feeder insider w/ Lilith (ro)

feeder insider w/ Lilith (en)

[en]

La fel ca ființa mitică al cărei nume l-a luat, soția lui Adam care, în mitologia iudaică, și-a părăsit soțul pentru că se simțea prea constrânsă și supusă, refuzând să se considere altcumva decât egala lui, Lilith are aceeași dorință de a fi diferită. Reușește asta prin muzica sa, un amestec armonios de bassline-uri grele și intervenții subtile, uneori calde, alteori întunecate, și oferind propriul gangsta groove audiențelor din întreaga lume. Lilith a fost de curând în România, la Local Gathering, și ne va vizita din nou, de data asta în Cluj, ocazii cu care am apucat să aflăm mai multe despre olandeza Caroline Arends și misiunea sa de a descoperi noul și extraordinarul în muzică și în viață.

Keywords: numbers, gangsta groove, frequencies, nature, awareness, syncretism

Guerilla Agency’s first lady ‘LILITH’ is back with a vengeance in her first solo offering of original music since the turn of 2014, with this stunning instalment as part of Baile Musik’s debut vinyl release.
Mani Padme’ features a synergy between intricate percussion and rolling bass that Lilith has convincingly mastered, with a melismatic chant erupting midway in a stunning testament to the artist’s inspiring experimentalism.

Hello, Lilith!
Iată ce ar vrea feeder să știe despre tine:
(please, fill in the blanks…)

Înainte să adorm,…mă gândesc la posibilitățile nesfârșite pe care le pot explora.
E în natura mea să…fac lucurile diferit.
Una din primele iubiri muzicale a fost…Jump – Kriss Kross.
Am vrut mereu să fiu percepută ca…nu vreau să fiu percepută ca nimic altceva decât mine însămi, și încă încerc să găsesc cine sunt.
Numerele niciodată…nu mă dezamăgesc.
Totul este interconectat, iar eu sunt…parte din el.
Unul dintre lucrurile pe care le iubesc cel mai mult la călătorii…este grozav să rămân singură pentru o vreme, să mă lămuresc pe mine însămi. O călătorie de auto-descoperire.
Când mă gândesc la ceea ce fac, primele cuvinte care îmi vin în minte sunt…conectând frecvențe; încerc să împărtășesc mesaje prin sunete.
În timpul liber, îmi place…să meditez, să ascult frecvențele naturii, sportul, munca în grădină, să dorm destul și să petrec timp alături de familia mea.
3 track-uri pe care de-abia le-am descoperit și de care m-am îndrăgostit…oh temuta întrebare cu „1 track”…nu, sunt așa dependentă când vine vorba de piese noi…Mereu sunt în căutarea noului. Cât despre categoria „old but gold” sunt prea multe să aleg doar una. Invoc al 5lea amendament!

Ana Moca-Grama: Lilith, sunt foarte fericită că facem acest interviu, dacă erai aici sunt sigură că am fi avut multe conversații filozofice:) Spun asta pentru că am observat că ești foarte în contact cu tine, viața însăși și natura. Cât de mult influențează filozofia ta de viață muzica, poți indica o manifestare a acestei relații între creator și creațiile sale?

Lilith: Hey Ana, și eu sunt foarte încântată de interviu și sper să ne întâlnim în viața reală în curând. Momentan conduc către Olanda. Pentru următoarele două zile, voi merge pe un drum de auto-explorare prin activări ale energiei, lumină și sunet pentru a stabili o conexiune mai puternică cu mine însămi. Am fost mereu sensibilă la lucrurile din jurul meu și am descoperit că muzica este modul potrivit de a mă exprima.
Nu cred în coincidențe, în opinia mea totul este plănuit aici, pe planetă. De când m-am mutat la țară, acum un an și jumătate, am simțit legătura și mai mult pentru că sunt mai puține distracții. Natura oferă inspirațe pentru că ne influențează în fiecare moment, ea îmi permite să îmi găsesc sinele. Știu că am o poveste de spus, cu toții avem – asta ne conectează. Vreau să-mi împărtășesc povestea care e și pasiunea mea, motivul pentru care mă trezesc în fiecare dimineață…

