feeder insider w/ Cristiana Tăutu (Calup)

feeder insider w/ Cristiana Tăutu (Calup)

Cristiana Tăutu s-a născut la Iași, a crescut la munte și e stabilită în București de aproape 10 ani. A terminat Studii Culturale Europene la Universitatea București și a făcut un master în Teoria și Practica Imaginii la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. Acum un an jumătate a înființat Calup, un proiect de regenerare urbană prin cultură, dar traseul ei a fost destul de tumultuos. A fost agent literar timp de patru ani, apoi și-a dat demisia și a luat parte la un raliu umanitar în care a mers până în Mongolia într-o echipă exclusiv feminină. Printre altele, a avut o librărie, e unul din membrii Casa Lupu, mai organizează câte o petrecere din când în când si face pe barmanul cu plăcere din când în când. A călătorit cât de mult a putut și crede în absurdul întâmplării, care a dus-o în tot felul de situații, de la a ajunge fără să știe la Burning Man sau să joace twister cu o gașcă de tiriști, traversând ilegal marea Caspică.

Hello, Cristiana!
Iată ce ar dori feeder.ro să afle despre tine:

(please, fill in the blanks…)

Predealul se vede cel mai bine… din vârful pârtiei Clăbucet sau de pe trambulina dezafectată de pe Cioplea.
În București găsesc mereu… o stradă pe care n-am fost niciodată.
Litoralul românesc are nevoie de… revitalizare culturală (niște entertainment mai deștept) și mai multă liniște.
Nu pot călători fără… o companie plăcută. Din experiența mea, cea mai bună decizie când călătorești e să o faci cu oameni care îți împărtășesc interesele și cu care rezonezi.
Dacă aș fi primarul capitalei, în primul rând… mi-aș face o echipă de specialiști pentru proiectele pe care vreau să le desfășor. Și mi-aș angaja un PR-ist bun.
Să nu mă întrebi… ce să nu mă întrebi, că intru într-o elipsă de gând.
Magenta este culoarea… pe care o asociez cu Vagenta
În Mongolia m-aș întoarce cu… vreo 20 de prieteni, în câteva mașini amuzante. Plănuim o reiterare a Mongol Rally cu o gașcăveselă, ca să vedem ce n-am reușit în 2012 (i.e. Iran, Turkmenistan & Tajikistan).
Dansez mai energic după… o săptămână în care lucrez mult. Sunt hiperactivă, așa că dansez energic oricând, numai muzica să țină pasul. Scriind asta îmi dau seama că dansez pe scaun.
Cina o iau cu… prieteni, după o găteală organizată.Îmi place săgătesc, dar doar dacă o fac pentru alți oameni, mie nu prea îmi gătesc.
3 clădiri de patrimoniu care merită mai multă atenție… Sunt mult mai multe decât 3, dar dacă e sa mă gândesc rapid la 3 clădiri care îmi plac în mod special, ar fi: Hotelul Astoria, de lângă Gara de Nord, o casă foarte faină de pe strada Budișteanu, chiar lângă Palatul Știrbei, și un garaj al regelui Carol de pe strada Thomas Masaryk. *e foarte subiectivă lista asta

1958 Căminul Feroviarilor Hotel Astoria © simplybucharest.ro

feeder.ro: Cristiana, ai comunicat foarte eficient ideile Calup pentru CaziNOU, iar inițiativa voastră a atras cea mai mare finanțare obținută pe o platformă de crowdfunding locală. Felicitări! Ce crezi că a făcut societatea civil(izat)ă să empatizeze cu o clădire-simbol scoasă din circuitul public?
Cristiana: Mulțumim mult! A fost un efort colectiv al echipei Calup pentru a crește vizibilitatea proiectului. Suntem bucuroși că am reușit să ajungem la cea mai mare sumă stransă vreodată în România prin crowdfunding. În primul rând, cred că oricine s-a plimbat pe faleza Constanței empatizează cu soarta Cazinoului, așa că inițiativa noastră a fost întâmpinată cu entuziasm pentru că era un gând pe care îl împărtășim cu foarte mulți constănțeni, și nu numai. Am primit multe mesaje de încurajare și de la oameni care își doresc să ne ajute, ca să nu mai vorbim de cei care au donat direct pentru a transforma initiațiva CaziNou în realitate. Societatea civilă e încă în dezvoltare în Romania și cred că proiecte precum Calup pot aduce un aport destul de important la educarea ei.

