feeder insider w/ Marcus Price (ro)

feeder insider w/ Marcus Price (ro)

[en]

Marcus Price este unul dintre cei mai influenți producători suedezi, contribuind la formarea și redefinirea muzicii electronice locale și genurilor ca skweee. A produs muzică sub numele de Marcus Price, Basutbudet și Mackan, colaborând frecvent cu prietenul și colegul de breaslă Carli. Aici, la feeder, suntem fani Marcus și de-abia așteptăm să-l vedem în România, așa că atunci când am vorbit cu el, l-am întrebat despre această posibilitate. Ce-am aflat și multe altele despre domnul Marcus Price în insider-ul de săptămâna aceasta.

Keywords: skweee, bass, dance, hip-hop, Sweden

Hello, Marcus!
Iată ce ar vrea feeder să știe despre tine:
(please, fill in the blanks)

Cea mai bună cale de a începe ziua este…cafea neagră, snus și CrookedRuler.com.
Nu mă plictisesc niciodată de…Will Ferrell.
Un lucru care mă tot deranjează este… că nu vreau niciodată să mă culc, întotdeauna stau treaz prea târziu fără niciun motiv bun…
Lucrul esențial de care țin cont când creez… acum este cronologia, adică aranjamentul. Punând piesa de la început, fără să ma blochez în detalii.
Un bassline bun poate… fi făcut doar din toms sau 808 kickdrums.
În anii de liceu, ascultam o grămadă de… reggae din anii ’70 și dub.
Un party grozav are… acel vibe!
Substanța preferată care-mi schimbă starea… iarbă bună sau niște vin franțuzesc.
În toți acești ani urmând muzica, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am invățat e… că dacă nu te distrezi făcând-o, nu va fi apreciată de oameni.
3 melodii de party preferate…

Traxman – I Need Some Money
L-Vis 1990 – Come Together
DJ Rashad – Pass That Shit (feat Spinn & Taso)

Ana Moca-Grama: Oy, Marcus, e grozav că ai acceptat să facem acest interviu. Cariera ta în muzică a fost foarte prolifică, faci muzică de mult timp, sub diferite identități. Ești și Mackan în cvartetul rap Fattaru și Basutbudet. Cum de ai ales mai mult de o identitate? Cât de diferite sunt una de alta?

Marcus Price: Oi oi! Mulțumesc, am fost surprins și flatat că m-ați căutat! Da, am făcut două lucruri diferite de când Fattaru a explodat (în populariate) în 2001. M-am gândit la asta de curând, și de-a lungul carierei mele am vrut mereu să găsesc noi provocări și să-mi explorez posibilitățile și pe mine însumi. Cred că asta vine de la elementul battle al hip-hop-ului cu care am crescut, mentalitatea de a avea cel mai fresh stil și de a fi cel mai bun. Așa că de fiecare dată când am stăpânit un stil sau o tehnică am vrut să încerc și să învăț ceva nou. Diferența de bază este că atunci când am creat Basutbudet am început să produc și beat-urile, și versurile, și odată cu timpul am ajuns să mă concentrez doar pe producție.

AMG: Ai fost un pionier al scenei muzicale suedeze, ai redefinit muzica bass și ai adaptat-o contextului local. Când ai realizat că muzica este ce vrei să faci? Care au fost elementele care ți-au conturat drumul către stilul muzical pe care îl ai acum?

Am făcut cunoștință cu electro-ul clasic, muzica bass în stilul Miami și Detroit prin prietenul meu vechi Måns Glaeser (din Savage Skulls) la începutul anilor 2000 și m-a inspirat. Câțiva ani mai târziu am început să fiu mc cu el și alți dj’s care puneau muzică italo, electro, lucruri de genul ăsta în cluburi din Stockholm, pe-atunci făcând rime simple de petrecere, față de rap-ul mai avansat pe care îl făceam cu Fattaru. Prin 2005, mi-am cumpărat două Technics 1210 și un mixer și am început să fac dj’ing. Puneam în special rap la început, mult J Dilla și linia aceea de producții din Detroit…când l-am văzut pe Dilla într-o seară punând producții proprii am avut o revelație, că asta era ce aveam să fac.

