Retrospectivă Andy Warhol: Sleep / Empire / Kiss @ Galateca

  • by



Retrospectivă Andy Warhol: Sleep / Empire / Kiss @ Galateca
11-14 decembrie

Sleep 1963 – proiectat pe 11 decembrie începând cu orele 17:00

Empire 1964 – proiectat pe 13 decembrie începând cu orele 15:00

Kiss 1964 – proiectat pe 14 decembrie începând cu orele 17:00

Pe 11, 13 si 14 decembrie la Galateca  se va desfășură „Retrospectiva Andy Warhol”, o premieră in România, ce aduce în atenția publicului trei dintre filmele experimentale ale renumitului artist pop.

Acest proiect inedit face parte din Bucharest Experimental Film Festival BIEFF, editia a 5-a si este realizat in parteneriat cu Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh. Retrospectiva Andy Warhol la Galateca este inclusă în expoziția artistului britanic Simon Henwood, „Henwood Library Archive”.

Serile de film la Galateca  debutează pe 11 decembrie cu Sleep, primul film de acest gen realizat de Warhol in 1963, urmat pe 13 decembrie de Empire și pe 14 decembrie de Kiss, ambele realizate in 64 și două din cele mai importante producții de acest gen.

Andy Warhol a realizat filme de avangardă cum niciun alt artist sau regizor nu a reușit înaintea sa. Filmele sale alb negru sunt non – narative şi dezvăluie fascinaţia lui Warhol pentru cultul celebrităţii.

La mijlocul anilor ’60, Andy Warhol renunță brusc la pictură – deși începuse să aibă foarte mult succes cu iconicele sale lucrări pop-art – și începe să se aventureze în artele multimedia. Andy Warhol devine managerul și producătorul formației underground emergente Velvet Underground, dar cinematografia îl atrage mai mult, el urmând să își dedice următorii 10 ani filmelor experimentale. Considerat de mulţi că fiind creatorul stilulul ‘anti-filme’, artistul pop a produs între 1964 și 1966 aproape 500 de filme de scurt metraj – sau ceea ce el numea “screen tests/ teste de ecran” – ce aveau în rolurile principale prieteni apropiați, artiști, celebrități și modele. Apoi a filmat o serie de lungmetraje, sau mai degrabă “anti-filme” care contestau convențiile filmelor de până la acea dată. Aceste filme sfidau structura clasica a unui film, primul dintre acestea fiind Sleep din 1963 în care Warhol îl filmează pe prietenul său, poetul John Giorno, în timp ce doarme, deși inițial Warhol dorea să o distribuie pe Brigitte Bardot în rolul principal. Filmul va fi proiectat la galeria Galateca pe 11 decembrie. Printre cele mai importante filme se mai numara si Kiss (1963; va fi proiectat la galeria Galateca pe 14 decembrie), Empire (1964; va fi proiectat la galeria Galateca pe 13 decembrie), Screen Test (1964), Blow Job (1964), Batman Dracula (1964), Poor Little Rich Girl (1965), Chelsea Girls (1966). În anii 70 filmele acestuia au intrat într-un con de umbră fiind retrase din circuitul cinematografelor, însă după moartea artistului în 1987 filmele au început sa fie incluse în programele muzeelor, galeriilor si festivalurilor de film din America și Europa. Filmele lui Andy Warhol au avut o influență directă asupra generațiilor de tineri cineaști și sunt astăzi acreditate de teoreticieni și critici de film ca avand o importanță decisivă în dezvoltarea cinematografiei în ultimii 50 de ani.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF, ediția a 5-a.

Filmele sunt aduse în România cu sprijinul Muzeului Andy Warhol din Pittsburgh.

Parte din expoziția Henwood Library – Archive, ce poate fi vizionată până pe 30 ianuarie 2015.

Sleep (1963)  – proiectat la Galateca pe 11 decembrie, h 17:00

Sleep este primul film de lungmetraj regizat de Andy Warhol și marchează un moment de avangardă în cinematografie prin redefinirea și inversarea reprezentării visului. Nu este un film mitic sau care invocă intrarea în transă, Warhol pur și simplu îl filmează timp de șase ore pe John Giorno în timp ce doarme. În același timp, Warhol a negat mitul regizorului atotputernic în realizarea unui film: teoreticieni precum Brakhage și Kubelka au emis niște teorii prin care un film trebuie să prezinte fiecare cadru doar o singură dată, regizorului revenindu-i rolul să controleze toate aspectele rezultatului final. Prin contrast, Warhol a făcut risipă de imagini și de fapt acesta își reclamă indiferența și autonomia față de regie în sine, față de fotografie, scenografie și lumina în toate filmele sale timpurii. Se întâmpla deseori ca artistul să lase camera să filmeze și el să plece. Sleep este valoros și pentru cadrul fix (care devine un personaj) prin care spectatorul vede personajul principal cum doarme timp de șase ore.

