feeder insider w/ Ghica Popa

feeder insider w/ Ghica Popa

Ghica Popa este un artist grafic și creative director cu sediul în București. Stilul său unic de ilustrație a devenit recunoscut internațional și colaborări cu nume precum Nike, DC Shoes, Less Taiwan, Bic, IKEA, Yahoo, Orange, Samsung, Windows, Nikita clothing, Coca-Cola și multe altele i-au adus un loc special în breaslă. Ne bucurăm să-i găzduim o lucrare pe background-ul feeder.ro și credem că interviul ce urmează poate să devină o sursă de inspirație și motivație pentru orice fire creativă…

Mai întâi, fill in the blanks:

Fă ce zice Ghica, nu ce face… popa? Cu p mic. 🙂
Când sunt foarte ocupat, mă gândesc că… sunt norocos că fac ce-mi place.
Dacă aş vrea să desenez pe ceva anume, ar fi… pe o navă spaţială.
Despre zborul animalelor cred că… le e foarte util.
Unde sunt ustensile de desen… găseşti (uneori) şi desene.
Fiecare pas înseamnă… un pas mai puţin de făcut. Asta dacă nu cumva e în direcţia greşită, atunci înseamnă un pas mai mult de făcut.
Când eram mai mic… desenam şi mă jucam.
A fi creativ este… de multe ori o treabă de context. Nu neapărat un talent.
Când mă apuc de ceva… uneori termin acel ceva.
Datorită faptului că desenez… am cunoscut tot felul de oameni interesanţi.

part of Ghica’s sneakers interpretation project

Neon: Salut Ghica. Încă îmi aduc aminte când am văzut prima oară desenele tale în Boarder’s Shop, acum în jur de 10 ani. Atunci aflam prima oară de existenţa ta ca artist. De când desenezi de fapt şi cum ai început?
Ghica: Salutare Neon. Parcă pe atunci ne-am cunoscut. A trecut ceva timp. Da, cei de la Boarder’s Shop au fost primul meu client care m-a lăsat într-adevăr să fac cam ce vreau, pe partea de desen…le mulţumesc mult pentru asta. Am rămas prieteni buni iar faptul că petreceam mult timp în magazinul lor mi-a permis să studiez desenele de pe tricouri, patternurile, materialele. Şi am început să cred că şi eu pot face asta, să-mi pun desenele pe haine. Pentru că de desenat, desenam de mic. De când îmi încep amintirile despre mine eu desenam…deci cum am început nu ştiu exact. 🙂 Dar bănuiesc că mama mea, care era artistă, mi-a dat nişte carioci şi-o foaie de hârtie la un moment dat. Ea m-a încurajat şi m-a ajutat enorm cu desenul.

N: Au trecut mulţi ani, ţi-ai păstrat stilul distinctiv, dar mereu aduci un twist nou acestuia… Care e actualul proces creativ şi cum faci să inovezi mereu?
G: Nu e o chestie pe care o fac conştient. Unele proiecte mă conduc mai mult într-o manieră, unele într-alta. Nu vreau să îmi ţin stilul identic la fiecare proiect sau brand pe care lucrez. Îmi place să deviez un pic în stilul brandului sau a vocii proiectului respectiv, iar de aici îmi ies de obicei combinaţii interesante.

Ghica x Nikita

N: O grămadă de lucrări în portofoliu – nume mari, clienţi din diferite domenii. Ultimele par să se îndrepte în direcţia streetwear/sneakers/fashion. Vrem să ştim mai multe despre cele mai recente dintre ele.
G: Da, într-adevăr parcă în ultimul timp am mai multe colaborări în zona asta, dar nu e o regulă pentru viitor şi nici o chestie pe care am urmărit-o neapărat. Cumva cred că au fost nişte proiecte care au atras altele..şi tot aşa.  Iar chestia cu lucrările cele mai recente e relativă la haine, că ceva ce are release azi şi ţie ţi se pare super proaspăt, e de fapt lucrat acum un an sau 10 luni… şi mie mi se pare vechi. 🙂 Asta din cauza colecţiilor, în general două pe an, care se lucrează cu destul timp înainte. Dar cum “am voie” să le comunic, ajung acolo: la mine pe site, pe ghicapopa.com
Dar da, e clar că sunt atras de zona de care vorbeşti şi că îmi place mult, altfel n-aş fi făcut atâtea colaborări şi proiecte în domeniul ăsta.