Viața mea e muzica, totul este conectat, așa că filozofia mea de viață influențează toate aspectele muzicii pe care o fac. Suntem cu toții animale – produse ale naturii (și ale universului). Scopul final pe care vreau să îl ating cu muzica mea și care este inspirat de filozofia mea este ca prin conexiunea cu muzica mea, tu să ajungi din ce în ce mai legat de frecvența ta naturală și personală, propriul tău ritm. Asta te ajută să-ți amintești cine (sau chiar ce) ești cu adevărat ;-)!

AMG: Apropo de asta, ai spus la un moment dat ceva foarte interesant despre muzica ta. „Există o ordine de bază în acest univers care se arată în forma relațiilor numerice. Această ordine universală este baza muzicii mele.” Ai fost mereu așa pasionată de matematică și numere? Cum îți ghidează ele viața de zi cu zi, dar muzica?

L: Pitagora, filozoful grec din antichitate, a spus că muzica este cea mai importantă formă a artei pentru că este singura care folosește proporțiile numerice pure care guvernează natura și universul.

Mă consider destul de filozofică, cel puțin așa cred că sunt. Muzica și matematica împărtășesc aspecte ale structurii și formei, modelelor și ritmului. Așa că atunci când creez muzică, aplic această filozofie și o fac la anumite frecvențe în loc de note. Dar obsesia mea cu numere merge un pic mai departe, poate puțin mai nebun de-atât. De ceva ani am văzut numărul 44 în momente anume, când ceva special sau memorabil s-a întâmplat. Când văd 44 știu că urmez drumul potrivit, că gândurile din acel moment sunt bune. Îl folosesc ca ghid pentru a descoperi care este următorul pas. 44 îmi arată drumul.

AMG: Ți-ai început cariera muzicală în 2004, ca DJ, dar înainte de asta aveai un magazin cu haine și te preocupa domeniul modei. Cum și când ai descoperit că te poți exprima mult mai bine prin muzică decât fashion? A fost vreun moment decisiv în care-ai spus „Asta e, o să urmez alt drum”, sau a venit gradual?

L: Acea perioadă din viața mea a fost necesară pentru ca eu să pot crește, să ajung cine sunt acum. Pe măsură ce am crescut am realizat că există mai multe-n viață decât așteptatul clienților în fiecare zi. Acum știu că a fost o parte importantă din plan, am învățat multe în această perioadă. Fiind pe picioarele mele, luând propriille-mi decizii. A trebuit să trec prin asta pentru a crește și-a descoperi adevăratu sine. M-am simțit uneori pierdută, dar cum zicem în Olanda, “waar een deur dichtgaat, gaat een raam open”. Buticul meu era lângă un magazin de muzică și când aveam timp liber simțeam nevoia să ascult muzica, și-am început să o colecționez. Nu mă vedeam stând într-un magazin pentru restul vieți mele, așa că m-am decis să întrerup rutina. Am vrut să descopăr lumea și mi-am urmat calea.
Cred că în acea perioadă am început să ascult din ce în ce mai mult de mine însămi. A trebuit să evadez din închisoarea pe care mi-o construisem singură. Așa că mi-am căutat un job și am început să exersez munca de dj. Atunci a început totul. Am știut într-un fel că asta era pregătirea pentru următorul pas în viața mea.

AMG: Rădăcinile tale muzicale, pe lângă cele clasice din copilărie, care încă pot fi simțite subtil în unele din track-urile tale, includ și mult hip hop, rezultând în creația stilului tău propriu, gangsta groove, copilul techno-ului și-al hip hop-ului. Ai putea să-mi spui mai multe despre el, cum s-a născut și care sunt caracteristicile sale?

