalii gastilor din New York, au semnat un tratat de pace si in rest numai de bine…

Leave a reply (we review all comments)