Castigatorii TIFF 2013

  • by

Trofeul Transilvania, marele premiu al festivalului merge în India – Corabia lui Tezeu fiind filmul care a cules premiul de 15.000 euro (rulează începând de mâine și în București). Juriul a salutat apariția unui nou talent major în cinematografia românească – e vorba de regizorul debutant Anand Gandhi.

Lista completă a premiilor acordate la TIFF 2013:

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro – Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus, regia Anand Gandhi (India)
Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de BCR – Rikiya Imaizumi, pentru Ceasul rău, pisica neagră/ I Catch a Terrible Cat / Koppidoi neko (Japonia)
Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone – Ana Guevara Pose, Leticia Jorge Romero, pentru Ploaie de vacanță/ Tanta agua (Uruguay)
Premiul pentru Cea mai bună imagine, în valoare de 3.500 euro (servicii de post-producție digitală), oferit de Cinelabs – Pankaj Kumar, pentru imaginea filmului Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus
Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising – Gustav Dyekjær Giese, pentru rolul din Nord-Vest/ Northwest/ Nordvest (r. Michael Noer, Danemarca)
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film – El limpiador (r. Adrian Saba, Peru)
Premiul Publicului, oferit de Mastercard – Wadjda (r. Haifaa Al-Mansour, Arabia Saudită, Germania)
Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz – actrița Luminița Gheorghiu
Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award – regizorilor Jiří Menzel și Stephen Frears și compozitorului Adrian Enescu
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Lungmetraj, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Abis Studio, constând în servicii de post-producție – Aici… adică acolo (r. Laura Căpățână Juller)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, şi o zi de filmare oferită de Studiourile MediaPro – O umbră de nor (r. Radu Jude)
Mențiune specială Zilele Filmului Românesc pentru categoria Scurtmetraj Claudiu și crapii (r. Andrei Tănase) și Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de URSUS – O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu)
Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 euro – Moartea unei umbre/ Death of a Shadow (r. Tom van Avermaet, Belgia)
Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi, oferit de UPC – Pentru Carlo (r. Teona Galgoțiu, Marc Solomon, Eva Todică)
Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 euro, oferit de Terapia Ranbaxy – Fragment viu/ Eleven töredék (r. Bántó Csaba, Iszlai József) și Casă dragă/ Édes otthon (r. Ábel Visky)

Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, oferită de Fabrica de Pensule – Clubul de bridge (r. Ana-Maria Vîjdea, Cristina Haneș)
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii, organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 3.000 de dolari – Toma Bogdan, cu scenariul „Reparaţia”
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii, organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 1.500 de dolari – Radu Bărbulescu, cu scenariul „Dispozitivul 0068”
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar din cadrul Concursului Naţional de Scenarii, organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 2.000 de dolari – Marius Iacob, cu scenariul „Despre starea de bine”

Leave a reply (we review all comments)