f: Spune-mi, te rog, ce vom vedea în 2015, în cele “10 zile de fascinație @ CaziNOU”? Ce artiști vor expune, ce vom asculta?
C: Pregătim un festival care se va folosi de fiecare zi pentru a propune o altă temă și alte evenimente, în timp ce spațiile cazinoului vor fi puse în valoare prin instalații interactive și o amenajare inovativă. Astfel, timp de 10 zile, vizitatorii vor putea descoperi cazinoul în timp ce se vor bucura de concerte și spectacole diverse. Nu intru în detalii ca să nu stric surpriza 🙂

f: Finanțatorii de pe creștemidei.ro au fost convinși de utilul și plăcutul proiectului, dar cum au reacționat autoritățile? Cu ce vă sprijină?
C: Autoritățile locale susțin inițiativa noastră, oferindu-ne accesul în cazino și acordul de a organiza un eveniment cultural de amploare. În plus, ne vor oferi sprijinul lor în ceea ce privește rebransarea la apă și curent pentru eveniment.

f: Vreau și eu să iau în gestiune CaziNOU Constanța. Cu cine vorbesc?
C: Cazinoul este acum în gestiunea administrației locale. Pentru a propune o activitate care implică folosirea cazinoului e nevoie de un proiect bine scris, depus la primărie. Succes!

f: CaziNOU are un reach bun, iar presa pare entuziastă să preia știrile voastre. Am observat că proiectele desfășurate în folosul comunității sunt destul de bine primite, poate cu reticență inițial, dar mereu și cu entuziasm. De ce nu sunt mai multe astfel de inițiative?
C: Cred că în Romania există impresia ca nimic nu se poate schimba și un cinism puternic vis-à-vis de clasa politică, așa că multe proiecte se feresc să activeze în zone în care trebuie să aibă de-a face cu autoritățile. Asta e o mare problemă a societății civile, care trebuie să înțeleagă că nu putem aștepta o eternitate ca cineva să facă lucrurile pe care ni le dorim. Cu pași mici, sustenabili, putem da exemple de bună practică prin care să educăm și vitalizăm peisajul social.

f: Povestește-mi despre Calup… În 2013 ați desfășurat 4 intervenții al căror scop a fost reactivarea temporară a unor spații interesante din București:Dark Matters în aprilie, Antumbra în iunie, Lumi Paralele în octombrie și Revelionul la Masaryk 2. Ce elementele dau continuitate activității voastre și cum se deosebesc aceste demersuri?
C: Calup se numește așa pentru că pe fiecare spațiu activat aplicăm același calup de intervenție. Pornim cu documentarea, care ne dă suficientă informație pentru a putea gândi un concept adaptat spațiului, după care implementăm un eveniment cultural temporar care este, în același timp, o mostră de funcțiune viitoare posibilă. Specificul spațiului e ceea ce diferențiază intervențiile noastre, fiecare dintre ele având un potențial diferit de reintegrare în circuitul cultural și economic al orașului.

f: Care este rolul tău în proiectele Calup?
C: Sunt membru fondator Calup și, de-a lungul timpului, m-am ocupat de mai multe zone, de la PR & Comunicare la Event Planning și organizare.

f: Cum vezi relația dintre arhitectura contemporană și obiectele de patrimoniu național? Ce exemple pozitive îți vin în minte atunci când te gândești la restaurare? Dar negative?
C: E o întrebare la care ar fi bine să răspundă colegii mei arhitecți și urbaniști, eu nu mă simt în măsură să am un răspuns relevant.

f: Ce faci în timpul liber? Ce obiceiuri din copilărie ai păstrat? Colecționezi ceva?
C: Îmi place să-mi ocup timpul cu activități productive, într-un fel sau altul. Cred că socializez destul de mult, dar nu sunt prea bună la small talk, așa că sunt sinceră și pun multe întrebări. În rest, ca toată lumea, citesc, văd filme, ascult muzică și dansez cu plăcere oricând.
Sunt aproape la fel de baiețoasă și sinceră ca în copilarie, asta a rămas, și îmi place să strâng bucăți de hârtie cu grafică/ilustrație/foto care îmi gâdilă cumva subconștientul.

Calup – Lumi paralele © Daniel Vrăbioiu

f: Anul acesta, feeder.ro împlinește 10 ani. Redacția este curioasă, unde și cum ai aflat de acest site?
C: Ohoho, la mulți ani! Îmi amintesc că în liceu făceam excursii în București și intram pe Feeder să vad ce petreceri mai sunt. Nu mai țin minte cum am aflat de el.

f: Unde ne vedem sâmbătă seară?
C: La o petrecere in aer liber.

Calup site
Calup facebook

Leave a reply (we review all comments)