Suntem ceea ce mâncăm. Suntem ceea ce aruncăm @ Libraria Bastilia

  • by



Suntem ceea ce mâncăm. Suntem ceea ce aruncăm @ Libraria Bastilia
30 octombrie, 18:30

Think Outside the Box vă invită la o dezbatere despre risipa de hrană din România, organizată prin Programul de Cooperare Elvețiano- Român. Stăm de vorbă de reprezentanţi ai instituţiilor, activişti şi membri ai unor iniţiative sociale care luptă împotriva munţilor de alimente de la gropile de gunoi.

În fiecare an, mai bine de o treime din cantitatea totală de hrană din lume este aruncată: 1,3 miliarde de tone de mâncare ajung astfel la tomberon. În fiecare an, locuitorii ţărilor dezvoltate trimit la coş peste 222 de milioane de tone de alimente, echivalentul producţiei de hrană din toată Africa sub-Sahariană. În fiecare an, costurile economice ale risipei de hrană se ridică la 750 de miliarde de dolari. În fiecare an, românii aruncă la gunoi peste 2,5 milioane de tone de mâncare. Potrivit Naţiunilor Unite, 21.000 de oameni mor zilnic în lume din cauza foametei. Potrivit Eurostat, România este cea mai săracă ţară din UE: peste 30% din populaţie suferă de lipsuri materiale severe.

La dezbaterea de joi, vrem să vedem care sunt problemele în urma ajungem să umplem tomberoanele cu mâncare, deşi mulţi oameni mor de foame, dar şi care ar putea fi soluţiile. De aceea, i-am invitat să vorbim în afara cutiei pe Viorica Boboc, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia Generală de Industrie Alimentară, unde se derulează deja un focus-grup pe tema risipei de hrană, şi pe Cristian Pătică, reprezentant al Protan, care colectează şi neutralizează deşeuri în toată ţara.

Alături de ei, vor fi Simon Suitner, iniţiatorul Somaro (http://bit.ly/1u2v8AN), primul magazin social din România care primește de la companii produse alimentare și nonalimentare care fie se apropie de data de expirare, fie au mici defecte și pe care le vinde la prețuri simbolice celor cu un venit foarte mic pe membru de familie, precum şi Cosmina Paul, iniţiatoarea programului O masă caldă (http://bit.ly/1wHk78u), prin care zeci de familii nevoiaşe primesc mâncare gătită cu alimente donate. Programul, derulat iniţial la Cluj, însă în scurt timp va fi replicat şi la Bucureşti.

De asemenea, vom discuta virtual cu doi cunoscuţi activişti străini care luptă cu risipa de alimente: Baptiste Dubanchet, francezul care a călătorit 3.000 de kilometri prin Europa, mâncând numai din gunoaie (La Faim du Monde: http://lafaimdumonde2014.com/en/) şi Rob Greenfield, americanul care a călătorit prin SUA şi a documentat „21 de reţete delicioase din gunoaie” (http://robgreenfield.tv/).

Pentru că soluţii pentru a reduce risipa de hrană există din plin, completăm evenimentul de joi cu proiecţia unui scurt documentar realizat de Ramona August, regizor şi antropolog român care a spus povestea proiectului danez Bucătăria comunitară (http://bit.ly/1DpbYE9).

fb event

Tags:

Leave a reply (we review all comments)