N: Deci lucrările pentru SneakerFreaker, New Balance sau Nike nu sunt doar coincidenţe – eşti şi colecţionar de sneakers încă de pe vremuri, din câte ştiu. Cum e să vezi mai mult decât utilul într-o pereche de încălţări şi cum ai văzut evoluţia acestei culturi la noi?
G: Nu ascund că sunt atras de sneakers mai mult decât sunt majoritatea oamenilor, dar nu m-am considerat niciodată un colecţionar. Mi-am luat în general cam ce mi-a plăcut, fără să urmăresc neapărat anumite serii limitate sau ce model era în trend la momentul respectiv. Iar acum chiar nu mi-am mai luat nicio pereche de mult mult timp…deci poţi spune că m-am cam lăsat. 🙂
Nu ştiu exact cum o să se dezvolte la noi, dar îmi pare rău că nu a existat mai demult. Lipsa asta a culturii autentice de sneakers se simte puternic la noi. Şi a etapelor care nu au existat, care nu s-au parcurs, care au fost în schimb sărite. Aşa s-a ajuns că acum mulţi să poarte anumite branduri sau modele “doar că se poartă”, fără să înţeleagă de ce sau cum au ajuns s-o facă. Dar lucrul ăsta nu e ceva grav, nu? Sunt doar sneakers. Dar dacă ne gândim că la noi s-au sărit nişte etape la multe alte chestii mai importante, atunci e mai grav.

Ghica for Ikea

N: Toate personajele desenate de tine emană o stare de fericire şi aduc bună dispoziţie prin estetica lor comică. Unii artişti aleg o cale mai dark sau alte abordări. De unde a venit a ta?
G: Hai că mai am din când în când şi doi-trei roboţei mai încruntați. 🙂 Dar da, în general sunt vesele personajele mele. E o chestie care mi-a venit natural, nu e ceva ce îmi impun. Când eram mic îmi plăceau filmele SF (şi desigur desenele animate), dar nu şi filmele de groază. Şi acum e cam la fel. Nu mi-a plăcut niciodată să desenez scheleţi sau alte chestii morbide.

N: Spune-ne nişte detalii picante despre tehnica ta de lucru. Spre exemplu: transpui din schiţe în digital sau lucrezi direct pe tabletă?
G: Depinde de proiect. Dar îţi recunosc că schiţez foarte rar. Şi dacă o fac, în general schiţa e foarte rapidă, lucrată în două minute, doar cât să am o idee despre compoziţie. Nu îmi place să schiţez şi să editez mult, mi se pare că desenul îşi pierde din prospeţime.

N: Cu ce îţi ocupi timpul liber şi ce te face cel mai fericit?
G: Păi foarte mult timp liber nu am, aşa că atunci când am, ajunge doar asta să mă facă fericit. Iar cel mai fericit mă face timpul petrecut alături de soţia mea.

Ghica for Less Taiwan

N: Ce ţi-ar plăcea să se întâmple în Bucureşti şi nu se întâmplă încă?
G: Of. De unde să încep? Mi-ar plăcea să se asfalteze mult mai rar şi mult mai bine. Şi să se aducă oraşului îmbunătăţirile care trebuie, nu alea care “trebuie”. Mi-ar plăcea să nu mai stau atât la coadă la Poşta Română. Mi-ar plăcea ca lumea să zâmbească mai mult. Să văd renovate cât mai multe clădiri frumoase. Să se facă parcuri noi şi nu malluri. Să poţi ajunge oriunde în Bucureşti cu metroul. Să fie multe locuri şi business-uri pe care oamenii chiar să le deschidă din pasiune, nu din dorinţa de a face în orice mod bani. Şi încă câte şi mai câte.

N: Am dori să ne spui mai multe despre artwork-ul ales pentru background-ul feeder.ro!
G: Este o reinterpretare a unui pattern de camuflaj. Pe backgroundul feeder apare în avampremieră şi îl veţi putea revedea în curând pe nişte produse din colecţia LESS.

N: Vrem să ştim dacă ai fost cu ochiul pe feeder.ro în ultimii zece ani şi ce a însemnat acest portal pentru tine!
G: Normal că am fost!  De multe ori am găsit inspiraţie aici şi o selecţie interesantă.

N: Pace şi mult bine, Ghica! Mulţumim mult pentru feature.
G: Mulţumesc de invitaţie. Numai bine!

Ghica on the cover of SneakerFreaker

http://ghicapopa.com

Leave a reply (we review all comments)