Prin 2005, mi-am cumpărat două Technics 1210 și un mixer și am început să fac dj’ing. Puneam în special rap la început, mult J Dilla și linia aceea de producții din Detroit…când l-am văzut pe Dilla într-o seară punând producții proprii am avut o revelație, că asta era ce aveam să fac.

AMG: Ești membru Slang Musik și Svensk Bas, două label-uri care promovează muzica bass suedeză. Cum a fost ea primită, până acum, de publicul local și internațional? Vreun plan pentru un turneu european, vei veni în România în viitorul apropiat?
Cu Slang Musik ne-am concentrat în principal pe un fel de scenă rap alternativă suedeză, a fost apreciată și n-avem de ce să ne plângem. Svensk Bas e ca extensie a incursiunilor mele în bass cu Basutbudet, în care sunt membru alături de producătorii super tari Cristian Dinamarca, Baba Stiltz și Henry Rodrick. Vrem să facem un catalog și vom lansa lucruri cool în 2015, și vom încerca și să ieșim din Suedia să cântăm pe oriunde vom putea.

Vrem să facem un catalog și vom lansa lucruri cool în 2015, și vom încerca și să ieșim din Suedia să cântăm pe oriunde vom putea.

AMG: Videourile tale sunt foarte amuzante și creative, e interesant că au aceste teme și personaje recurente. Te implici de obicei în scenariul și producția clipurilor?
MP: Da, eu și Carli eram foarte implicați în crearea videourile noastre de la 0, și, ca întotdeauna, cu un buget mic cum aveam de obicei trebuie să fii mai creativ. Are de-a face și cu ideea pe care o aveam despre muzica dance în general, care din punct de vedere istoric a fost un pic prea serioasă când vine vorba de concepte…noi voiam doar să-i oferim puțin umor.

AMG: Cum faci de obicei când vrei să creezi o piesă nouă? Ai lucruri anume pe care le faci, obiceiuri sau reguli când vine vorba de munca ta creativă?
MP: Mă joc cu sunetele și sample-urile până aud un ritm…Obișnuiam să iau acapella-uri din melodii rap suedeze pe care le înregistrasem, să le pun pe un cd și să mă joc cu pitch-ul și funcțiile de loop…e drăguț să lași mașinile să te ghideze, să primești ceva aleatoriu și idei noi.

AMG: Colaborarea ta cu Carli este unul din cele mai bune lucruri care se puteau întâmpla, voi doi sunteți un duo dinamic. Plănuiți să scoateți ceva nou împreună?
MP: De acord 🙂 Păi, momentan nu, dar a trecut mai mult de un an deci…

AMG: Care sunt, în viziunea ta, elementele necesare pentru un party grozav? Simți că, în zilele noastre, unele genuri sunt subestimate sau supraestimate?
MP: Știi că o petrecere trebuie să fie distractivă. N-aș spune că un gen anume e supraestimat sau subestimat, dar să rămâi la un singur gen în timpul unei nopți nu e la fel de fun ca un mix al unor vibe-uri diferite.

AMG: Ce-ți place să faci, pe lângă muzică? Cum arată o zi liberă pentru tine?
MP: Nimic ieșit din comun…familie și prieteni, filme și jocuri, mâncare și băutură, știi tu – lucrurile bune!

AMG: Scena electronică românească e în plină ascensiune, și sunt curioasă, știi vreun producător sau dj local?
MP: Nu pot spune că știu, vă rog invitați-mă ca să pot învăța!

AMG: Mulțumesc mult! De-abia aștept să te văd în România!
M: Mulțumesc mult, sper să ne vedem cu toții în curând! Pace!

All photos © Zak

insider signature

Leave a reply (we review all comments)