L: Fără hip hop n-ar fi existat techno și fără jazz n-ar fi existat hip hop.”Hip hop”este o combinație a doi termeni de argou: hip, folosit în engleza afro-americană încă din 189, însemnând „conștient”, iar hop pentru mișcarea hopping. Importanța sampling-ului în artă înseamnă mult pentru mie. Îmi folosesc PC-ul pentru a crea o expresie a spiritualității prin tehnologie, în forma frecvențelor.
Cred că tot ce există pe planeta asta este un remix. LOL

AMG: Călătorești foarte mult, ai fost din Ibiza până-n Rusia, mereu punând muzică alături de nume mari din industrie. Ajungem și la asta în întrebarea următoare, însă ce voiam să știu, cum ai menționat că „iubesc să fac sample-uri și să înregistrez sunete și conversații pe drum” este: care au fost cele mai memorabile experiențe pe drum și cele mai interesante sample-uri pe care ai apucat să le înregistrezi?

L: Da, cred că am una pe care mi-ar plăcea să o împărtășesc. Iubesc procesul de creație și co-creație. Procesul în care mă conectez pentru a primi inspirații și experiențe noi înseamnă a mă deschide pentru tot ce e în jur. La un moment dat, am observat niște broaște care aveau un concert și suna așa frumos, comunicau cu alte broaște din zonă. M-am decis să înregistrez asta și-am folosit materialul ca element pentru un proiect nou. Aud și simt fără să știu că am găsit ceva ce pot folosi. Frecvențele conectează povestea. Eu sunt un observator și înregistrez ceea ce aud.

AMG: Ai colaborat și pus muzică b2b cu mulți artiști de renume. Este o listă întreagă de nume și locuri, foarte impresionantă, pot spune. Povestește-ne puțin despre comunitatea din care faci parte. Cum este să fii un dj și producător care întâlnește atâția oameni talentați și publicuri atât de diverse? Ai pe cineva cu care ai vrut mereu să colaborezi, dar n-ai apucat încă?

L: Nu m-am simțit niciodată parte dintr-o comunitate. Mi-am făcut treaba mea și datorită acestui lucru am primit posibilități de a colabora și de a învăța de la alte minți creative. Însă toate acestea s-au întâmplat mereu în perioade scurte de timp. Întâlnești mulți prieteni pe drum, unii vor pleca iar alții vor sta. Mă simt binecuvântată că am avut șansa să lucrez cu atâția artiști minunați.
Am avut șansa să pun muzică în multe locuri din lume, pentru mulțimi diferite. Fiecare țară are propriile frecvențe specifice, și-am simțit mulțime din ele. Așa am ajuns să-mi dezvolt propriul sound.
Sinronicitatea fiecărui moment – alții ne ajută să vedem prin propria noastră lumină, să o facem să strălucească într-un nou mod! Sunt foarte recunoscătoare pentru asta.

AMG: Ai fost de curând în România, la Local Gathering și, pentru că știu că iubești natura, trebuie să întreb: ai apucat să vezi vreo parte din minunata lume naturală pe care România o are de oferit? În afară de asta, cum a fost și care-a fost energia pe care ai primit-o de la mulțime? Vreun dj/producător local al cărei muzică îți place în mod special?

L: Prima mea oară în România a fost o experiență superbă, m-am simțit ca și cum aș veni acasă. N-a fost foarte mult timp de vizitat frumoasa lume naturală a Românei, dar cred că nu acesta era planul, trebuia întâi să simt natura minunată a oamenilor de-aici. Ca să-mi pot împărtăși sunetul și frecvențele a trebuit întâi să mă conectez cu oamenii. Am avut multe conversații despre lucruri interesante.

Petrecerea era afară pe un ponton iar lângă noi înotau broaște țestoase prin lac. Trebuia să știu motivul pentru care țestoasele ne înconjuraseră. Ele nu au urechi, însă pot percepe sunete joase. Erau acolo, stând liniștite pe o bucată de lemn, bucurându-se de frecvențe joase. A fost un semn frumos de la natură că muzica ne conectează pe toți. Am întâlnit fiecare dj și producer cu inima deschisă. Chiar m-au învățat despre frecvențele și groove-ul României, sunt foarte recunoscătoare pentru tot.