Potrivit scriitoarei Callie Angell în cartea sa The Films of Andy Warhol: Part II: “În luna iulie 1963, imediat după ce a cumpărat camera Bolex de 16mm, Warhol l-a întrebat prietenul și iubitul său, poetul John Giorno, dacă ar putea să îl filmeze dormind, iar imediat după acest moment Warhol a început să filmeze peste 100 de role în apartamentul Giorno.” John Giorno, ‘vedeta’ din Sleep, și-a reamintit că o influentă importantă pentru filmul lui Warhol a fost un spectacol de dans la care acesta a participat. Spectacolul Terrain coregrafiat de Yvonne Rainer conține o secțiune solo în care unul dintre dansuri se numește Sleep. Deși Warhol nu creditat-o pe Rainer că i-a influențat decizia de a face un film cu același titlu, Warhol își amintește în Popism (jurnalul din 1980 al artistului) de acest spectacol de Yvonne Rainer pe care l-a văzut Teatrul de Dans Judson, referindu-se la acesta ca fiind un “concert frumos”.

Premiera filmului Sleep a avut loc pe 17 ianuarie 1964 la cinematograful Grammercy Arts Theater – un screening pentru un eveniment special dedicat cooperativei regizorilor de film din New York. Potrivit publicației New York Post, la screening au participat doar nouă persoane – dintre care două au plecat după prima oră.

https://www.youtube.com/watch?v=_KHdXhyKqTk – theatrical trailer

Andy Warhol

Sleep, 1963

16mm film transferred to digital file (DVD)

Black and white, silent, 5 hours 21 minutes at 16 frames per second

Collection of The Andy Warhol Museum, Pittsburgh

Contribution The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.

©2014 The Andy Warhol Museum, Pittsburgh, PA, a museum of Carnegie Institute. All rights reserved.

Premieră în România

Empire (1964) – proiectat la Galateca pe 13 decembrie, h 15:00

Clădirea Empire State Building este o vedetă!

Andy Warhol

Empire este un exemplu clasic de film experimental din perioada de început a cinematografiei lui Andy Warhol. Artistul ignoră convențiile Hollywoodiene și realizează un film care conține o singură imagine pentru o perioadă lungă de timp. Legat de producția acestui film, Warhol a declarat : “Niciodată nu mi-a plăcut ideea de a alege anumite scene și de a le pune împreună, pentru că … nu e ca în viața … ce mi-a placut la acest film conține ‘bucati de timp’ ce decurg firesc, iar fiecare moment este real.”

În noaptea de 25 iulie 1964, Warhol împreună cu un mic grup de artiști se îndreaptă spre un birou de la etajul 41 din zgârie-norul Time-Life Building din Manhattan, clădire ce oferea o vedere perfectă a Empire State Building, pe atunci cea mai înaltă clădire din lume. Aflat la șaisprezece blocuri distanță de Empire State Building, Warhol a folosit un aparat de fotografiat de 16 mm și 10 role de 33 de minute pentru acest film de avangardă artistică. Filmarea a început la h 20:00 și s-a încheiat la 2:30 în dimineața următoare.

Warhol a captat pe peliculă cerul și luminile în schimbare ale Empire State Building de la apus până la răsăritul soarelui. La premiera filmului în luna martie a anului următor, Warhol a ales să proiecteze filmul needitat în slow motion, astfel încât filmul a ajuns să dureze mai bine de opt ore.

http://www.warhol.org/empireat50/ – authorized clip

https://www.youtube.com/watch?v=O7VYWBoqrPI – trailer

Andy Warhol

Empire, 1964

16mm film transferred to digital file (DVD)

Black and white, silent, 8 hours 5 minutes at 16 frames per second

Collection of The Andy Warhol Museum, Pittsburgh

Contribution The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.

©2014 The Andy Warhol Museum, Pittsburgh, PA, a museum of Carnegie Institute. All rights reserved.

Premieră în România

fb event

Leave a reply (we review all comments)