Street Delivery 2014 @ București, Timișoara, Iași

Street Delivery 2014 București

Street Delivery 2014
13-15 iunie

Au trecut 9 ani de la prima revendicare a străzilor bucureștene. Între timp ne-am găsit cu voi, cei care își doresc orașe pentru oameni, și la Timișoara și Iași, am recuperat Gara de Nord prin Train Delivery (fb) și am creat Rahova Delivery alături de comunitatea dintr-un cartier cu situație incertă. În câțiva ani, cu sprijinul vostru și al comunităților locale, am vrea să declarăm un Weekend Național al Spațiului Public în marile și micile orașe din România.

Tema Street Delivery de anul acesta, pe baza căreia am selectat cele peste 400 de proiecte înscrise de voi, e SOCIETATEA MOBILĂ. Ce-i aia „societate mobilă”? E un joc de cuvinte care combină „societatea civilă” cu ideea de mobilitate. Iar când spunem MOBILITATE, ne gândim la două lucruri.

Primul: MIȘCARE URBANĂ. Cum putem înlesni mișcarea în oraș fără a folosi sistemul auto, care ne ia strada de sub picioare și ne-o vinde înapoi cu prețul petrolului? Am ales proiectele care reconsideră mersul pe jos, alergarea, sportul și ce se poate face cu strada eliberată de mașini. Am vrut să aflăm ideile voastre legate de transportul în comun, de biciclete, skate-uri, role și alte forme de transport care nu afectează mediul. Nu-i uităm nici pe cei cu care orașul nu se poartă frumos deloc: mame nevoite să facă slalom cu căruciorul printre mașinile parcate ilegal, bătrâni și bătrâne cu baston, bolnavi în cârje sau în scaun cu rotile, semeni cu dizabilități. Cum putem face orașul mai prietenos și pentru ei?

Al doilea: LUMEA DIGITALĂ. Mobilitatea înțeleasă prin prisma device-urilor mobile. Ne gândim mai ales la aplicațiile dezvoltate pentru ele care pot face orașul mai ușor de utilizat, dar și la cum putem scăpa de dependențele acestui Ev Media dominat de gadget-uri, care ne închid privirea în contemplarea tâmpă a unui mic ecran strălucitor.

Am preluat expresia „societate mobilă” din articolul ăsta, scris de unul dintre organizatorii Street Delivery.

Vă așteptăm pe stradă!

București: extindem Street Delivery de la Grădina Icoanei, pe strada Arthur Verona la Piața George Enescu, unde veți găsi insula Street Delivery Sports. Merită să luați cu voi biciclete, role, skate-uri – traseul se parcurge mult mai ușor și mai rapid așa! – fb event

Timișoara: strada Mărășești – fb event

Iași: tot pe strada Vasile Pogor, lângă Muzeul Literaturii Române și Palatul Copiilor

Un eveniment liber, fără garduri și taxe de intrare, organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România și susținut de niște oameni mișto de la Grolsch.

Leave a reply (we review all comments)