Making Waves 2014 @ Film Society of Lincoln Center [New York]

  • by

Making Waves 2014 @ Film Society of Lincoln Center [New York]
4 decembrie

La cea de-a noua ediție, care debutează în 4 decembrie la Film Society of Lincoln Center, Romanian Film Initiative invită publicul din New York nu doar la o doză intensă de cinema românesc, ci şi la o reflecţie pe teme controversate ale momentului şi la revizitarea unor repere culturale esențiale. Evenimentul Hedda Sterne Rediscovered este dedicat artistei de origine română Hedda Sterne, ale cărei lucrări de tinerețe vor fi prezentate în premieră publicului american. Pentru al treilea an consecutiv, Making Waves continuă programul special Creative Freedom through Cinema dedicat relației dintre artă şi politică și libertății de expresie în Europa de Est.

Dacă în 2012 Creative Freedom through Cinema a explorat shimbările sociale şi culturale petrecute recent în România şi Ungaria, iar anul trecut a avut ca ţări invitate Cehia şi Slovacia într-un dialog despre film și propagandă, la această ediție ţara invitată este Rusia. Tema curajoasă propusă de Making Waves o constituie drepturile omului. În contextul în care, în 2013, noua legislaţie rusă interzice aşa-numita „propagandă a relaţiilor non-tradiţionale cu minori”, comunitatea LGBT locală se confruntă cu abuzuri grave, iar libertatea de expresie este dramatic ameninţată. În ciuda ostilităţii instaurate de statul rus la adresa minorităţilor sexuale, artiştii continuă să susţină şi să documenteze pulsul comunităţilor LGBT, luptând pentru respectarea drepturilor acestora.

În cadrul programului Creative Freedom through Cinema, realizat cu sprijinul Trust for Mutual Understanding, vor fi prezentate două filme extrem de controversate: Călătorie de iarnă (r. Serghei Taramajev şi Liubov Lvova) şi Copii 404 (r. Pavel Loparev şi Askold Kurov). Selecţia celor două titluri rusești a fost realizată în parteneriat cu Evgheni Gusyatinskiy, critic de film şi selecţioner la Festivalul de Film din Rotterdam. „Fragilitatea drepturilor persoanelor gay a fost din plin demonstrată de brutalitatea pe care regimul Putin a îndreptat-o împotriva noastră,” spune celebrul autor Andrew Solomon, specialist în pshologie şi activist pentru drepturile LGBT, care va participa la discuţia organizată de Romanian Film Initiative în cadrul acestui program. „Aceşti regizori curajoşi îi ajută pe cetăţenii Rusiei să afle că există mulţi alţii asemenea lor, iar pe noi, cei din alte ţări, să aflăm ce chipuri poate lua suferinţa în interiorul Federaţiei. Implicaţiile locale şi globale sunt deopotrivă înspăimântătoare şi extrem de relevante,” e de părere Solomon, care a fost invitat recent şi la Bucureşti, unde şi-a lansat cartea Demonul amiezii. Anatomia unei depresii. Alături de el, la discuţia care va avea loc pe 6 decembrie la Film Society of Lincoln Center, vor participa regizorul Pavel Loparev şi Masha Gessen, jurnalistă ruso-americană şi activistă, recunoscută pentru criticile aduse regimului Putin. Dezbaterea, care va trece în revistă situaţia minorităţilor sexuale în Rusia, România şi SUA, va fi moderată de Mona Nicoară, realizatoare de film documentar şi activistă pentru drepturile omului.

Cel de-al doilea program special propus anul acesta de Romanian Film Initiative pentru cel mai relevant eveniment de promovare a filmului românesc în SUA este un exerciţiu de recuperare a memoriei culturale. Hedda Sterne Rediscovered invită publicul american duminică, 7 decembrie, la o întâlnire în premieră cu lucrări inedite ale artistei Hedda Sterne, prezentă deja în colecţiile unor instituţii importante, cum sunt Museum of Modern Art, National Gallery of Art şi National Museum of Women in the Arts. Sterne, născută în România, în 1910, s-a afirmat pe scena artistică a lumii la începutul anilor ’40, fiind singura femeie din celebrul grup supranumit “Irascibilii”, din care făceau parte, printre alţii, Jackson Pollock, Willem de Kooning şi Mark Rothko.

Lucrările pe care artista le-a lăsat în urmă la Bucureşti, oraş pe care a fost nevoită să-l părăsească ca urmare a persecutărilor etnice – Hedda Sterne era evreică – au fost descoperite recent de Cosmin Năsui, directorul PostModernism Museum din Bucureşti. Năsui a reconstruit povestea lui Sterne cu ajutorul artistei Medi Wechsler Dinu, prietenă apropiată a artistei recunoscute pentru independenţa ei faţă de stiluri şi curente. Mai bine de 50 de ani, Wechsler Dinu, acum în vârstă de 106 ani, a îngrijit lucrările de tinerețe ale Heddei Sterne, care a încetat din viaţă în 2011. Cosmin Năsui, împreună cu Radu Stern, fost director de programe educative la Musée d’Elysée din Lausanne, Elveţia, şi autor al cărţii De la Dada la suprarealism: Artişti avangardişti din România, vor prezenta publicului american primele lucrări ale lui Sterne şi povestea artistei prin ochii prietenei sale, Medi Wechsler Dinu, al cărei destin a fost la rândul său marcat de persecuţiile antisemitismului. Acest program special a fost realizat în colaborare cu PostModernism Museum.

„În fiecare an, încercam să oferim cu prilejul Making Waves şi o platformă cât mai vizibilă şi altor domenii artistice complementare filmului şi relaţiei între România şi SUA,” arată Corina Şuteu, preşedintele festivalului. „Hedda Sterne, prin povestea pe care o spune parcursul ei artistic şi personal, încarnează perfect destinul acelul artist pe care marile muzee ale lumii îl descriu drept born in Romania. Originară dintr-o parte a lumii care s-a zguduit sub tulburările istoriei, Hedda îşi găseşte patria artistică peste ocean. Redescoperirea unui corpus important de lucrări ale ei rămase în ţară recuperează fericit originile şi parcursul său de început, dând argumente substanţiale în favoarea faptului că Hedda Sterne este unul dintre acei creatori care fac punte între România şi valorile artei universale.”

Programul complet MAKING WAVES: New Romanian Cinema 2014 este detaliat în broșura festivalului, biletele fiind deja în vânzare la Film Society of Lincoln Center şi Jacob Burns Film Center.
Și în acest an, trailerul festivalului a fost realizat de compania Jump Cut din New York, specializată în realizarea de trailere pentru numeroase producții cinematografice și evenimente de gen, printre care New York Film Festival.

Leave a reply (we review all comments)