feeder insider w/ Julien Britnic

feeder insider w/ Julien Britnic

[en]

Julien Britnic, sau Iulian Fecioru, este full time copywriter și fun time remixer cultural, iar dacă nu i-ați citit până acum vreun status în care reinterpretează vorbe celebre, cu siguranță i-ați văzut copertele care îmbină scriitorii clasici români cu imagini din culturală populară internațională. Mâine are prima sa expoziție, în cadrul NAG, iar până acum s-a ocupat de o campanie de promovare pentru Art Safari. Am vorbit cu Julien despre el și despre arta de a remixa, click în continuare pentru a afla și a vedea.


Desi par de multe ori un app de Facebook, chiar exist și in lumea 3D old-school.

O zi frumoasă începe cu…un status despre vremea frumoasa. Nope, de obicei cu un ceai cu cătină.
Remixul este, pentru mine,…o dj-ală conceptuală si un mod de filtra lumea fara a folosi Instagram-ul.
Cu ajutorul cuvintelor poți…sa pari mai coerent decât o pisică care miaună deși până la urmă felina va obține mai multe Like-uri.
Mi-a plăcut mereu să…nu refuz Friend Request-uri.
3 artiști preferați… Duchamp, Borges, Banksy.
Cărțile pe care le iubeam în liceu…”De veghe in lanul de secara”, „Craii de Curtea-Veche”, „Nostalgia”.
Aș vrea ca toți oamenii să înțeleagă că…în viață nu poți pune hashtag-uri la absolut orice.
My drug of choice…Dr. Dre-nalină.
Cu timpul, am învățat că…poți călători în Timeline dar nu poti modifica prezentul.
Julien Britnic în trei cuvinte… remix-made man.

Ana Grama: Hello, Julien! Ce este mai exact un remixer cultural și ce face el? Numele tău este asociat cu această expresie, pe care nu am întâlnit-o până acum în România.
Julien Britnic: Da, e putin folosita chiar si in afara, are o rezonanta academica, dar pentru mine defineste clar zeitgeist-ul digital al momentului: joaca cu opere artistice consacrate, pun-uri vizuale care trezesc de obicei LOL-uri si share-uri. E un job paralel pe care mi l-am luat si deocamdata simt ca as vrea sa ies la pensie practicandu-l.


A: Cum ți-a venit ideea să iei icon-uri cunoscute de cultura populară românească și să le dai un nou twist? Ce te inspiră, ce te provoacă să faci asta în continuare?
JB:Nu e un proces complicat, vine dintr-un impuls primordial de graffer de a-ti pune tag-ul pe ceva, dar mai conceptualizat. Facem dușuri zilnice de cultura pop vrand-nevrand, eu doar incerc sa gasesc acel link te face sa vezi familiarul intr-o lumina noua, de lampa IKEA din ultimul catalog. Inspiratia imi sare in față ca o pumă cand deschid poarta de la stradă sau Google Chrome-ul. Provocarea in continuare e sa fac lucrul acesta mult mai bine pana ce o sa-i trezesc interesul art buyer-ului Brad Pitt.

A: Povestește-mi despre expoziția ta care va avea loc vinerea asta, „What kept artists up all night”.
JB: Vineri seara, la Galeriile Williams (de pe Mircea Vulcanescu, 57) voi avea 5 obiecte care vorbesc relaxat si ludic despre „Noaptea Albă” a unor nume artistice cunoscute, de la Brancusi la Daft Punk.

A: Colaborarea ta cu Lana s-a bucurat de mare succes. Cu ce alți artiști ai vrea să mai colaborezi?
JB: Proiectele cu Lana vor continua in directia fashion dar probabil si in ceva mai larg, in sens artistic, decat atat. Pe o lista de featuring-uri ideale as include Shepard Fairey, Tyler the Creator si Rei Kawakubo.

A: Planuri pentru vara asta? Planuri pentru viața asta?
JB: Deocamdata pregatesc destul de febril ceva pentru inceputul verii: seria mea de coperti remixate va deveni expozitie intr-o librarie bucuresteana foarte simpatica. Daca va iesi cum imi imaginez eu, ar valora cat un bronz uniform la Saint-Tropez. Dupa aceea, voi lucra pe aceeasi serie pentru o campanie destina liceenilor care se va extinde, sper, si spre alte remixuri ale literaturii romane. Vreau sa incerc si un script pentru un scurt-metraj pe o idee care ma bantuie de ceva timp. Cat despre planurile de viata, sper la cat mai putine Missed Call-uri.

A: Feeder împlinește 10 ani de activitate. Cât de important a fost site-ul pentru tine? Ce ți-ar plăcea să mai vezi pe el?
JB: Stiu Feeder-ul inca din primele lui luni de viata online, m-am ocupat mult timp de blogul de muzica Chestionabil si asa am ajuns sa colaborez bine cu Igu si echipa. Sper sa ramana un bookmark pentru tot ce inseamna viata artistica urbana a Bucurestiului.

A: Dristor Kebap te plătește pentru reclama pe care le-o faci? Însă serios acum, cum îți place shaorma? De ce o promovezi pe ea și nu covrigi imenși sau gogoși furioase ca simbol al fast food-ului românesc?
JB: Nu ma platesc deloc, nici macar in ayran, am incercat sa le propun o colaborare dar nu mi-a dat nimeni niciun reply. Ma fascineaza mult rolul lor de icon al nightlife-ului din capitala, calitatea de snack nocturn, combinatie de colesterol si clubbing, ii da un aer mult mai sexy decat cel pe care il are gogoasa furioasa sau covrigul imens care au si ele, totusi, calitatile lor. Apreciez si merdeneaua, dar asta e alta discutie. Sincer, saorma imi surade mult mai mult conceptual decat în mână, insa nu o refuz daca e foarte putin picanta.


Prima expoziție a lui Julien Britnic va avea loc mâine, la 20:00, la galeriile Williams.

Seria completă de articole din rubrica Feeder Insider aici.

4 thoughts on “feeder insider w/ Julien Britnic”

  1. Pingback: 150 DE DESIGNERI LA RDW ÎN PIAȚA AMZEI – Save or Cancel

  2. Pingback: feeder insider w/ Julien Britnic [en] | | Feeder.ro

  3. Pingback: 58 Feeder Insider Interviews | Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)