Reenacting Lizica Codreanu/Un eveniment realizat în parteneriat cu Liceul de Coregrafie Floria Capsali București

Reenacting Lizica Codreanu/Un eveniment realizat în parteneriat cu Liceul de Coregrafie Floria Capsali București

Reenacting Lizica Codreanu/Un eveniment realizat în parteneriat cu Liceul de Coregrafie Floria Capsali București
1 Martie, 19:30-21:00

Sala „Stere Popescu” – B-dul Mărășești 80 – 82, Sector 4, București

Invitate: Liana Tugearu, Vava Ștefănescu

Moderator: Igor Mocanu
Costume: Cristian Marin
Dansează elevele claselor a XI-a și a XII-a (profesoare: Doina Georgescu și Simona Paraschivu): Raluca Adomnicăi, Daniela Cosma, Alexandra Dragomir, Carmen Margarit, Bianca Buricescu, Adina Bădica, Ana-Maria Ștefan.

fb event

Prezentat in cadrul festivalului LIKE CNDB#1
14 februarie – 21 martie 2105
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti

În noiembrie 2014, Centrul Național al Dansului București realiza, în cadrul proiectului Hors les Murs, un eveniment în jurul personalității coregrafei și dansatoarei Lizica Codreanu, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, cea care a revoluţionat într-o carieră fulgerătoare, codurile dansului.

Vă invităm acum la o nouă întâlnire cu Lizica Codreanu, sub forma unor discuții, proiecții de fotografii inedite și un nou reenactment, realizat de aceasta dată de elevii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” București, clasele profesoarelor Doina Georgescu și Simona Paraschivu.

Pornind de la:
– fotografiile realizate și păstrate de Brâncuși; Lizica Codreanu a dansat în atelierul său într-un costum creat de sculptor (în 1922),
– filmul regizorului Cornel Mihalache – care a reconstituit costumul și i-a propus Vavei Ștefănescu primul reenactment al dansului Lizicăi Codreanu (în 1995),
– cartea cercetătoarei Doina Lemny – Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană, am propus Liceului de Coregrafie Floria Capsali București un eveniment în care refacem în dans, prin discuții, imagini și documente de arhivă, parcursul artistic atipic al coregrafei și dansatoarei Lizica Codreanu și îl readucem în atenția publicului.

Editura Vellant a publicat în 2013 traducerea cărții Doinei Lemny – Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană – carte care se va găsi de vânzare după eveniment, la Sala „Stere Popescu”.

Lizica Codreanu (1901, București – 1993, Louveciennes) – dansatoare și coregrafă franceză de origine română. În 1918 se înscrie la Școala de Bele-Arte din București, debutând în același an în cadrul programului primului ceai artistic al Societății „Prietenii orbilor” la Teatrul „Carol cel Mare” din București, alături de Ion Manu, Maria Filotti și Petre Sturdza. După câteva reprezentații individuale în București (Dansuri de caracter, Dansul primăverii și Divertisment rococo, 9 martie 1919, Teatrul Eforia), Lizica Codreanu pleacă la Paris, iar din 1921 dezvoltă o activitate coregrafică din ce în ce mai susținută. Compozitorul Florent Schmitt o recomandă Idei Rubinstein pentru spectacole, frecventează cursurile Bronislavei Nijinska, apropiindu-se tot mai mult de principalele grupuri de avangardă: Albatros, dadaiștii și suprarealiștii, Tchérez ș.a. În 1926 debutează în film, interpretând rolul lui Pierot Fulgerul în pelicula Le P’tit Parigot regizată de René le Somptier. În același an se căsătorește cu Jean Fontenoy, cunoscut jurnalist pentru agenția Havas, alături de care călătorește intens până în a doua jumătate a anilor ’30, când revine la Paris de la Shanghai, divorțează și deschide un centru de hatha-yoga, adaptând învățătura orientală și hindusă la propriile ei cercetări despre corp. În 1971, după o ultimă călătorie la București, își încheie activitatea de psiho-somaticiană, timp în care îi avuse ca pacienți, între mulți alții, pe Eugène Ionescu sau Coco Chanel. Se stinge din viață în 1993, la Louveciennes, în vârstă de 93 de ani. În 2011 apare la Paris volumul Lizica Codreano. Une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne, fiind cea mai cuprinzătoare monografie dedicată dansatoarei de origine română, semnată de cercetătoarea Doina Lemny.

Doina Georgescu este absolventă a Liceului de Artă “George Enescu” – secția Coregrafie și a UNATC -secția Coregrafie – Pedagogie. Din 2007 este profesoară de dans contemporan la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”. Lucreză cu coregrafa Raluca Ianegic (1986, 1994), este membră a Companiei de Dans Gigi Căciuleanu și interpretă în spectacolul „OuiBaDa” (2007-2013). Participă la stagiile „Danse en voyage”, unde lucreză cu coregrafii Karine Saporta, Joseph Nuch, Marie-Jeanne Gheorghiu, 2007, „Icons Arts Cisnadie” cu Marta Coronado, master class Merce Cunningham la Studioul de Operă și Balet „Ludovic Spiess” susținut de Cheryl Therrien și de Duke Wilburn. Participă la cursuri cu coregrafii Massimo Gerardi, Brice Mousset, Emanuela Tagliavia, Laura Delfini.

Simona Cristina Paraschivu – Mandache (Bucureşti, n: 21.11.1987), a absolvit în anul 2006 Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti, apoi Facultatea de Coregrafie în anul 2009 şi masteratul de Coregrafie – din cadrul UNATC Bucureşti. Încă din timpul studiilor a căpătat o bogată experienţă TV (apariţii / momente de dans în emisiunile Prima TV – MegaStar şi Mondenii) precum şi experienţă teatrală. Lucrează cu copii şi adulţi în diferite cursuri de mişcare scenică, dans, expresie corporală. Realizează coregrafii, folosind diferite stiluri de dans: contemporan, balet, hip-hop, vals, salsa, zumba, etc. A colaborat cu importante teatre din Bucureşti (Odeon, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Evreiesc etc.) şi cu coregrafi importanti.

Biletele se pot achiziționa online de pe site-ul tomtix.ro sau de la Sala „Stere Popescu” (B-dul Mărășesti 80-82), cu o oră înainte de începerea fiecărui spectacol. Prețul biletelor este 25 lei/spectacol/seară double bill sau 100 lei pentru întregul festival. Preț redus pentru profesioniști, studenți, elevi, pensionari 15 lei/spectacol sau 70 lei pentru întregul festival. Intrarea la proiecțiile de filme este gratuită.

Bilete: https://www.tomtix.ro/377
ABONAMENT LIKE CNDB #1 https://www.tomtix.ro/386

Reenacting Lizica Codreanu is a series of discussions and reenactments, proposed by The National Dance Center Bucharest, around the revolutionary artist career of the Romanian dancer and choreographer Lizica Codreanu.

www.cndb.ro

LIKE CNDB #1// Reenacting Lizica Codreanu – Liceul „Floria Capsali” din București

1 thought on “Reenacting Lizica Codreanu/Un eveniment realizat în parteneriat cu Liceul de Coregrafie Floria Capsali București”

  1. Pingback: In the world of Branusi’s art, everything is possible. | Feeder

Leave a reply (we review all comments)