Vă puteți bucura de muzica lui Lilith vinerea aceasta, la Dumbrava Minunată în Cluj.

AMG: Care sunt planurile tale pentru restul anului?

L: Planul meu pe planetă 🙂 Am plantat multe semințe în ultimii doi ani. Una dintre ele se numește Syncretic, o platformă pe care eu și bunul meu prieten și co-creator Daniel Schotborg o vom lansa în curând, și suntem foarte încântați să vă spunem mai multe.

„Syncretic este o mișcare care folosește muzica electronică și cultura pentru a trezi oamenii tineri ai acestor vremuri, a-i pune în contact cu adevăratul lor sine. Când suntem în contact cu el și știm că în esență suntem cu toții unul singur, realizăm că este absurd să mai luptăm în războaie și să fim sclavi ai marii economii. Dacă toată lumea ar realiza că suntem la fel, n-am mai avea această inegalitate. Am lucra împreună pentru o lume plină de abundență și conștiință a sinelui.

Wikipedia – Sincretismul presupune îmbinarea a mai multe tradiții, în special în teologia și mitologia religiei, creând astfel o unitate de bază și permițând abordarea altor credințe.

Platforma noastră se numește Syncretic deoarece credem că există o ordine de bază în acest univers. Ordinea se exprimă prin relațiile numerice care sunt principiile unificatoare ale muzici noastre. În natură și univers, matematica și geometria sunt principiile unificatoare ale vieții. Suntem atât de departe de acea realitate acum – și în viață și în muzică încât credem că ar fi bine să ne reconectăm la ea.
Toată lumea este diferită și se exprimă în diverse moduri, dar sub această individualitate există unitate. Oglindim asta în muzica noastră pentru a comunica ideologia conform căreia toată lumea este unul și că în această esență îți vei găsi întregul potențial. Prin muzica noastră încercăm să atingem acest nivel pentru ascultătorii noștri și să-i apropiem de el.

Syncretic este o platformă pentru artiștii muzicii electronice care sunt diferiți în expresie dar unificați în conștiință și ideologie. Credem că prin această muzică nouă putem schimba oamenii care o ascultă. Este timpul să fim iar în contact cu adevăratul sine.
Facem asta, printre altele, prin reacordarea instrumentelor noastre către frecvențe și registre sonore naturale și armonice sau prin folosirea sunetelor și a vocii naturale. Facem asta și prin studiul efectelor pe care muzica și sunetele o au asupra conștiinței și a creierului, pentru a găsi întregul potențial al acestora. La asta ați asistat în filmul de mai sus.
Lilith are un scanner al creierului (EEG) pe cap, iar în acest exemplu undele Alpha ale creierului său controlau sunetul care ieșea din laptop. La asta ne referim când spunem că vrem să adunăm întregul potențial al muzicii și sunetelor. Aceasta este pregătirea pentru ce o să prezentăm lumii în viitorul apropiat. „

AMG: Și cum știu că-ți place să vorbești despre viață și natură, o să te întreb ceva despre ambele. Unde te vezi în 5 ani? Spune-ne locul tău perferat din natura de pe pământul acesta frumos.

L: Timpul mă face mai puternică. O mulțime de lucruri se schimbă în fiecare zi. Flirtez cu noi posibiltăți, simt semnele și urmez direcția indicată. Trimit un mesaj din inimă prin univers, „ce trebuie să fac, care este întregul meu potențial”. Asta este întrebarea mea pentru mâine și pentru următorii 5 ani. Viața e o serie de schimbări naturale.
Locul meu preferat? Gaia!

AMG: Mulțumesc mult, pace!
L: Mulțumesc, și data viitoare întreabă-mă mai multe lucruri, sunt atâtea de discutat! X
Bucurați-vă de nesfârșitul ciclu al transformării. Trăiți viața și bucurați-vă de fiecare moment. Urmați-vă drumul. Pace!

Words by: Ana Moca-Grama
All photos © De Vriendelijke IK
Resident Advisor

logos_final_bwinsider signature

 

Leave a reply (we review all comments)