Track review: Tricky feat. Francesca Belmonte – Something in the Way

Reviewed/Considered that: Tricky feat. Francesca Belmonte  - Something in the Way

O urmare a albumului False Idols realizat exclusiv de Tricky este proiectul de studio care îi poartă numele – Adrian Thaws. Lansarea a avut loc în 2014, iar idee din spatele titlului este aceea de a ne dovedi că nu prea știm mare lucru despre Tricky. Vocalista care predomină piesele ultimei producții este Francesca Belmonte, care a reușit prin colaborarea cu Tricky să își prepare chiar ea propriu album – Anima, care se va lansa la Londra în luna iunie a acestui an. La fel cum de multe ori lumea a pus degetul pe albumele lui Tricky și a exclamat ”That’s Tricky” doar pentru a se nedumiri la apariția următorului, așa și eu scriu despre trip-hop, stil poate irecurabil pentru unii.

Titlul release-ului l-am mai auzit cel puțin de trei ori până acum, odată cu Nirvana în 1991, apoi la Tricky pe albumul Blowback (2001) ca și cover pentru Nirvana cântat împreuna că Hawkman (Garrison Hawk), a treia oară fiind  chiar pe ultimul album Tricky – Adrian Thaws. Alegerea celei de-a treia cu numărul trei pe album, de ce?

Nirvana – Something in the way (1991)

Tricky – Something in the way feat. Hawkman (2001)

Tricky – Something in the way feat. Francesca Belmonte (2014)

Versiunea lui Nirvana este superbă, însă nu suficient de trip ori de hop, at least foh me. Cea de pe albumul Blowback este un ”far from fetched dragon”.  Apoi mai este și versiunea lipsită de finețea vocalului marca Belmonte, dar realizat sensibil de o alta, Mallu Magalhaes, variantă care cu siguranță merită încercată.

Piesa cu Mallu primește aceeași injecție tehnică a lui Tricky, posedă un mastering deosebit și aduce o idee de breakdown psychedelic interesantă, intrutotul  insa tot nu sunt cucerit. Ramân așadar la coagularea black’n white, Tricky cu Francesca:

Reviewed/Considered that: Tricky feat. Francesca Belmonte  - Something in the Way

Creaţia păcălește ascultătorul cu un intro ușor RnB pregâtindu-l pentru a fi nepregătit.

Urmează surprinzătorul bass care parcă suspendă cuvintele cu tandrețe rostite printre norii grei și cenușii de deasupra unui oraș morbid. Cred că efectul contrastant, este de fapt reacția produsă de ciocnirea energiilor protagoniștilor. Corzile sunt apoi aruncate peste bass, vocea continuă, iar piesa prinde ritm, spart, ceva suficient să miște niște capete. Mă convinge apariția chitarei care se suprapune gentil, aproape fără a se resimți, peste ultimele rămășițe ale unui murmur pierdut parcă într-u ultimă încordare a corzilor vocale. Vocea ne vorbește despre renunțare ”leave me where I lay, your role is over now”. Poate că se referă la Tricky, din moment ce Francesca avea să îl însoțească în turul planificat pentru America de Sud, iar asta nu s-a mai întâmplat.

Cât despre Francesca Belmote, ea a fost pe la noi, la Control chiar în București pe 21 mai, iar pe 2 iunie se inaugurează şi albumul ”Anima” de data aceasta la Londra. Câteva piese de încălzire aveți mai jos și eu zic că merită să dăm o tură vineri prin Control.

You’ve said you are interested in dreams and in psychology. What books should we read in order to better understand your music?

…I would just listen to my music to understand it, maybe with some hash. For Jung, a good place to start is Man and his Symbols (Read more on Francesca Belmonte)

Anima preview (False Idols / !K7)

Lying on the Moon

Are you

all images © Francesca Belmonte

EP

Leave a reply (we review all comments)